Кристина Патрашкова след Vip Brother 2012: Нямах конкретна роля, влязох, за да напиша книга

Pinterest LinkedIn +

22 октомври 2012 г., когато се проведоха петите елиминации на участници във Vip Brother 2012, се оказа последният ден от престоя в Къщата в Нови Хан както на победителя в Survivor Ники Мартинов, така и на журналистката Кристина Патрашкова. Ето какво сподели за шоуто и вече бившите си съквартиранти пред Avtora.com 50-годишната софиянка - вторият най-възрастен участник във Vip Brother 2012 след Димитър Ковачев - Фънки, от когото според нея можем да очакваме "някаква изненада".

Avtora.com: Обявихте, че ще пишете книга за Vip Brother. Какво точно ще кажете в нея и не мислите ли, че твърде много хора в България написаха книги? Кой искате да я прочете и защо?

Кристина Патрашкова: Много хора в България пишат книги, обаче никой досега не е писал за експеримента, който е Big Brother. Доколкото знам се е правило и в други страни. Аз нямам намерение да изразявам личното си отношение към участниците в шоуто, да ги квалифицирам или по някакъв начин да ги накарам да се чувстват дискомфортно. А на базата на интригите, които се създадоха, да се опитам да направя обобщение за това какво се случва в живота ни.

Продължавам да мисля, че това предаване можe да даде отговори на много въпроси, които си задаваме извън шоуто. Например кои са хората, които могат да си погалят достойнството, докъде човек може да се унижи, за да постигне дадена цел, има ли конфликт между чалгата и по-сериозната музика - чалгата не само като музиката, а в абсолютно всички сфери на обществото.

Можем ли ние да се обединяваме, което ще бъде на базата на анализ на възложените ни мисии, в които не се случи веднъж никой да не роптае. Какви са хората на изкуството, пречи ли егото на реализацията, кога самочувствието е преекспониране при човека на изкуството, има ли фалш в нашето поведение, какво споделяме в очите на хората и какво в изповедалнята.

Аз искам да има теми, които да са на базата на анализи на ситуациите. Надявам се книгата да бъде любопитна. Тепърва ще започна да я пиша и затова ще се опитам да стане бързо, преди да са отшумели коментарите към този формат.

.: Има ли ситуация от престоя ви в Къщата, на която бихте реагирала по друг начин сега?

Кристина Патрашкова: Трудно ми е да преценя. Може би в ситуацията с Мариана Попова, когато мъжете начело с Иван Ласкин реагираха агресивно към нея - трябваше да бъда по-остра, да кажа, че не това е начинът да изразиш отношение към някого, дори когато сме в игра. Там надделяха емоциите.

Тези, които бяхме наказани, се почувствахме засегнати и реакциите не бяха адекватни. Това се случи и с Мариана, която в момент на афект изрече доста квалификации по начин, който е недопустим за човек, който твърди, че е внимателен и толерантен към останалите.  

.: Мариана Попова роля ли играе според вас? Дали предварително е разработила план за спечелването на шоуто, или е такава, каквато я виждаме в момента? Как бихте я квалифицирала?

Кристина Патрашкова: Аз се запознах с нея в Къщата, не я познавам и не знам какво е поведението й в нормална ситуация, затова трудно мога да преценя. Тя твърди, че всичко вижда и всичко наблюдава. Вчера, преди да изляза от къщата, прогнозирахме кой може да бъде изгонен и че най-вероятно ще съм аз. Тогава тя ми заяви, че може би трябва да поеме моята роля, а когато изненадана я попитах каква е ролята ми, тя отговори: коректив на останалите.

Аз не съм имала конкретна роля - влязох, за да напиша книга. Точно с тези думи ме насочи, че може би си е поставила в различните етапи на шоуто някакви цели. Това, което не ми хареса, е, че изрича неща за хора, а после отива и им се извинява, няма последователност.

Имам усещането, че въпреки твърденията й, че вече й е омръзнало и иска да си отиде, тя има желание да остане до края, защото повтаря, че от победителя ще стане ясно кого подкрепя народът.

За всеки човек на изкуството любовта на народа е много важна, тя има доста високо самочувствие като певица и може би има нужда това да бъде потвърдено от публиката.

.: По какъв начин Златка Димитрова успя да промени мнението ви за нея? Ще успее ли тя да промени отношението ви към "Златките" изобщо?

Кристина Патрашкова: Не, категорично. Искам да стане ясно, че продължавам да имам своята съпротива срещу момичетата, които само със силикон и външност и без никакви  усилия, искат да успеят в живота. Боря се срещу този тип манталитет.

Но изненадващо и за мен видях, че Златка е откровена, има чувство за справедливост и си даде сметка колко е необразована, колко много е пропуснала и въпреки визията си, стана смешна на хората. Декларира, че иска да чете книги, да се промени. Някои казаха, че го е направила само заради шоуто. Но аз мисля, че е искрена - ще видя какво ще се случи.

Продължавам да съм против "държавата на Златките", но засега давам шанс на Златка Димитрова да излезе оттам. Само бъдещето ще покаже.

.: Как ще коментирате изказването на Ваня Щерева в профила й във Facebook: "В тоя живот Бага да си. Мълчиш, спиш, не е**ваш мисии и всички викат: "Много е готин". И "голям мъжкар". Мда. Смотани възприятия."

