Новини за книги

Харлан Коубън и изкуството на добрия трилър
Харлан Коубън и изкуството на добрия трилър
Публикувана от:

Кога един трилър е наистина добър? Когато има страхотен съспенс? Когато сюжетът е наистина заплетен? Когато обратите са толкова изненадващи, че е невъзможно да ги предвидите, или когато освен всички тези елементи притежава и още нещо, например сериозно социално послание? Романите на Харлан Коубън притежават..

5 пролетни изкушения от издателство
5 пролетни изкушения от издателство "Колибри"
Публикувана от:

Както винаги, от издателство "Колибри" са подготвили много изненади, неустоими отстъпки и любопитни литературни срещи за своите читатели. Пълният списък с изкушения можете да намерите ТУК. В случай че не можете да присъствате на събитията, или просто искате да се ориентирате в огромния избор от заглавия,..

Джейн Джонсън - от
Джейн Джонсън - от "Властелинът на пръстените" до магията на Мароко
Публикувана от:

Родена в Корнуол, Джейн Джонсън е от онези писатели, които се справят еднакво добре с разказването на истории и за възрастни, и за деца. Освен това има особено отношение към творчеството на Дж. Р. Р. Толкин и обича да използва псевдоними. Свързана е с книгоиздаването не само като писател, но и като..

На фокус:
На фокус: "Противоотрова" на Оливър Бъркман
Публикувана от:

Има ли щастие за хората, които не понасят положителното мислене? Според журналиста от The Guardian Оливър Бъркман отговорът на този въпрос е "да". Той не само поставя под въпрос ефективността на крайния позитивизъм, но и доказва, че подобна нагласа към света съвсем не е задължително условие за щастие. Дългогодишните..

5 изкушаващи четива за вашата лятна ваканция
5 изкушаващи четива за вашата лятна ваканция
Публикувана от:

"Ако можеше да ме видиш сега" на Сесилия Ахърн Сесилия Ахърн е една от онези дами, които ни накараха да погледнем различно на чиклит жанра. Няма как да й отречем умението да разказва романтични истории със стил и чувство за хумор. Освен това ирландската писателка пише първия си роман, когато е само..

5 книги в помощ на родителите
5 книги в помощ на родителите
Публикувана от:

Седемте най-често срещани гряха при отглеждането на единствено дете Ако непрекъснато се колебаете дали не глезите детето си прекалено, или пък дали не сте твърде строги с него, дали трябва да се отнасяте с него като към възрастен или да го оставите да се наслаждава на детството си, дали трябва да не..

На фокус:
На фокус: "Ман" на Ким Тхуи
Публикувана от:

Ако по някаква причина сте пропуснали дебютния роман на Ким Тхуи, определено имате да наваксвате. Но дори да започнете четенето от "Ман", нетрадиционният стил на Тхуи и необикновеността на историите, които разказва, със сигурност ще ви пленят. Ким Тхуи е канадска писателка от виетнамски произход, която..

5 книги за ценителите на кратки разкази
5 книги за ценителите на кратки разкази
Публикувана от:

Все пак няма как да не се възхитим от майсторството, с което авторите на следващите пет книги успяват да поберат не просто един цялостен сюжет, а истински малки светове само в рамките на няколко странички. И със сигурност няма да изненадаме никого, като припомним, че някои от най-великите писатели (всъщност..

На фокус:
На фокус: "Доброжелателните" на Джонатан Лител
Публикувана от:

"Доброжелателните" е книга, от която ще ви настръхне косата. Книга, която ще ви държи будни. И което е особено страшно - книга, която ще ви накара да мислите. Не за повърхностни неща, не за ежедневието, а за всичко онова, за което съвсем умишлено избягвате да се замисляте. Може би това е една от причините..

5 книги, които ще ви помогнат в ученето на език
5 книги, които ще ви помогнат в ученето на език
Публикувана от:

Петте книги, за които ще ви разкажем, са прекрасен вариант в помощ на онези, които искат да научат нещо ново. Подходящи са за хора от различна възраст и са съобразени с нуждите на учещите.  Моят първи триезичен речник  Повечето теории подкрепят тезата, че колкото по-рано започне изучаването..

На фокус:
На фокус: "Пет дни" на Дъглас Кенеди
Публикувана от:

Дъглас Кенеди е роден в Ню Йорк. След като завършва образованието си в Америка, той заминава за Дъблин, където учи една година в Trinity College. Специалността му е история и самият той смята, че изучаването на история е най-добрата подготовка за един бъдещ писател. През 1977 година Кенеди основава..

Пол Остър - другото лице на американската литература
Пол Остър - другото лице на американската литература
Публикувана от:

Как се достига до върховете на постмодерната литература, където днес Пол Остър заема своето безспорно заслужено място? Каква е цената на успеха? За Остър, който е роден в Ню Джърси в семейството на евреи от полски произход, той определено не идва бързо. След като се дипломира през 1970 година, Остър..

На фокус:
На фокус: "Небето се завърна" на Клара Санчес
Публикувана от:

Клара Санчес е едно от най-значимите имена в съвременната испанска белетристика, но освен това е и университетски преподавател и журналист. Отличена е с най-старата и най-престижна литературна награда на Испания - "Надал".  Автор е на 11 романа, преведени в 10 страни. За себе си казва: "В главата..

5 по Рихтер, или петима писатели, които знаят как да разтърсят литературния свят
5 по Рихтер, или петима писатели, които знаят как да разтърсят литературния свят
Публикувана от:

Ървин Уелш Уелш пише за онези неща, които са извън общоприетите ценности и норми, извън толерантността. Вълнуват го теми като наркотиците, футболното хулиганство, секса и проблемите на работническата класа.  Често го наричат скандален, а името му се свързва най-вече с първия му роман "Трейнспотинг",..

На фокус:
На фокус: "Немското дете" на Камила Лекберг
Публикувана от:

Малко са дамите в литературата, които се подвизават успешно именно в криминалния жанр, но винаги го правят със стил. Това важи в пълна сила и за Камила Лекберг, която не само получава световно признание още с първия си успех, но и често е наричана "шведската Агата Кристи". Подобно сравнение е безспорен..