"Скритите букви" и инсталация на Кристо и Жан Клод за откриване на учебната година в НБУ

Pinterest LinkedIn +

На 30 септември 2019 г. Нов български университет открива своята 29-а академична година с тържествена церемония, поредица от събития и специални изненади.

Директно от Париж седем от пейките с формата на букви очакват студенти, преподаватели и гости в двора на НБУ. Mожете да спрете, да поседнете и да се потопите в произведенията на Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. Техните стихотворения, свързани или вдъхновени от тези букви, придружават новите градски тайници.

"Скритите букви" е проект на Тодора Радева и Кирил Златков. Идеята на инициативата е да отвори повече градски пространства за четене и събиране на тишина, като за целта са създадени 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата, които нямат аналог в латиницата и гръцката азбука – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.

Събитията, които съпътстват откриването на учебната година в НБУ, не свършват дотук.

На 30 септември в галерия "УниАрт" на Нов български университет се открива и изложбата "Софтуер" с плакати на проекти на Кристо и Жан-Клод.

Експозицията представя постери с изображения на скици от софтуерния период на различни проекти, сред които "Портите", "Чадърите" и "Опакованият Райхстаг". Някои от произведенията вече са изпълнени, били са видени от хиляди хора и сега "живеят" само в паметта на зрителите и в събраната документация. Други никога няма да бъдат реализирани в своята хардуерна фаза и остават споделени във въображението на авторите и публиката.

Заедно с експозицията "Софтуер" публиката ще може да види и стъклени пластики на чешкия автор Мариан Карел и на доц. Константин Вълчев, създател на школата по стъкло в НБУ и инициатор и организатор на Международно биенале на стъклото в България.

Световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска и кметът на София Йорданка Фандъкова са сред гостите, които ще присъстват на тържественото откриване на учебната година в Нов български университет.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.