Кристина Патрашкова: В този формат можеш да спиш повече от другите и да не се включваш в мисиите, ако прецениш, че шоуменското ти идва в повече. Обаче когато това нещо върви паралелно с другото: станеш световен шампион, знамето на България се вдига в твоя чест, тренираш и искаш да постигнеш още успехи, благодарение на теб доста младежи се амбицират да станат спортисти. Това как би го коментирала тя?

Багата е доста различен от всички, той не е като останалите шоумени. На него това му е чуждо, нетипично, средата му е друга. Твърди, че не обича да говори много и че ясно различава фалша от истинското.

Аз си давам сметка, че на хората не им е много интересно да го гледат само като спи, но не е единственият, който прави само това в къщата. Като участник в това шоу, мисля, че е доста важен. Благодарение на него я имаше темата за любовта, а и вярвам, че до края той ще покаже характер.

.: Защо Фънки остана в Къщата, а Ники - не? Как бихте разтълкувала вота на зрителите?

Кристина Патрашкова: Фънки е атрактивен, макар че аз очаквах от него доста повече изобретателност. Той вече е малко поуморен и не чак толкова остроумен. При него има много интересен ход в поведението.

Демонстрира едно абсурдно, понякога доста черно чувство за хумор и хората не могат да преценят дали е в ролята на шегаджията, или не казва, под формата на шега, какво точно мисли. Не ми допаднаха повторенията от рода: "моето легло за 2 хил. лева, моят офис, моите коли", едно изтъкване на просперитет, в което няма нищо лошо.

Що се отнася до Ники, той има мъжкарско поведение, но не е за този тип участие. По-скоро от рода на survivоr, малко тип Робинзон Крузо.

.: Всъщност защо Фънки е във Vip Brother?

Кристина Патрашкова: Той със сигурност не е влязъл, за да спечели популярност. Има си един доста проспериращ бизнес и благодарение на него ние ходим на такива изключителни  концерти. Може би има някаква тайна договорка, нещо ще се случи; може би медийно след  участието му в това шоу.

Има някаква изненада, която ще научим впоследствие. Честно казано, на него наистина му е трудно. Поотегчен е и започва да си повтаря шегите, но определено има някакъв залог.

.: А кой е вътре заради пари?

Кристина Патрашкова: Има хора, които съвсем конкретно са казали, че това им е важно. Но понеже това е казано публично, аз ще го повтаря. Например Мариана сподели, че е влязла в къщата, за да купи апартамент на дъщеричката си. Вероятно и за други това е основната цел, а и за всички това е от без значение.

Има и хора, за които участието им е някаква реклама, опит да се върнат под прожекторите. Като Къци, който беше забравен, и сега ще стане актуален герой, който дори може да спечели шоуто. Ирен Кривошиева също може да очаква да я поканят за някоя голяма роля. Има и хора, които искат да покажат това, което са.

.: Защо Съквартирантите се гаврят с Къци Вапцаров?

Кристина Патрашкова: Не е продуцентска манипулация. Шегите по адрес на Къци са доста солени, понякога надхвърлят нормалното. Но точно това коментирахме скоро в къщата, че всеки допуска да бъде унижаван толкова, колкото той разреши.

Съквартирантите не харесват това, че Къци няма силата да възроптае срещу нито една мисия, да скочи, да се държи мъжки. Има нещо нагаждаческо в неговото поведение. Ето защо той се обединява с жените. Това е човекът, който се страхува да изрази собствената си позиция, точно затова другите се държат така с него.

Друг е въпросът, че той съзнателно поддържа ролята на жертва. Ставали сме свидетели, че на България й харесват такива страдалци. Не едно шоу е печелено от точно такива типове, защото хората обичат да се припознават в жертви. Точно това е стратегията за победа на Къци - събира съмишленици, като заема ролята на неоправдания.

Аз имам чувството, че е разиграл това шоу, преди то да се случи. Влезе в къщата с песнопойка, с хармоника, с национална носия за Памела Андерсън. И това няма как да не остане незабелязано. Отстрани хората виждат другите като агресори, които тероризират Къци. Не твърдя, че понякога шегите не стават прекалено остри, но той е човекът, който може да ги спре, но очевидно не желае.  

.: Тризначките - като се има предвид мнението ви за хората в България, които са известни с това, че са известни, как гледате на връщането им "под прожекторите" и смятате ли, че това е сполучлив ход от страна на продуцентите?

Кристина Патрашкова: Да, сполучлив ход е. Аз бегло ги познавам, но би могъл да се направи интересен паралел с тризначките, които са известни с това, че са известни и Златка. Ще видим как ще се развият нещата - дали ще има искреност, откровеност, дали и трите могат да преживеят истински емоции, какви цели са си поставили в живота. И да не забравяме, че една от тях спечели това шоу. Въпросът обаче е защо хората харесват нещо подобно.

.: И също - смятате ли, че по някакъв начин лично сте се обогатила от контакта си с Памела Андерсън?
 
Кристина Патрашкова: Тя е световна звезда в една по-друга сфера, модел във филми, в които се разчита на качества от "държавата на Златките". Хареса ми в нейното поведение, че се държеше изключително естествено, добронамерено. Не беше преиграно. Най-големите звезди се държат точно така, защото нямат комплекси.

Аз имах един разговор с нея, в който разбрах, че тя се интересува от социални и политически въпроси. Разпитваше за политическата ситуация в България, живо се вълнуваше от предстоящите изборите в Америка. Памела не е само най-известната блондинка, тя притежава естественост и сърдечност. Съжалявам само, че не успях да направя интервю с нея, защото в разговор очи в очи може би щяхме да научим много повече за нея.

Сподели.