Ледените крале на трилъра, или 5 скандинавски писатели, които превзеха бестселър класациите

Pinterest LinkedIn +

Какво по-добро спасение от лятната жега от смразяващ кръвта криминален роман? През последните няколко години скандинавските писатели категорично доказаха, че са сред най-добрите в жанра, превземайки световните класации за бестселъри.

Първото име, за което се сещате, вероятно все още е Стиг Ларшон, но освен автора на трилогията "Милениум" има и доста други, на  които си струва да отделите време и внимание. Следващите пет предложения са не само доказателство за майсторството на скандинавските писатели, но и чудесен начин да разнообразите лятото си. 

"Плувецът" на Йоаким Зандер

Когато дебютният роман на един автор се превърне в световен бестселър и бъде издаден в над трийсет страни, това е повече от достатъчно, за да провокира любопитството ни. Още повече че Йоаким Зандер не е от писателите, които остават само с една добра книга.

Тъкмо напротив: вторият му роман затвърждава позицията му на един от най-силните гласове в скандинавската криминална литература. Ние обаче ще ви разкажем за първата книга, която съвсем наскоро излезе на български.

"Плувецът" изненадва повечето критици, защото притежава качества, които рядко се срещат в дебютен роман. И се превръща в причина да сравняват Йоаким Зандер с майстори на жанра като Джон льо Каре.

В това няма нищо случайно – книгата притежава всички елементи, задължителни за добрия политически трилър: международен тероризъм, секретни служби, смразяваща конспирация и сложно, но прецизно изпипана композиция.

Плувецът е бивш агент на ЦРУ, който иска да забрави миналото си, изпълнено с лъжи, предателства и чувство за вина. Плуването е едно от малкото неща, които му помагат да постигне покой. Другото е възмездието.

За какво иска да отмъсти и как пътят му ще се пресече с този на младата, градяща кариера в Брюксел Клара Валдеен – можете да разберете ТУК.

"Червения вълк" на Лиза Марклунд

Лиза Марклунд е известна шведска криминална авторка, която печели световна известност с поредицата си романи за разследващата журналистка Аника Бенгтзон. Книгите ѝ се продават в милионни тиражи и са преведени на повече от трийсет езика. Освен това заедно с колегите си Хенинг Манкел, Стиг Ларшон и Камила Лeкберг тя е част от така нареченото "златното каре" на шведския трилър.

"Червения вълк" също е част от поредицата за Аника Бенгтзон. Разминала се на косъм от смъртта в "Жената, която трябваше да умре", Аника все още сънува кошмари. Работата е единственото, което ѝ помага да се съвземе.
Затова тя решава да изтупа прахта от случай с трийсетгодишна давност – един от най-дръзките терористични актове в историята на Швеция, при който е взривен изтребител в силно охранявана военна база през шейсетте.

Само че, когато се впуска в разследването си, попада на не по-малко съмнително, но много по-скорошно събитие. Бени Екланд, колегата журналист, който е обещал да ѝ съдейства в разследването, е загинал в привидно тривиална злополука. 

Аника е убедена, че между двата случая има връзка, и дори не подозира колко права ще се окаже. Най-лесният начин да разберете как продължава историята е ТУК.

"Покани ме да вляза" на Йон Айвиде Линдквист

Йон Айвиде Линдквист също става известен още с първия си роман "Покани ме да вляза". Книга, която е препоръчително да четете на светло. Историята е толкова зловеща, че вледенява кръвта въпреки високите температури навън.

И не е класически трилър, макар че притежава много от характеристиките на жанра.

В "Покани ме да вляза" Линдквист ни среща с Оскар и Ели. Оскар е дванайсетгодишно момче, което живее само с майка си, няма приятели и ежедневно е преследван, тормозен и унижаван от съучениците си.

Един ден в съседство се нанася Ели – странно момиче, което не ходи на училище. Освен това не излиза денем, студена е и мирише странно. Съвсем скоро Оскар ще разбере, че Ели не е малко момиче, а двестагодишен вампир, затворен в тяло на дете.

Това обаче няма да попречи на нетрадиционното им приятелство. Линдквист създава една зловеща приказка с необичайно дълбоко послание, стъпвайки върху мита, че вампирът не може да влезе при човек, ако не бъде поканен.
Зловещ, но и прекрасен символ на близостта и доверието, "Покани ме да вляза" е великолепен роман, а едноименната екранизация повтаря успеха му, печелейки няколко фестивални отличия.

Най-прекият път към книгата е ТУК.

"Прокоба" на Камила Лекберг

Камила Лекберг е снежната кралица на криминалния роман. Наричат я "шведската Агата Кристи" и отдавна се е наложила като една от най-интересните дами в света на криминалния роман. Превеждана и обичана по цял свят, Лекберг има сериозен брой почитатели и у нас.

Докато те тръпнат в очакване на новия роман от нейната изключително успешна поредица, ние ще се постараем да увеличим броя на феновете ѝ, като ви разкажем малко повече за едно от заглавията. Всъщност, макар да са свързани помежду си чрез персонажите, книгите на Лекберг спокойно могат и да не се четат в хронологичен ред.

В "Прокоба" инспектор Патрик Хедстрьом се натъква на един необичаен пътен инцидент. В хода на разследването той открива връзка между този случай и по-стари произшествия, която зловещо напомня стила на сериен убиец.

Междувременно сватбата му с писателката Ерика наближава, а една от участничките в реалити шоуто, което се снима в града, е убита.

Как ще се справи Патрик с напрежението на две паралелни разследвания и защо сестрата на Ерика е изпаднала в депресия – можете да научите само ако прочете целия роман.

Най-лесния начин да се сдобиете с "Прокоба" е ТУК.

"Онзи, който убие дракона" на Лейф Г. В. Першон

Лейф Г. В. Першон е любимец не само на читателите, но и на литературните критици, а освен писател е и най-известният криминолог на Швеция. Така че брилянтното му (макар и доста клонящо към сатира) чувство за хумор се съчетава със задълбочено познаване на нещата, за които пише.

В "Онзи, който убие дракона" отново се срещаме с неподражаемия антигерой комисар Еверт Бекстрьом. Този път той е натоварен с едно твърде обикновено на пръв поглед битово убийство на пияница. Колегите му смятат случая за елементарен, но комисар Бекстрьом забелязва нещо гнило.

Това се превръща в причина да пренебрегне съветите на лекаря си и да се заеме лично с разследването, защото безотказните му анализаторски способности все още работят –дори когато единствените следи на местопрестъплението са вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера и най-обикновен чук с пречупена дръжка. 

Как циничният, но забавен Бекстрьом ще разплете поредния си случай – можете да научите ТУК

Сподели.