Кои са основните грижи, които трябва да полагате за вашата кола

Pinterest LinkedIn +

Много хора твърдят, че не могат да си представят живота без колата си. Но за да може да разчитате на нея винаги, за да е винаги в изправност и да ви служи, се налага да я обгрижвате. Разбира се, в процеса на експлоатация се налагат дребни ремонти, но в Топ кар авточасти винаги са насреща, за да ви помогнат и да се погрижат за "добрата форма" на любимия автомобил. И все пак има основни неща, за които трябва да следите и да сменятя или да проверявате. Ето няколко от тях.

Колко често трябва да сменяте маслото на колата си?

Честотата на смяната на маслото варира в зависимост от автомобила, как го карате, какъв е двигателят, марката на автомобила и на маслото. Средно обаче е добре да сменяте маслото на 10 000 км, а в някои случаи – на 15 000 км.

Колко често трябва да проверявате автомобилните гуми?

И тук въпросът е условен – климатични условия, колко се кара колата, на каква настилка, сезони, начин на каране. Все пак е добре при смяната на маслото да проверявате за баланса на гумите и да правите профилактика за грайфера.

Колко често трябва да сменяте въздушния филтър на колата си?

Не е нужно да сменяте въздушния филтър на колата си толкова често, колкото други части за поддръжка на автомобила. Препоръчителният пробег за смяна на въздушен филтър за автомобил е на всеки 25 000 до 40 000 километра. Но и тук значение има районът, в който живеете – ниво на запрашеност, гориво, честота на каране.

Колко често трябва да сменяте горивния филтър на колата си?

Може да не се сещате за горивния си филтър често, но той може да бъде причина за затруднения в работата на двигателя. Препоръчва се да сменяте своя горивен филтър на всеки 50 000 км, но за всеки случай, помолете вашия механик да тества филтъра, за да каже дали се нуждае от смяна.

Колко често трябва да се сменя акумулаторът на колата?

Обикновено акумулаторът ще издържи четири до пет години, което означава приблизително на всеки 80 000 до 100 000 км за средностатическия водач, но е важно да го проверявате сезонно, особено ако живеете на място с чести температурни амплитуди. Надали ще искате да търсите нов акумулатор в студен зимен ден.

Кога трябва да смените спирачната течност?

Някои производители на автомобили препоръчват да се сменя спирачната течност на всеки две години или на 50 000 км. Други смятат, че трябва да я сменяте наред с маслото, а трети – когато се налага. Но е лесно да тествате и сами спирачната си течност. Просто натопете тест лента в течността и сравнете цвета с диаграмата на опаковката.

Колко често трябва да сменяте спирачните накладки?

Автомобил, който се използва предимно за градско шофиране, ще се нуждае от нови предни спирачки и ротори на всеки 60 000 км. Но автомобилите, които се движат предимно по магистрали, могат да изминат почти 100 000 км, преди предните спирачки да се износят.

Подмяна на спирачния ротор

Обикновено спирачните ротори на колата ви трябва да се сменят на всеки 80 000 км, т.е по същото време като спирачните накладки. Подмяната на спирачните ротори е малко по-трудна от подмяната на спирачните накладки, но ако сте сръчни, може да го направите и сами.

Смяна на течността на трансмисията

Повечето майстори препоръчват смяна на течността за трансмисия на всеки 80 000 км, но според производителите те се простират от 50 000 до 120 000 км. Така или иначе, това може да удължи живота на трансмисията на вашия автомобил.

Кога да смените маркучите за кола

Маркучите се пукат с течение на времето и ако колата ви е на повече от шест години, вероятно е време да помислите за подмяната на маркуча на колата. Например при пробег от около 100 000 км трябва да помислите за подмяна на маркучите на вашия автомобил.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.