Контра: бели клиенти се засегнаха от реклама с чернокожи

Pinterest LinkedIn +

Популярната британска верига супермаркети "Sainsbury's" беше подложена на унищожителна критика в социалните мрежи заради реклама. Внимание на случая обръщат журналисти от "Daily Mail".

В акаунта на веригата в Туитър се появи видео, наречено "Gravy Song", което за броени часове натрупа милиони гледания. В него чернокожо семейство се готви да празнува Рождество Христово: готвят вечеря, танцуват и си спомнят за предишни празници. Момиченце разговаря по телефона с баща си, който пее песен от своята младост.

Въпреки че според компанията тази реклама е повече от позитивна, някои клиенти обвиниха създателите й в липса на "всеобхватност". Причина за недоволството стана фактът, че в рекламата не е сниман нито един бял актьор. Най-засегнатите дори призовават съмишлениците си да бойкотират магазина и ресторантите "Sainsbury's".

"Не трябва ли Обединеното кралство да насърчава многообразието и приобщаването? Тук не виждам подобно нещо", "Никога повече няма да ходя да пазарувам в Sainsbury's", "Във Великобритания 87 процента от хората са бели. Защо не включите реални купувачи в рекламата си?" - пишат потребители в социалните мрежи.

През март 2019 г. испанският магазин "Zara" беше разкритикуван за вулгарната поза, в която беше снимано дете за тяхна реклама. Потребителите на социалните мрежи тогава бяха възмутени, че младият модел е сниман в"поза за възрастни".
Сподели.