Юли Tонкин пред Avtora.com: Сега е най-добрият момент хората да се обучават и да инвестират в себе си

Pinterest LinkedIn +

В настоящия кризисен момент повечето бизнесмени мислят краткосрочно и са се фокусирали как да оцелеят, което е грешно. Точно сега е необходимо да се служи повече на клиентите. За жалост, повечето хора работят "от зор", не от кеф, затова сега е време да помислим как да разгърнем потенциала си, защото трудните решения сега водят до лесен живот по-късно. Това е част от "успешната рецепта" на Юли Тонкин – предприемач, мотиватор, автор на няколко книги, създател и водещ на най-големите събития за личностно развитие в България. Ето какво сподели той пред Avtora.com.

 Какъв беше животът ти преди обученията, уъркшопите и семинарите за личностно развитие?

 По образование съм магистър-фармацевт, родителите ми са лекари. Две години преди завършването ми мой приятел ме запали по онлайн покера. Само за няколко месеца станах супер успешен и започнах да изкарвам доста пари. Дори обучавах мои приятели и близки, както непознати хора, които искаха да се научат да изкарват толкова пари. Това занимание беше като златна мина. Тогава живеех при нашите и първите 9 месеца не им казвах, че играя покер, защото подозирах каква ще им е реакцията. В един момент реших да им кажа. Когато баща ми разбра, че имам повече пари от двамата с майка ми, той беше в шок. А те не изкарват малко пари. Първите думи на майка ми бяха "Научи ме и мен!". Четири години след това и тя вече играеше покер, успоредно, докато работи като лекар. Тя също успя да направи доста пари по този начин.

Въпреки че завърших успешно образованието си, осъзнах, че в покера за една седмица изкарвам толкова пари, колкото не бих изкарал за година с професията си. И така се захванах с покера сериозно. Още на първата година заедно с мои много добри приятели изградихме едно от най-големите общества за покер играчи в България.

 Разкажи за импулса, който те вдъхнови да станеш мотиватор?

 В един момент разбрах, че съществуват много нива нагоре, и то не само при парите, но и в много други сфери. Като например в това да не бъдеш арогантен самозванец, а да си готина натура. Именно комарът ме направи човек.

Имал съм страшно много ученици в покера. Помагал съм им много и заедно сме постигали невероятни резултати. Имам над 3 милиона и половина изиграни ръце и доста опит в сферата. Бизнесът вървеше много добре. Един ден дойде един приятел и ми каза: "Юли, това, което правиш в покера, е уникално, защо не го споделиш с повече хора?". И така започнах в сферата на личностното развитие от нулата. Първото ми събитие беше НЕсеминарът с 1400 човека. До онзи момент най-голямото подобно събитие беше за 300 човека. Обичам големите неща и тези, които събуждат обществото, както и човешкия дух като цяло. В момента достигаме до страшно много хора и правим най-различни обучения. Щастлив съм, че вече 5-та година брандът служи не само на отделни хора, но и на големи фирми.

  Кои са печелившите формули и в хазарта, и в бизнеса?

 Мисленето в дългосрочен план. Това е нещо, на което покерът най-много ме научи и е известно в играта като expected value – очаквана стойност. Същото е приложимо и в бизнеса. Покерът е risk management. Покер играчите имат потенциал да станат супер добри бизнесмени и още по-добри инвеститори.

Въпреки че имам няколко различни бизнеса, не разглеждам себе си като предприемач, а по-скоро като инвеститор и покерът ме научи много в това отношение. Той ми даде дълъг хоризонт. Повечето хора бизнесмени мислят краткосрочно и това особено си личи в момента на настоящата криза. Те са насочили фокуса си единствено към оцеляване. Това според мен е много грешно. Фокусът трябва да е към това как сега, когато всички имат нужда, да служим още повече на другите, на нашите клиенти. Ако се фокусираме само върху това как да изкараме 200 или 1000 лева, няма как да разгърнем безграничния си потенциал.

 Кое е най-важното условие човек да успява?

Работа. Тук много хора ще кажат "аз работя много".  Но аз говоря за умна работа, а не за много работа. Стратегическа работа. Ако непрекъснато ходим на Запад, няма как да видим изгрева. Трябва да притежаваме онази сензорна чувствителност, която ни казва коя работа постига резултатите и коя не. Повечето хора бъркат заетостта с продуктивността и ходят като "мухи без глави", без да осъзнават, че има старо икономическо правило – 20% усилие за 80% резултат. Трябва да внимаваме да не изпадаме в перфекционизъм, който ще ни забие на едно място. Има много сфери, в които да се развиваме – нашия бизнес, нашето здраве, тяло, връзка, приятели, семейство, социум. Ние сме временно тук и сме на гости и толкова много се увличаме, че забравяме, че е игра. Трябва да играем за кеф, а не от зор.  Утрешният ден не е гарантиран, а хората живеят така, сякаш е.

 По твоите наблюдения в каква насока ще се промени лицето на бизнеса?

Лесно е да се вижда, трудно е да се предвижда. Аз не съм толкова наивен, че да мога да предвиждам какво ще стане. Вместо да си губя времето в прогнози, работя върху умения и качества – за мен, за екипа ми, за клиентите ми. Съветвам и другите, вместо да обсъждат на по чашка какво ще стане, да обърнат внимание на клиентите си, защото клиентите няма да ги чакат дълго. Каквото и да стане, вярвам, че ще се справим, когато сме заедно. Съединението прави силата, но за жалост хората и бизнесите са разединени. Когато наистина служим на клиентите си, тогава нямаме конкуренция и доминираме в даден сектор.

 Как хората ще се променят след тази ситуация на изолация?

Те вече са променени. Нещата никога повече няма да бъдат същите. Има едно сигурно нещо и това е промяната. Трябва да се действа бързо и да се мисли в дългосрочен план. Сега е най-добрият момент хората да се обучават и да инвестират в себе си. Животът е прекалено кратък, за да чакаме.

 Какви са ползите от ситуацията в момента?

Има промяна. Много хора, които са били на дъното, може да изплуват нагоре. Сега например е едно от най-добрите времена за купуване на компании, имоти, активи. Парите са свързани със стойността, която даваме. Ако нямаш пари, намери хора, на които да служиш, и ще имаш пари. За мен лично нещата са същите, както преди, но пренесох всичко онлайн. България е една неразорана нива за бизнес, а една криза може да ни отведе в много посоки.

 Увеличили ли са се консултациите при теб сега?

Да. Причината не е страх, а стратегии. Не ме търсят за успокоение, а за конкретни бизнес решения и менторски съвети. Интелигентният българин разбира, че може да получи наготово практики, които помагат. Мъдрият се учи от опита на другите. В момента се търси различна гледна точка, креативност, социални мрежи, достигане до хората. Достигаме до 2 милиона и половина българи през социалните мрежи. Ситуацията промени много браншове. Важно е да сме адаптивни. Най-важният ми съвет е – ако сте "на дъното", намерете някой, който е в по-тежка ситуация, и му подайте ръка!

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.