Ед Шийрън ще бъде съден за над $20 млн. за нарушаване на авторски права

Pinterest LinkedIn +

За добро утро в сряда сутринта Ед Шийрън получава едно голямо тлъсто дело за нарушаване на авторски права. Срещу британския рижав симпатяга е предявен иск заради неговата песен Photograph, която според обвинителите представлява "дословно копиране нота по нота".

Хората, които го съдят, са музикантите Мартин Харингтън и Томас Леонард, според които хитът на Шийрън от 2014 г. копира песента Amazing, написана от тях и издадена като сингъл от победител в X Factor през 2010 г. Мар Кардъл.

"Припевът на Amazing и на Photograph имат 39 идентични ноти. Сходството на думи, вокален стил, мелодия и ритъм, наред с други неща, е доказателство за това, че Photograph копира Amazing" гласи делото, което е заведено в съда в Лос Анджелис.

Наетият адвокат по случая е същият, който направи исторически прецедент, печелейки делото срещу Робин Тик, заведено по повод песента му Blurred Lines. Тогава музикантът беше обвинен, че не е създал сам световния си хит, а е копирал нелегално песен от 1977 г.

Шийрън или представителите му в медиите все още не са коментирали случая, но едно е ясно – драмата тепърва предстои. Дотогава оставяме на вас сами да прецените колко точно си приличат (или не) двете въпросни песни.  

 

Сподели.