"Компарсита" на Димитър Шумналиев: да танцуваш с врага

Pinterest LinkedIn +

Едновременно брутален и красив, "Компарсита" е роман пиршество за въображението, пренасящ читателите в три от най-драматичните десетилетия на ХХ век. От ужасa на Втората световна война, през репресиите на социалистическия режим, до началото на 60-те години, "Компарсита" е историята на едно момче, което ще стане мъж, и на неговата първа любов.

Драматичен и увлекателен, на места болезнено натуралистичен, "Компарсита" е от онези романи, които трудно се четат на един дъх и може би тъкмо по тази причина оставят дълбока и трайна следа в съзнанието на читателя. С изключително внимание към детайлите и лекота на стила Димитър Шумналиев рисува пълнокръвни образи и пресъздава атмосферата на времето живо и наситено. Още от първите страници на книгата авторът ясно показва намерението си да не завоалира и да не пренебрегва грозното и страшното, които ще сполетят персонажите му. Но го прави по начин, който ясно подсказва, че те съвсем не са единственото, което можете да очаквате от романа.

"Ние с болката се познаваме. Взаимно си досаждаме" – казва Вит, който споделя своята история в "Компарсита". Вит е лекар в трудововъзпитателен лагер, периодично "наказван" заради грижите, които полага за жените, затворени в лагера. Освен това е сирак и именно това е причината болката да не го плаши, отдавна е привикнал към нея. Преди да се озове в зловещия лагер, през 40-те години, Вит живее и расте заедно с брат си и още дузина момчета в именние в покрайнините на София, превърнато от собственичката си госпожица Моника в дом за деца без родители.

Момчетата четат Шекспир, учат латински, рецитират стихове, правят дребни пакости и едновременно с всички тези нормални за възрастта им неща съзряват емоционално, физически и политически, наблюдавайки борбите между немските части и партизаните. Виждат как красивата им покровителка се среща с немски офицер. Връзка, която им осигурява закрила, храна и относителна сигурност. Връзка, чиято сложност те не са способни да осмислят изцяло и която ще се окаже пагубна за госпожица Моника.

Преди да бъдат повлечени от превратностите на историята, преди момчетата да станат мъже, преди войната да свърши обаче, се случва нещо друго. Събитие, на пръв поглед съвсем дребно, но безкрайно значимо в света на момчетата. Госпожица Моника приютява едно момиче. Красиво, умно, различно от всички момичета в селото. Момиче, чиято поява ще преобърне изцяло малкия им подреден свят.

Някъде между историите на магазинера от селото, едно пътуване до морето, една изненадващо въздействаща постановка на "Ромео и Жулиета", между стиховете и тайното прокрадване в тъмното момчетата ще се разделят с наивността и невинността си. С част от добротата си. С всичко, което досега са познавали и което е замествало изгубените им семейства. И ще се озоват захвърлени насред буря от политически събития, жестоко наказани и за чуждите, и за собтвените си грешки.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Компарсита" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.