Мартин Карбовски стартира кауза за чиста азбука

Pinterest LinkedIn +

Журналистът Мартин Карбовски стартира кауза и специална поредица, с която ще разказва истории за това как неграмотността влияе пряко върху качеството на живот на хората.

Идеята за "Чиста азбука" тръгва от личния опит на водещия на "Карбовски: Втори план", който се сблъсква ежедневно с неграмотността – получава писма от зрители, които търсят подкрепа от него, но в огромна част от случаите сигналите са трудно разбираеми, неясни, изобилстващи от правописни грешки, и най-често са написани на латиница, съобщават от екипа му.

Целта на водещия е на първо място да насочи фокуса върху способността на хората да се изразяват, да комуникират адекватно, ако искат да бъдат чути и разбрани, ако искат думите им да имат последствие. Именно това провокира Карбовски да стартира, съвместно с bTV, кампания, която да насочи общественото внимание към нуждата от изчистването и съхранението на българския език в полза на хората и обществото.

"Събрали сме примери, където нашата азбука започва да куца, да страда и да припада. Екипът ни постоянно получава сигнали за помощ от хора, но с времето става все по-трудно да ги разбираме писмата стават все по-нечетими", казва Карбовски.

Със старта на инициативата водещият призовава зрителите да му изпращат най-фрапантните случаи на неграмотност, забелязани у техни познати, съседи, колеги, съграждани, съселяни. А Карбовски ще се среща с тях не само за да разкаже историята им в предаването си, но и за да им помогне да овладеят българския език по-добре, за да повишат качеството си на живот.

Зрителите на bTV могат да проследят историите и развитието на всички герои, заснети в рамките на кампанията, в специални епизоди в ефира и каналите на медията през есенния сезон на предаването.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.