Кросоувърите превземат автмобилния пазар и през 2017 г.

Pinterest LinkedIn +

Компактните SUV-ове продължават да отчитат големи ръстове на продажбите, докато спортните коли губят позиции.

Кросоувърите затвърждават позициите си като предпочитан нов автомобил, показват данните на анализаторската компания JATO Dynamics. Тя е прегледала статистиките за продажбите на нови автомобили за 2017 г. в целия свят, за да открие новите връзки и тенденции на пазара.

Лидер отново е Китай. Там са продадени 25,7 млн. нови автомобила през миналата година. Това е с цели 8 млн. нови коли повече спрямо втория най-голям пазар в света − САЩ. За Китай това е скромен ръст от 2% спрямо 2016 г.

Глобално, спортните автомобили бележат спад в интереса. Сериозен спад има и на пазара на ванове и бусове за превоз на хора − 10%. За сметка на това SUV-овете регистрират 12% глобален ръст на продажбите си.

Продажбите на електрически автомобили също се увличават, но техния дял остава миниатюрен − по-малко 1% от световния пазар на нови коли за 2017 г. При това JATO казва, че данните все още не са окончателни и в момента има информация само за 581 000 продадени електрически коли в целия свят през 2017 г., което е 0,8% от пазара. Очаквано, най-голям дял има в Китай, където интересът към тези коли се е удвоил. В САЩ обаче търсенето на електрически коли е спаднало с 14%. В Европа също има слабо търсене, като най-много електрически коли купуват в Норвегия, Франция и Германия.

При суперавтомобилите Porsche има ръст от 4% и моделът 911 е най-продаваният в сектора. На второ място е Mercedes-Benz SL със спад от 14%. Ferrari и Aston Martin са първенците по ръст − съответно 10,1% и 58,1%.

Интересът към SUV-ове води до логичен спад в търсенето на стандартни салони, хечбеци и комбита. Луксозният клас продължава доброто си представяне, но най-вече заради новогобаташите в Китай. Окава се, че те харесват Cadillac XTS толкова много, че продажбите му там и в САЩ го правят втората най-продавана лимузина в света след S-Class на Mercedes.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.