Лучия Джованини и ключът към щастието в 3 книги

Pinterest LinkedIn +

Може да ви звучи нереалистично, но щастието е изцяло във вашите ръце. Нещо повече, според Лучия Джованини то е умение и като всяко умение може да бъде овладяно. Следващите 3 книги ще ви убедят, че силата да промените живота си и да бъдете свободни е нещо, което всеки носи в себе си. Нужна е само правилната нагласа.

Лучия Джованини е експерт по консултативна психология, автор на няколко бестселъра и основател на Свободeн университет по еволютивно израстване. Семинарите, които провежда по цял свят, се радват на изключителна популярност, а книгите ù са се превърнали в безценен съветник за хиляди читатели.

"Заслужавам най-доброто"

"Кое ни прави щастливи?" е един от въпросите, които Лучия Джованини си задава още от дете. И до чийто отговор достига след дългогодишно изучаване на психология, различни духовни учения и мотивационни практики. Щастието, смята тя, е много повече от еуфорична възбуда, то е чувство на вътрешен покой.

В "Заслужавам най-доброто" Джованини защитава тезата си, че щастието е умение. Тоест нещо, което бихме могли да постигнем, стига да искаме. Нещо повече, именно то е на първо място. Не щастието зависи от постиженията (материални, професионални и прочие), а те от него. Щастливите хора успяват по-лесно. И не просто твърди, че е така, а повежда читателите си по пътя към постигането на щастие.

Книгата представя четиридесет лесни етапа, които водят до така желаната позитивна промяна, помагайки ни да осъзнаем ясно проблемите, които имаме, и да ги разрешим, да се справим с чувството на неудовлетвореност, с тревогата и лошите настроения. Ако сте готови да предприемете подобно пътешествие, можете да го направите ТУК.

"Толкова различен живот"

Случвало ли ви се е да мечтаете за нещо, но да се страхувате да направите първата стъпка към реализирането на мечтите си? Независимо дали става дума за смяна на работата или драстична промяна в начина на живот, ключовото препятствие е едно и също: собствената ви неувереност.

В "Толкова различен живот" Лучия Джованини предлага конкретни и ясни насоки, които ще ви помогнат да осъществите целите си. И още в самото начало на книгата прави едно изключително важно уточнение. Не бива да се страхувате от промените. Нещо повече, според нея промяната е най-естественото нещо, което може да се случи на всеки. За да илюстрира тази своя теза, авторката изтъква биологичните промени в човешкия организъм и стъпва върху идеите на антрополога Грегъри Бейтсън за петте нива на промяната.

Според Бейтсън в основата на всяка положителна промяна са заложени две понятия: "научавам" и "израствам". Разчупването на ежедневните рутинни практики и внасянето на новости в живота е процес, към който трябва да се подходи като към ранното детско развитие – с търпение. Все пак никой не се е родил научен да ходи, нали? Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Толкова различен живот" ТУК.

"Освободи живота си"

В "Освободи живота си" са описани шестнадесет начина на мислене, които ни правят нещастни. Един от тях е сравнението. Защо не трябва да се сравняваме с околните и кои са останалите клопки, в които ни вкарват собствените ни стереотипи? Моделите на поведение, описани в книгата, влияят негативно върху личните ни усещания, върху отношенията ни с околните и често имат отражение дори върху професионалното ни развитие.

Използвайки практическия си опит, Лучия Джованини разработва техниките и упражненията, описани в книгата. Целта им е да ни помогнат не само да избягваме негативните модели на поведение, но и да се справим с чувството за тревожност и да се научим да се вслушваме в самите себе си. Постигането на баланс и намаляването на стреса зависят най-вече от самите нас. Битката за постигане на щастие се води в ума ни, но това съвсем не означава, че нямаме нужда от насоки и помощ, за да я спечелим.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Освободи живота си" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.