Lorde – вундеркинд или one hit wonder

Pinterest LinkedIn +

Терминът "вундеркинд" се отнася до дете, което в ранна възраст развива едно или повече умения, с които изпъква сред връстниците си. Така например Моцарт е започнал да композира музика още докато е бил на 5 години. Такива надарени деца често са определяни като гении, когато пораснат.

Ела Йелич-О'Конър (Ella Yelich-O'Connor) навлиза малко по-късно от Моцарт в музикалните дебри. Всъщност точно когато момичетата навлизат в пубертета и започват да се интересуват от гримове, момчета, а и, както е модерно, смартфони. Докато е на 13 обаче новозеландката с хърватски и ирландски корени предпочита да измисля собствени парчета на китара.

Плодовете на труда ѝ идват бързо и младото къдрокосо момиче става популярно в цял свят със своя артистичен псевдоним Lorde. Успехът на хита Royals и The Love Club EP (2012) я задължава да продължава да работи и в края на септември 2013 г. тя издава един от албумите, за които ще се говори дълго време и главно със суперлативи.

Lorde все още не е навършила 17, когато излиза Pure Heroine, но явно е достатъчно дръзка, за да сложи такова заглавие на дългосвирещия си дебют. Младата изпълнителка твърди, че нейната цел е била да създаде колекция от песни, които да звучат като свързани помежду си, понеже в последно време не била слушала много такива албуми.

Но какво е Pure Heroin в своята същност? Lorde е избрала такава ниша от музиката, която тепърва ще бъде изследвана. Инди и поп са два жанра, които на пръв поглед се отричат, но в последните години се обединиха в здрава сплав, която се настани трайно в класациите. Доказателство за това са Lana Del Rey и сънародничката на Lorde - Kimbra, които дадоха шанс на песни като Royals да постигнат още по-грандиозни успехи в чартовете.

А когато си от Нова Зеландия и покориш Billboard, това вече е повече от новина: номер 1 в класацията за поп сингли (първо такова постижение за изпълнител от тази страна) и номер 1 при алтернативните песни (за последно жена е оглавила тази класация през 1996 г.). И тук отново ще натъртим, че Ела Йелич-О'Конър е само на 16 години, когато постига това.

Трудната задача пред изпълнителката е да докаже, че тя е "вундеркинд", а не просто "one hit wonder". В Pure Heroin има още 9 парчета, които се преливат плавно едно в друго точно по начина, по който Lorde се е надявала да звучи крайният резултат. Някои от песните вече потеглиха по пътя на Royals - следващите два сингъла Tennis Court и Team маршируват в класациите на редица страни от цял свят.

Tennis Court открива Pure Heroin и в текста Ела недвусмислено демонстрира, че е много над тийнейджърските проблеми и сякаш даже им се надсмива с препратки към Френската революция и личности от историята като гилотинираната кралска особа Мария-Антоанета.

Lorde може да бъде много горда от Pure Heroin и да се чувства като Алиса в Страната на чудесата. Десетте песни звучат кохерентно, а целият този преднамерен арт минимализъм превръща новозеландката в едно от най-важните лица в изкуството за 2013 г. Със сигурност всички чакат какво ново ще предложи Lana Del Rey, но поне дотогава неортодоксалната поп музика има нова принцеса.


Сподели.