Кой ни следи в интернет?

Pinterest LinkedIn +

"You are being watched. The government has a secret system: a machine that spies on you every hour of every day...". Думите на измисления герой Финч от сериала Person of Interest скоро могат да се окажат пророчески верни. Макар да звучат по-скоро като изблик на зле контролирана параноя, те и сега не са толкова далеч от истината.

След трагедията от 9 септември 2001 г., все повече световни правителства (особено това на САЩ) започнаха активно да следят интернет трафика: с кого общувате във Facebook, кой ви търси в Skype и какво пишете в електронната си поща, изпращана през Gmail.

Засега информацията все още е сравнително лична, т.е. тя се следи, но правителствата нямат право да я използват, освен ако не са налични достатъчно доказателства, че сте извършили престъпление. Скоро, благодарение на промените в законодателствата на няколко големи нации, тази илюзия за неприкосновеност може да отиде в историята – при това буквално за една нощ.

Засега интернет е (относително) нерегулирана среда, свободна от цензура. Разбира се, положението не е еднакво навсякъде, тъй като различните държави гарантират различно ниво на лична неприкосновеност за гражданите си в мрежата.

Ето няколко интересни примера:

САЩ

Със системи като Deep Packet Inspection и задаващите се закони от типа на Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, скоро Съединените щати спокойно ще могат да оглавят класацията за най-строга интернет цензура. Дори и в момента членовете на инициативата OpenNet наричат САЩ: "държавата с най-комплексен режим за интернет следене".


Германия

Още през 2008 г. законодателите на държавата, представляваща едно от ядрата на Европейския съюз, задължиха големите интернет доставчици да осигуряват достъп на органите на реда до данни на потребители, заподозрени в извършване на различни престъпления. Законът също предвижда разпращане на специално написани троянски коне, които да събират и извличат информация от компютрите на заподозрените лица.


Беларус

Официалното филтриране и следене на интернет трафика в Беларус е незаконно, но това не пречи на властите й да го правят "за защита на националната сигурност и в интерес на борбата с престъпността". За момента тя е една от страните с най-сериозно регулиран интернет.Китай

Ден не минава без в червената Китайска народна република да избухне нов скандал, свързан със забрана на достъп до един или друг уеб ресурс. Държавата дори си има национална мрежа за филтриране на трафика – така наречения "Златен щит".


Тунис

Подобно на Китай, и в тази държава трафикът в интернет се следи и филтрира сериозно – особено що се отнася до публичния достъп до уеб (в интернет кафета и клубове най-вече). Целият инфо поток се пренасочва през специални централизирани сървъри и пътят му се проследява от изпращача до получателя, и обратно.


Йемен

Порнографията, дори намек за критика към ислямската религия и политиката на правителството, се филтрират безжалостно в тази държава. Достъпът до уеб подлежи на стриктен контрол и сериозна цензура, така че забравете за сайта на Playboy, докато сте там.


Иран

Тук е една от най-сложните високотехнологични и строги системи за филтриране на интернет трафик в света. През 2008 г. Иран закупи от Nokia и Siemenes тонове специализирано оборудване за проследяване и контрол на уеб.


Узбекистан

Националната разузнавателна служба на страната "стимулира" собствениците на интернет клубове и доставчиците да извършват строга автоцензура, "предпазвайки" потребителите си от достъп до "неподходяща" информация. Сайтовете, съдържащи такива данни, се блокират, а трафикът се проследява по специални ключови думи.

Сподели.