"Латерна магика": Бергман и магията на киното

Pinterest LinkedIn +

Едва ли има киноман, който да не е гледал поне един филм на Бергман. Новатор и класик, големият режисьор оставя своя дълбок отпечатък върху историята на съвременното изкуство, повлиявайки на няколко поколения творци. А собственият му живот е не по-малко вълнуващ от лентите му.

"Латерна магика" е великолепна автобиографична книга, а поводът за това второ издание е стогодишнината от рождението на нейния автор. Ингмар Бергман е един от най-значимите филмови и театрални режисьори на ХХ век, а тази книга е прозорец към личния му свят, в който въображението винаги е заемало централно място.

Бергман разказва живота си, без да спазва строга хронология, прескачайки от спомените за детството към тези за по-късните периоди от живота му, но неизменно увлекателно и с прекрасно чувство за хумор.

"Латерна магика" се чете леко, почти като роман. Кипи от емоции и нещо, което едва ли ще изненада дори онези от вас, които не познават творчеството на Бергман в дълбочина, е изключително кинематографичният разказ.

Дълбоко лични, с нотка носталгия, спомените на Бергман ни позволяват да погледнем света през неговите очи и да открием една не просто различна, но понякога и доста стряскащо обективна гледна точка. Сигурни сме, че ще ви бъде изключително интересно да се потопите в света на изкуството на големия режисьор – от първите му стъпки на театралната сцена до големия пробив в световното кино.

И всичките му големи любовни истории. Режисьорът се е женил пет пъти, а между съпругите се появяват и няколко любовници. Тези бурни взаимоотношения, неразривно свързани с творчеството му, съвсем не са основното в книгата. Най-важно място в нея заема творчеството.

Това, което очарова още в първите страници обаче, са спомените на Бергман за детството. Макар да не са лишени от критичност – към семейството, а и към самия него, те са трогателно забавни.

От неуспешния му опит да се отърве от малката си сестра, докато тя е все още бебе, през наказанията за поредица от изобретателни бели, до първото "влюбване" в една циркова акробатка и малко странното любопитството към смъртта, Бергман ни потапя в своя свят на бурно въображение, което макар да остава неразбрано от околните, не го напуска и като възрастен. Години по-късно, провеждайки откровен разговор с майка си, режисьорът открива "извора" на голяма част от понесените в детството несправедливости.

От детските фантазии, през личните обсесии, до някои от най-важните моменти в историята на киното на ХХ век, "Латерна магика" е необикновено, завладяващо пътешествие, което провокира въображението и любопитството на читателите, изкушени от седмото изкуството. А най-прекият път към нея е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.