Как се развива хокеят на лед у нас – едно специално интервю за Avtora.com

Pinterest LinkedIn +

През 2009 г. четирима млади и амбициозни специалисти по хокей на лед – Станислав Кънчев, Светлин Стоев, Диан Лилов и Стефан Стоянов – обединяват усилията си и създават "Детско-юношески хокей клуб НСА". В края на първата година като официално регистриран клуб те вече разполагат с група от 20 запалени по хокея деца. Ето какво ни разказва Светлин за отборния дух, битките на леда и първия път, в който обуваме кънките.


Аvtora.com: Здравейте, радваме се, че имаме възможност да поговорим за една игра, която е символ на екипна работа и добра координация при специфични условия, каквито предлага ледената пързалка. Какво Ви привлече в хокея, когато за първи път стъпихте на леда?

Светлин Стоев: Нещото, което най много ме привлече в хокея, е скоростта, с която се случват нещата. Това, че всичко, което се изисква за играта хокей на лед, трябва да се учи и усъвършенства, я прави толкова уникална.

.: Голямата новина от последния месец е победата за отбора ни, който завоюва световна титла на Световното първенство по хокей за юноши до 18 години. Може ли да говорим за създаване на традиции в този спорт и в България?

Светлин Стоев: Традиции сме имали преди много време, последните 15 години бяхме в застой и сега с всеобщи усилия се надаваме отново да върнем интереса у хората за този прекрасен спорт!

.: На каква възраст децата започват да тренират? Кои са първите най-важни умения, които трябва да развият на пързалката?

Светлин Стоев: Препоръчителната най-ранна възраст е 4 години. Най-важните неща са детето да е екипирано и да има компетентен треньор с него!

.: Какво казвате на децата, когато дойдат на тренировка за първи път?

Светлин Стоев: "Имаш ли желание да караме кънки заедно?".

.: Как се сформира отбор в детска възраст – отговорността или забавлението са по-важни?

Светлин Стоев: Все по-трудно се създава колектив в днешни дни, но се опитваме чрез повече мероприятия заедно да сплотяваме децата.

.: Колко падания на леда са нужни за създаването на добър играч?

Светлин Стоев: Важното е колко си старателен и имаш готовност да падаш, всичките падания са неизбежни и колкото и добър играч да си, винаги ще падаш!

.: На 12 май родители и деца ще могат да се срещнат с Вашия екип по време на Фамилатлон. Какво ще представите на Голямата поляна в Южния парк?

Светлин Стоев: Ще покажем на деца и родители елементи от играта хокей на лед, както и основни упражнения.

.: Кои са предимствата, които този спорт носи за развитието на децата?

Светлин Стоев: Развива тялото симетрично, помага за проблеми с дихателните пътища и учи на много дисциплина и мъжество.

.: Какво предстои за клуба тази година?

Светлин Стоев: Имаме няколко проекта относно лагери и турнири за децата ни от клуба във всички възрасти, надяваме се така да повишим качеството на тренировъчния процес и да задържим първите ни места в държавните първенства.

Сподели.