Lawrence Schiller доведе своята Америка у нас

Pinterest LinkedIn +

При изключително голям интерес бе открита изложбата на легендарния фотограф Лорънс Шилър (Lawrence Schiller) в Националната галери за чуждестранно изкуство на 30 ноември.

 България е първата страна, в която се представят всичките 70 снимки от фотоизложбата "Мерилин Монро и Америка през 60-те години".

Събитието премина в тържествена атмосфера в присъствието на политици, дипломати, редица представители на българските арт среди и медии.

Сред гостите бяха министър-председателят на България Сергей Станишев, американският посланик Джон Байърли и съпругата му, певецът Васил Петров и много други.Творбите на Шилър са запаметили образи-икони, сред които освен Мерилин Монро (Marilyn Monroe), на която беше отредена самостоятелна изложбена зала, могат да се видят още и Робърт Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Ричард Никсън, Джо ди Маджо, Бъстър Кийтън, Бети Дейвис, Денис Хопър, Клинт Истууд, Пол Нюмън и Робърт Редфорд и много други.

Фигури от политиката и културата, "хванати" в най-различни пози и състояния, представят Америка от периода на голямата динамика и промени, каквито страната преживява през 60-те години на миналия век.

Фотосите са избрани сред близо 10 хил. творби на Лорънс Шилър, като някой от тях му носят незатихваща слава и милиони долари.

"Това са снимките на 20-годишен фотограф, който е имал шанса да бъде на точното място в точното време, през един от най-бурните периоди в американската история", отбелязаха организаторите.

По време на откриването самият Шилър сподели: "Тогава не се мислех за творец, както сега. Бях работник и тичах от събитие на събитие. Фотографията не ми беше професия, а начин на живот. Пътувах из цяла Америка".След официалната част Шилър тръгна на своеобразна обиколка из галерията, за да разкаже лично на българския премиер Станишев историята на всяка от своите безценни фотографии.

Големият интерес към Шилър започва след публикуването на 17 ноември 1960 г. на снимка на Никсън, загубил президентските избори от Кенеди, разказа самият фотограф по време на обиколката си из галерията.

"Една седмица по-късно снимах секс-символа на Америка Мерилин Монро за сп. "Look". След две години я снимах за втори път… Мерилин беше истинска актриса. Образът на "безсловесната блондинка" беше само роля", каза фотографът.

Шилър е заснел последния полет на Робърт Кенеди по време на президентската кампания на Демократическата партия през 1968 г. в САЩ, както и "най-известната пушка в американската история" - оръжието, с което е убит американският президент Джон Ф. Кенеди.

Снимките в изложбата са до 1976 г., "когато приключих с фотографията. Тогава започнах да се занимавам с игрално кино, а после и да пиша книги", сподели още фотографът.

Шилър е консултант на телевизионния канал NBC. Автор е на четири книги, които се превръщат в бестселъри. Три от тях са имат киноверсии и като телевизионни сериали за СВS. Шилър има няколко проекта в сътрудничество с починалия неотдавна писател Норман Мейлър (Norman Mailer), които също се превръщат в бестселъри.

Работите на Шилър могат да се видят до 15 декември. След София експозицията ще бъде представена в Хонконг, Залцбург и Москва.

Сподели.