Фестивалът "CineLibri" чества 100 години от рождението на Ингмар Бергман

Pinterest LinkedIn +

На 14 юли 2018 светът отбелязва стогодишнина от рождението на Ингмар Бергман (1918-2007), определян като един от най-великите стилисти в киното. В знак на почит към личността на режисьора фестивалът "CineLibri" организира кинопанорама с негови филми, която ще завърши с галавечер в зала "България" на 13 октомври. В програмата на събитието е включен документален филм за Бергман и видеопоздрав към зрителите от актрисата и муза на режисьора – Лив Улман. Озвучаването ще бъде задача на Софийската филхармония, която ще пресъздаде знакови сцени от творчеството на Бергман.

В творческата биографията на гения в киноизкуството Ингмар Бергман има над 60 филма. Той е не само изявен сценарист и продуцент, но и драматург, режисирал над 170 театрални постановки, някои от които налагат нов кинематографичен език.

Въпреки че характерният за филмите му подход е театралният, шведският режисьор черпи вдъхновение и от живописта, музиката, литературата и философията. Работата на Бергман разкрива най-дълбоките човешки безпокойства като смъртната природа на човека, любовта и релгиозните съмнения.

Тазгодишното издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе между 11 и 24 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Ловеч, Видин, Враца, Благоевград, Търговище, Стара Загора и други областни центрове. Програмата включва филмови примиери, гала събития, гости със световно признание и тематичен фокус върху любовта във всичките ù измерения.

Сподели.

Относно автора

Габриела Богданова, на 19 години. Владея английски и немски език. Настоящ студент в Германия съм, специалност Медии и комуникации. Интересувам се от психология и политика. Обичам да пътувам и да създавам нови приятелства.