Класиците накратко – 5 литературни класики, които се четат бързо

Pinterest LinkedIn +

Класическа литература не означава непременно огромни обеми и тежки томове. Следващите пет заглавия са прекрасен начин да се запознаете с големите имена в световната литература, при това в съвсем кратка форма.

"Дъблинчани" на Джеймс Джойс

Един от най-влиятелните творци на ХХ век и знакова фигура в развитието на модерния роман, Джеймс Джойс става световноизвестен с романа "Одисей". Който е чел или дори само виждал въпросния роман, знае, че той никак не е кратък.

Вероятно именно тази емблематична творба е причина да свързваме името на Джойс със сериозни обеми, но сред по-ранните му произведения присъстват не по-малко интересни и значително по-кратки творби. Един от примерите е сборникът разкази "Дъблинчани".

Когато създава повечето от произведенията, включени в "Дъблинчани", Джойс е едва на двайсет и три години. Въпреки младостта си обаче писателят успява да създаде една изключително ярка и натуралистична картина на живота на ирландците от средната класа в Дъблин в началото миналия век.

Сборникът предизвиква истински шок сред съвременниците му и разтърсва литературния свят с нетрадиционните похвати на автора, който описва детайлно интимни сцени и съчетава безпрецедентен документален реализъм с кинематографичен изказ. 

Част от героите, описани в "Дъблинчани" по-късно се появяват и в романа "Одисей". Така че ако все още не сте се докосвали до творчеството на Джойс, тези разкази са чудесен начин да се запознаете с него. Най-прекият път към сборника е ТУК.

"Смях в тъмното" на Владимир Набоков

Макар първата асоциация с името Владимир Набоков неизбежно да е романът "Лолита", не би било справедливо да смятаме, че това е единствената творба на писателя, на която си струва да отделим внимание.

Всъщност по-ранните произведения на Набоков по нищо не отстъпват на онези, които пише по- късно в Америка. Колкото до "Смях в тъмното", той е не само изключително интересен, но и кратък, като едновременно с това е прекрасен пример за майсторството на писателя.

Романът е написан на руски в началото на трийсетте години и излиза със заглавие "Камера обскура". Няколко години по-късно самият Набоков го превежда на английски език, защото смята, че преводът в първото англоезично издание на книгата не е достатъчно добър.

Така историята, която по-късно е екранизирана, получава своите две заглавия. Колкото до сюжета на "Смях в тъмното", ще ви издадем само, че действието се развива в Берлин.

Останалото ще ви оставим да откриете сами. А най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Закуска в "Тифани" на Труман Капоти 

"Закуска в "Тифани" е не само литературна, но и филмова класика и една от безспорно най-известните и обичани творби на Труман Капоти. Безкрайно различни едно от друго, но винаги завладяващи, произведенията на Капоти се отличават с изящество на езика, мекота на повествованието и проникновени образи.

"Закуска в "Тифани" превръща едноименната бижутерска фирма в истинска легенда, при това в световен мащаб. Самият Капоти пише сценария за филмовата адаптация на романа, в която главната роля е поверена на Одри Хепбърн.

Ролята на очарователната Холи Голайтли е едно от най-ярките изпълнения в кариерата на Хепбърн. Холи обича да ходи в "Тифани", защото там всичко е красиво. Дори да сте гледали великолепната екранизация, определено си заслужава да прочете и романа и да се потопите в очарованието на една от литературни класики на ХХ век.

Най-прекият път към "Закуска в "Тифани" е ТУК.

"Госпожа Далауей" на Вирджиния Улф 

Вирджиния Улф също е сред най-изтъкнатите фигури в литературата на XX век. На нея принадлежи  знаменитата сентенция: "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза". "Госпожа Далауей" е не само кратък роман, но и произведението, в което Улф най-ярко отразява епохата, в която е живяла.

Действието е фрагментарно, но въпреки това структурата на романа е изключително плътна. Именно тази книга е едно от произведенията, които я налагат като едно от най-големите имена на литературата на ХХ век. Уникалната психологическа проза на Улф и днес се смята за ненадмината като художествено въздействие.

Най-лесният начин да се сдобиете с "Госпожа Далауей" е ТУК.

"Сватба в небето" на Мирча Елиаде

Прозата на известния румънски писател, културолог и философ Мирча Елиаде предлага поглед към най-дълбоките човешки преживявания. Книгите му често излизат извън ограниченията на материалния свят и реалността.

Елиаде описва "Сватба в небето" като: "роман за любовта, но не като описаната в другите романи, а за чистата, съвършена любов, която става невъзможна, щом пожелаеш да я въплътиш в зачатие, в създаване на твое човешко продължение".

За щастието и начините да го проумеем и задържим, за това какво всъщност означава да обичаш - теми, които вълнуват и са вълнували поколения наред и които Елиаде разглежда по нетрадиционен и оригинален начин.

Ако сте любопитни да научите повече за румънския класик и неговата "Сватба в небето", можете да го направите ТУК.

Сподели.