Новини за книги

5 забавни четива за гарантирано добро настроение
5 забавни четива за гарантирано добро настроение
Публикувана от:

Следващите пет заглавия са достатъчно доказателство, че няма нито една основателна причина да пренебрегвате смешното за сметка на сериозното. Препоръчваме ви да се погрижите за доброто си настроение, като изберете книга, която, освен всичко друго, ще предизвика и усмивка на лицето ви. "Стогодишният..

На фокус:
На фокус: "Всичко живо е трева" на Клифърд Д. Саймък
Публикувана от:

Извънземни, пътуване във времето, роботи и дори религия, темите в творчеството на Саймък са разнообразни и едновременно с това винаги представени в различна от обичайната светлина. Не очаквайте космически кораби, които сриват света до основи, или машини, които го превземат. Пришълците от други планети..

5 криминални романа, за които и Тарантино би завидял
5 криминални романа, за които и Тарантино би завидял
Публикувана от:

Неслучайно споменаваме Тарантино, тъй като за никого не е тайна, че криминалните романи и литературните трилъри често преминават от страниците към екрана, при това с не по-малък успех. Е, Тарантино все още не е филмирал нито едно от заглавията, за които ще ви разкажем, но това съвсем не значи, че някой..

На фокус:
На фокус: "Гръцко кафе" на Катерина Хапсали
Публикувана от:

"Гръцко кафе" е особен роман. Не само като стил и композиция, но и като атмосфера. Прилича на автобиографичен, но не е. Всъщност сюжетът му, макар и вдъхновен отчасти от реални събития, е повече фикционален. И, което е най-важно, книгата е увлекателна. Толкова, че е достатъчно да прочете дори един..

Жоржи Амаду - магьосникът на бразилската литература
Жоржи Амаду - магьосникът на бразилската литература
Публикувана от:

Не всички писатели умеят да изграждат атмосфера. Дори когато книгите им притежават всички останали качества на добрата литература, понякога характерното и наситено усещане за средата, която пресъздават, го няма.  Жоржи Амаду е от другите писатели. Онези, в чиито книги не просто можете да усетите..

На фокус:
На фокус: "Никой не иска да знае" на Алисия Хименес Бартлет
Публикувана от:

Бартлет е една от най-популярните и обичани авторки на криминални романи в Испания. Всъщност поредицата й се радва на успех и в Италия, Германия и у нас. Случаите на инспектор Петра Деликадо са истинско удоволствие за любителите на класическите криминалета. Поредицата започва през 1996 година с Ritos..

На фокус:
На фокус: "Невинният" на Иън Макюън
Публикувана от:

Макар да сме сигурни, че повечето вас са чували за Иън Макюън, и дори да не сте чели произведенията му, вероятно сте гледали поне една екранизация по негов роман, ще си позволим да започнем с кратко представяне на автора. Едно от най-ярките имена в постмодерната европейска литература, британският писател..

Невероятният свят на Амели Нотомб
Невероятният свят на Амели Нотомб
Публикувана от:

Малко съвременни писатели са толкова смели, колкото е Амели Нотомб. Особено онези, които като нея са доста продуктивни. Феновете на писателката знаят, че тя пише по един роман на година и сама определя себе си като графоманка. Нарицателно, което обикновено не носи положителен смисъл и с което не сме..

На фокус:
На фокус: "Все по-близо всеки ден" на Ървин Д. Ялом
Публикувана от:

Познат като един от родоначалниците на груповата психотерапия, доктор Ървин Д. Ялом е професор по психиатрия, автор на няколко художествени романа и на сериозен брой професионални научни книги в областта на психотерапията и клиничната психиатрия. Носител на множество научни отличия, новатор и, не на..

"Досиетата на Дрезден", или как да бъдеш професионален магьосник
Публикувана от:

Не, не става дума за германския град Дрезден. Всъщност действието на романите се развива в Чикаго. Дрезден е името на основния персонаж в поредицата, а той е всичко друго, но не и обикновен. Хари Дрезден е магьосник. Професионален. Не живее в измислен фантастичен свят и се издържа основно от работата..

5 книжни предложения за страхотен коледен подарък
5 книжни предложения за страхотен коледен подарък
Публикувана от:

Парижките потайностиДвата тома на "Парижките потайности" на Йожен Сю са повече от подходящ подарък за любителите на класическата литература. Сю пише своя майсторски роман преди шедьоврите на Стендал, Балзак и Юго, преплитайки  приключенски, криминални и социални елементи. "Парижките потайности"..

"Сивият път" - фантастична трилогия, вдъхновена от Толкин
Публикувана от:

През годините със сигурност сте попадали на доста творби, вдъхновени от творчеството на Толкин, и едва ли има уважаващ себе си фен на "Властелинът на пръстените", който да не е изчел повечето от тях, дори и само за да може след това спокойно да ги обяви за безкрайно несъвършени."Наследникът" е особено..

Ан Тайлър и тайните на семейния живот
Ан Тайлър и тайните на семейния живот
Публикувана от:

Ан Тайлър е от писателите, които успяват да предизвикват истинско възхищение у своите читатели. При това го прави с лекота, благодарение на изключителния си стил и умението да разказва майсторски. Доказателствата за това са много - от  престижните литературни награди, с които са отличени книгите..

3 неустоимо
3 неустоимо "вкусни" книги за любителите на кулинарията
Публикувана от:

Не е нужно да притежавате кой знае какви готварски умения, за да останете очаровани от книга, в която готвенето заема важно място. Понякога е достатъчно просто да имате нещо вкусно подръка, защото има книги, които не бива да се четат на гладно. Понякога единствената съставка, която ви трябва, е добро..

Ozone.bg център на Панаира на книгата – за онези, които обичат да четат
Ozone.bg център на Панаира на книгата – за онези, които обичат да четат
Публикувана от:

Декември е. Вечерите са дълги и тъмни и нищо не предразполага повече от това да се сгушите на топло с някоя увлекателна книга. Какво, нямате интересно четиво под ръка?! Тогава със сигурност ще се радвате да научите, че в момента в Националния дворец на културата се провежда ежегодното издание на Панаира..