Новини за книги

5 криминални романа, за които и Тарантино би завидял
5 криминални романа, за които и Тарантино би завидял
Публикувана от:

Неслучайно споменаваме Тарантино, тъй като за никого не е тайна, че криминалните романи и литературните трилъри често преминават от страниците към екрана, при това с не по-малък успех. Е, Тарантино все още не е филмирал нито едно от заглавията, за които ще ви разкажем, но това съвсем не значи, че някой..

На фокус:
На фокус: "Гръцко кафе" на Катерина Хапсали
Публикувана от:

"Гръцко кафе" е особен роман. Не само като стил и композиция, но и като атмосфера. Прилича на автобиографичен, но не е. Всъщност сюжетът му, макар и вдъхновен отчасти от реални събития, е повече фикционален. И, което е най-важно, книгата е увлекателна. Толкова, че е достатъчно да прочете дори един..

Жоржи Амаду - магьосникът на бразилската литература
Жоржи Амаду - магьосникът на бразилската литература
Публикувана от:

Не всички писатели умеят да изграждат атмосфера. Дори когато книгите им притежават всички останали качества на добрата литература, понякога характерното и наситено усещане за средата, която пресъздават, го няма.  Жоржи Амаду е от другите писатели. Онези, в чиито книги не просто можете да усетите..

На фокус:
На фокус: "Никой не иска да знае" на Алисия Хименес Бартлет
Публикувана от:

Бартлет е една от най-популярните и обичани авторки на криминални романи в Испания. Всъщност поредицата й се радва на успех и в Италия, Германия и у нас. Случаите на инспектор Петра Деликадо са истинско удоволствие за любителите на класическите криминалета. Поредицата започва през 1996 година с Ritos..

На фокус:
На фокус: "Невинният" на Иън Макюън
Публикувана от:

Макар да сме сигурни, че повечето вас са чували за Иън Макюън, и дори да не сте чели произведенията му, вероятно сте гледали поне една екранизация по негов роман, ще си позволим да започнем с кратко представяне на автора. Едно от най-ярките имена в постмодерната европейска литература, британският писател..

Невероятният свят на Амели Нотомб
Невероятният свят на Амели Нотомб
Публикувана от:

Малко съвременни писатели са толкова смели, колкото е Амели Нотомб. Особено онези, които като нея са доста продуктивни. Феновете на писателката знаят, че тя пише по един роман на година и сама определя себе си като графоманка. Нарицателно, което обикновено не носи положителен смисъл и с което не сме..

На фокус:
На фокус: "Все по-близо всеки ден" на Ървин Д. Ялом
Публикувана от:

Познат като един от родоначалниците на груповата психотерапия, доктор Ървин Д. Ялом е професор по психиатрия, автор на няколко художествени романа и на сериозен брой професионални научни книги в областта на психотерапията и клиничната психиатрия. Носител на множество научни отличия, новатор и, не на..

"Досиетата на Дрезден", или как да бъдеш професионален магьосник
Публикувана от:

Не, не става дума за германския град Дрезден. Всъщност действието на романите се развива в Чикаго. Дрезден е името на основния персонаж в поредицата, а той е всичко друго, но не и обикновен. Хари Дрезден е магьосник. Професионален. Не живее в измислен фантастичен свят и се издържа основно от работата..

5 книжни предложения за страхотен коледен подарък
5 книжни предложения за страхотен коледен подарък
Публикувана от:

Парижките потайностиДвата тома на "Парижките потайности" на Йожен Сю са повече от подходящ подарък за любителите на класическата литература. Сю пише своя майсторски роман преди шедьоврите на Стендал, Балзак и Юго, преплитайки  приключенски, криминални и социални елементи. "Парижките потайности"..

"Сивият път" - фантастична трилогия, вдъхновена от Толкин
Публикувана от:

През годините със сигурност сте попадали на доста творби, вдъхновени от творчеството на Толкин, и едва ли има уважаващ себе си фен на "Властелинът на пръстените", който да не е изчел повечето от тях, дори и само за да може след това спокойно да ги обяви за безкрайно несъвършени."Наследникът" е особено..

Ан Тайлър и тайните на семейния живот
Ан Тайлър и тайните на семейния живот
Публикувана от:

Ан Тайлър е от писателите, които успяват да предизвикват истинско възхищение у своите читатели. При това го прави с лекота, благодарение на изключителния си стил и умението да разказва майсторски. Доказателствата за това са много - от  престижните литературни награди, с които са отличени книгите..

3 неустоимо
3 неустоимо "вкусни" книги за любителите на кулинарията
Публикувана от:

Не е нужно да притежавате кой знае какви готварски умения, за да останете очаровани от книга, в която готвенето заема важно място. Понякога е достатъчно просто да имате нещо вкусно подръка, защото има книги, които не бива да се четат на гладно. Понякога единствената съставка, която ви трябва, е добро..

Ozone.bg център на Панаира на книгата – за онези, които обичат да четат
Ozone.bg център на Панаира на книгата – за онези, които обичат да четат
Публикувана от:

Декември е. Вечерите са дълги и тъмни и нищо не предразполага повече от това да се сгушите на топло с някоя увлекателна книга. Какво, нямате интересно четиво под ръка?! Тогава със сигурност ще се радвате да научите, че в момента в Националния дворец на културата се провежда ежегодното издание на Панаира..

На фокус:
На фокус: "Колосът от Маруси" на Хенри Милър
Публикувана от:

Често определян като скандален, Милър безспорно е едно от най-значимите имена в американската литература. Истински новатор за времето си, с творчеството си той се превръща във вдъхновение на цяло поколение писатели (бийт поколението, чиито представители са Керуак и Бъроуз). Още през трийсетте години..

На фокус:
На фокус: "Семейна гробница" на Катарина Масети
Публикувана от:

Не е необходимо да имате афинитет към скандинавската литература, нито пък към романтиката, за да харесате романите на Катарина Масети. Важно е обаче да имате чувство за хумор и да цените различните истории. Обещаваме ви, че няма да се сблъскате нито с клишета, нито с познати до болка сюжети в нейните..