"Корумпирани ченгета" - Ал Пачино, Чанинг Тейтъм и техният свят на мрачни тайни

Pinterest LinkedIn +

Американските полицаи са с тъмно минало, проблемно настояще и безперспективно бъдеще. Поне, ако се вярва на филми като "Бруклински стражи" (Brooklyn's Finest), "Земя на ченгета" (Copland) и "Тренировъчен ден" (Training Day).

И въпреки че списъкът от филми на такава тематика е безкраен, режисьорът и сценарист Дито Монтиел e подходил с идеята, че ще представи на широката публика един далеч по-различен и драматичен разказ.

Подковал е амбициозния си проект "Корумпирани ченгета" (The Son of No One) с имена като Ал Пачино (Al Pacino) и Рей Лиота (Ray Liotta), за които полицейската униформа е като втора кожа, а за женските образи е убедил не по-малко впечатляващите Кейти Холмс (Katie Holmes) и Жулиет Бинош (Juliette Binoche).

Главната роля обаче, Монтиел е поверил на близкия си приятел Чанинг Тейтъм (Channing Tatum) в персонажа на комплексиран полицай, борещ се с кошмарите от миналото си. Двамата работят за трети път заедно след "Уличен бой" (Fighting) и спечелилия куп награди "Наръчник да разпознаеш светците си" (A Guide to Recognizing Your Saints).


Силна заявка на хартия е и продуцентството на Ави Лърнър, който има над 250 филма зад гърба си, сред които и "Непобедимите" (The Expendables) със Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Джет Лий, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Мики Рурк и останалите титани на екшъна.

Всичко посочено дотук е в основата на замисления като роман филм "Корумпирани ченгета" - напрегнат полицейски трилър за 30-годишния новобранец Джонатан Уайт (Чанинг Тейтъм), който е назначен в участък в Куинс - кварталът, в който е израснал. За да осигури нормално битие на съпругата си (Кейти Холмс) и болната им дъщеря, той поема професионални и житейски рискове, докато на повърхността изплува една мрачна тайна.


Анонимен източник разкрива нова информация за старо и неразкрито убийство на двама души, по всяка вероятност прикрито от полицаи. Това задейства серия от събития, които разтърсват целия квартал и подкопават доверието в униформените.

С бюджет от скромните 15 милиона долара, Монтиел всъщност създава две истории – едната, която се развива с момчетата и техните приятели и съседи през 1986 година, и втората - през 2002 г., когато са вече възрастни и водят напълно различен живот.

Диаболичността на филма, чието оригинално заглавие е "Ничий син" обаче, обърква зрителя. Безизразното и каменно лице на Чанинг Тейтъм така и не успява да ни трогне с играта си, явно изморен от участието в четири филма през 2011 година, а шумно рекламираното участие на Ал Пачино (детектив Станфорд) се изчерпва с появата му в общо три сцени (или около десет минути), макар и те да са напълно достатъчни, за да усетим разликата в класата на ветерана, изиграл всичко от Сатаната до сляп пенсиониран подполковник и влязъл поне десетина пъти в униформата на ченге, и далеч по-младия му колега.


Отговорността да бъде бранена честта на нюйоркския полицай след черния 11 септември през 2001 година е поделена с Рей Лиота (капитан Мериън Медърс). За Кейти Холмс, ролята на обърканата съпруга на Тейтъм – Кери Уайт, е прекрасна възможност да излезе от сянката на половинката си в живота Том Круз.

В канонадата ретроспекции към миналото пък излиза талантът на две изключително даровити деца - Джейк Чери и Брайън Гилбърт, в ролите на младите Джонатан и Вини, изиграни като възрастни от Чанинг Тейтъм и Трейси Морган.

И въпреки всичко, светът на мрачните тайни в "Корумпирани ченгета" би могъл да е далеч по-убедителен, още повече, че говорим за една изключително благодатна тематика.

Американските полицаи ще си останат персонажи с тъмно минало, проблемно настояще и безперспективно бъдеще, а The Son of No One - просто поредният филм, който би могъл да е нещо по-различно, но така и не успява в това си амбициозно начинание.


Сподели.