Кристо почина

Pinterest LinkedIn +

Почина художникът Христо Явашев-Кристо. Той е издъхнал в съня си в Ню Йорк дни преди да навърши 85 години.

Творецът с български произход е известен като американски скулптор и художник. Той се прослави с оригиналните си пространствени художествени инсталации, при които опаковаше с плат различни предмети и архитектурни обекти – пишеща машина, телефон, емблематични сгради, острови и дори крайбрежие.

Сред последните му мащабни произведения бяха плаващите кейове в езеро Изео, Италия (2016 г.) и Мастаба в езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон (2018 г.).Мастаба


Негови творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Интересът му към подобен вид инсталации датира от десетилетия. Сред първите му мащабни творби са Подредени петролни варели и пакетажи в пристанището, пристанище на Кьолн (1961 г.),  Желязната завеса – стена от петролни варели, улица Висконти, Париж (1962 г.), Опакован фонтан и опакована средновековна кула, Сполето (1968 г.), Опакованата галерия в Берн (1968 г.), Опакован бряг, Литъл бей, Сидни, Австралия (1969 г.).

Той не успя да завърши последния си проект – опаковането на Триумфалната арка в Париж. Завиването на емблематичния паметник с 25 хил. кв. метра сребристосин плат и 7 хил. метра червено въже първоначално беше предвидено за април 2020 г., но беше отложено за септември същата година поради протести на еколози, свързани с това, че рядък вид птици гнезди именно на арката по това време. Впоследствие опаковането беше отложено с още една година заради пандемията и към момента то е планирано за периода 14 септември - 3 октомври 2021 г. 


Роденият в Габрово Христо Явашев произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в гр. Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев. У нас Кристо беше известен и с това, че се срамуваше от българския си произход.


Преди няколко месеца режисьорът Христо Паунов засне филм за Кристо. Лентата "Да ходиш по вода" разказва за "Плаващите кейове" - идея, която се ражда още през 1970 г. в артистичното съзнание на Кристо и неговата жена и партньорка Жан-Клод. Филмът дава възможност на зрителите да се запознаят как се организира подобна мащабна арт продукция.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.