На какво се дължи бумът в покер литературата?

Pinterest LinkedIn +

Независимо дали сте покер играч или не, трудно е да се отрече растящата популярност на тази игра. През последните години покерът се превърна от нишово занимание, в основно хоби и дори професия за милиони хора по цял свят. Благодарение на интернет и мобилните технологии играта стана достъпна за всеки по всяко време, а наличните образователни ресурси помагат на начинаещите играчи да навлязат по-смело в този свят. Ето и пет от най-новите и интересни книги свързани с покера.

“Secrets of Professional Tournament Poker: The Essential Guide” - Джонатан Литъл

Първото издание на този наръчник за покер излиза в два тома през 2011 и 2012. Още тогава трудът на Литъл се радва на сериозен успех, а тази година авторът публикува и новото, опреснено издание със съвети към читателите как да навигират интересния, но и комплексен свят на покер турнирите. Наръчникът е разделен на седем части и включва примерни ситуации, чрез които читателите могат да тестват придобитите познания.

Самият автор е професионален покер играч натрупал завидна печалба от турнири на живо, а през 2020 бе удостоен със званието “Покер личност на годината”. През същата година излезе още една негова книга “Jonathan Little's Excelling at Tough No-Limit Hold'em Games: How to Succeed Beyond the Small Stakes”, чиято тематика е най-популярният вариант на играта Texas Hold’em.

“A Girl's Guide to Poker: (A book for beginners to intermediates)” - Аманда Ботфелд

Въпреки че светът на покера е доминиран от мъже, играта привлича все повече жени. Сред тях е Аманда Ботфелд, която през 2020 издаде наръчник по покер насочен именно към дамите. И все пак авторката споделя, че нейната книга би била еднакво полезна и за мъже, които искат да навлязат в покер средите. 

Благодарение на този наръчник читателите ще се запознаят на достъпен език с покер жаргона, стиловете на игра и игрови стратегии, чрез които да добият нужното самочувствие за игра.

покер

“The Only Way To Play It: A Novel” - Питър Алсън

Тази книга всъщност не е наръчник за покер, а роман, но играта на карти е в основата на сюжета. Той проследява живота на младия художник Нейт Фишър, който се издържа, играейки покер в Ню Йоркски клубове. Но както подобава на един добър роман и животът на Фишър е изпълнен с драма, обрати и предизвикателства, като не липсват и елементи на екшън. 

Авторът на книгата Питър Алсън не за първи път пише на покер тематика. Самият той е бивш покер играч и автор на редица книги, но това е първата му такава в жанра на художествената литература. Той е съавтор на “One of a Kind”-биографична книга за Стю Ангер, който е считан за най-добрият играч на Texas Hold’em за всички времена.

“The Biggest Bluff” - Мария Конникова

Повечето покер книги разглеждат фундаментални концепции като различните стилове на игра, но други издания хвърлят поглед върху покера като наръчник за живота. Именно такава е и тази публикация на Мария Конникова. 

Самата авторка по призвание е психолог и автор на научни статии, както и на няколко бестселъра свързани с човешката психика. Преди няколко години решава да се научи да играе покер, за да изследва от първа ръката връзката между играта и реалния живот. Всъщност начинанието и се оказва много успешно и тя дори става редовен покер играч. В последната си книга Конникова разказва за това какво е научила за живота от своето приключение в покера.

“The Truth Detective” - Алекс О’Брайън

Приликите между историята на тази книга и предходната са повече от разликите макар и авторките да са съвсем различни. Алекс О’Брайън също е автор на статии на психологична тематика. И тя намира за достатъчно интересна връзката между покера и живота, че да погледне на играта като наръчник за човешкото битие. 

В книгата, която трябва да излезе през февруари догодина, О’Брайн използва собствения си опит в покера, както и интервюта с различни експерти по човешко поведение, за да разгледа как хората се влияем от чуждите думи и действия. Може да се каже, че “The Truth Detective”, както и “The Biggest Bluff”, са наръчици за това как ежедневието ни наподобява игра на покер-с блъфове и съзнателни и несъзнателни начини, по които влияем на околните, както и за тяхното влияние върху нас.


изображения: pexels.com

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.