Издателство "Колибри" обвини "Милениум" в нарушаване на авторски права

Pinterest LinkedIn +

За нарушаване на авторски права алармира издателство "Колибри" по повод публикуването на "Романът на Яворов" на Михаил Кремен от издателство "Милениум" (София, 2018 г.). В отворено писмо от "Колибри" изразяват "възмущение и изненада от публикуването на гореспоменатото произведение в разрез с всички норми в книгоиздаването и в нарушение на българското законодателство".

От писмото става ясно, че "Колибри" има сключен договор с наследника на автора на творбата Михаил Кремен, който му е преотстъпил изключителните авторските права върху произведението с цел издаването му на български език на територията на България и извън нея. Договорът е подписан в началото на 2018 г. и ръкописът е включен в издателския план на "Колибри".

От издателството пишат: "По силата на този договор "Милениум" не разполага с авторските права за публикуването на творбата. Това личи ясно и от липсата на знак за авторско право в новоизлезлия двутомник "Романът на Яворов" с логото на издателство "Милениум".

От "Колибри" обявяват, че ще потърсят правата си по съдебен ред с оглед на пропуснати ползи, имуществени и неимуществени вреди, нанесени на издателството, и нарушаване на закона за интелектуалната собственост. Ще бъде внесена жалба в прокуратурата.
Сподели.