"Лек за депресията": шест стъпки за победа над депресията без лекарства

Pinterest LinkedIn +

Все по-често срещана и все така незаслужено подценявана, депресията е едно от най-разпространите заболявания в съвременния свят. На какво се дължи това, как можем да се справим с нея, без да използваме медикаменти, които често имат сериозни странични ефекти, и доколко тя е следствие от начина ни на живот? Доктор Стивън С. Иларди отговаря на всички тези въпроси по изключително достъпен начин в "Лек за депресията".

Според едно от научните изследвания, които доктор Стивън С. Иларди цитира, всеки четвърти американец поне веднъж в живота си изпада в тежка депресия. Състояние, което се определя по немалък брой точни критерии и на практика е клинична диагноза. Разбира се, още в самото начало на книгата си "Лек за депресията" авторът отбелязва, че макар данните, на които се позовава да са за Америка, в останалата част от света положението е напълно сходно. Всички големи и развити европейски държави отбелязват значително увеличаване на хората, страдащи от депресия.

Специалист по клинична и социална психология, доктор Стивън С. Иларди е преподавател в Университета в Канзас, автор на множество научни трудове и практикуващ терапевт, който лекува пациенти с депресия. Освен от достъпността и лекотата, с които е представена неговата програма, няма как да не сме впечатлени и от нейната практическа приложимост.

Преди да ви разкажем повече за шестте стъпки, които Иларди нарича програмата ТЖП, искаме да отделим малко внимание, точно както прави авторът, на причините за тази съвременна епидемия, както я нарича той. Особено интересна е връзката между промяната в начина на живот и редица от най-често срещаните в наши дни здравословни проблеми, сред които са именно депресивните състояния, но и наднорменото тегло.

От антропологична гледна точка основната причина за наднорменото тегло е именно промяната в начина на живот. Мозъците ни все още не са се променили достатъчно, за да излязат от модела, наложен преди хиляди години, когато предците ни – ловци и събирачи, изправени пред постоянна заплаха от глад – са се стараели да поемат максимално количество калории: сладко, скорбяла, мазнини. Векове по-късно все още не сме способни да им устоим, но нито се движим толкова, нито гладуваме често (тук отново е важно да уточним, че става дума за населението на САЩ и Европа, за което висококалоричните храни са лесно достъпни по всяко време). Резултатът – наднормено тегло и множество здравословни проблеми, свързани с него, освен ако не си наложим да спазваме определени ограничения и правила.

В "Лек за депресията" Иларди събира редица научни доказателства, които съвсем не се изчерпват до кроскултурните изследвания. Факт е обаче, че сред общности от затворен тип като амишите случаи на депресия почти не се срещат. Шестте компонента, върху които е изградена програмата ТЖП, са: омега-3 мастни киселини, ангажиращи ума занимания, физически упражнения, излагане на слънчева светлина, социални контакти и подобрен сън. Тяхната комбинация е ключът към ефективността ù. Според множество специалисти тази програма е ефективна не само що се отнася до лечението на депресия, но и като средство за цялостно подобряване на начина на живот и на здравословното състояние.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.