Kingdoms of Amalur: Reckoning

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън ролева игра с отворен свят Година: 2012 Разработва: 38 Studios/ Big Huge Games Издава: Electronic Arts Платформа: PC | Xbox 360 | PlayStation 3

Не подминавайте тази игра! Злите езици говорят, че е пълна със заемки (всъщност, най-често използваният израз е "кражби") от други гейм класики, но тъй като ние сме от "добрите", ще ви изложим фактите такива, каквито са.

А именно - когато излезе в началото на февруари, Kingdoms of Amalur: Reckoning ще е едно от най-забавните, готини и оригинални заглавия, които RPG жанрът ще ви предложи през 2012 година.

Ако се върнем отново за момент на темата за "злите езици" в уеб, ще прочетете много прибързани мнения за тази игра, базирани на впечатленията от нейната демо версия. Освен обвиненията в плагиатство, ще срещнете още оплаквания, че Kingdoms of Amalur: Reckoning е "твърде шарена", "твърде конзолна" и изобщо "твърде".

Ето ви едно "искрено и лично" мнение за Kingdoms of Amalur: Reckoning. На пръв поглед става дума за класическо екшън RPG. Ни повече, ни по-малко.

Сравненията със заглавия като Fable и World of WarCraft са неизбежни. Арт визията на играта ги провокира някак естествено, което (по наше скромно мнение) не значи, че изводи от типа "щом изглежда като патица, кряка като патица и плува като патица, значи е патица" са приложими тук.

Основното (но далеч не единствено) достойнство на Kingdoms of Amalur: Reckoning е стремежът на играта да бъде оригинална. Как и доколко й се е получило, ще отсъдим едва когато имаме шанс да се сдобием с впечатления от финалната й версия, която ще е на пазара у нас на 10 февруари. 

Дотогава със сигурност можем да кажем следното: Kingdoms of Amalur: Reckoning е едно от малкото оригинални IP ролеви заглавия от доста време насам. В един бранш, в който ежегодно виждаме десетки продължения, разширения и продължения на продълженията, игри като Kingdoms of Amalur: Reckoning са, извинете за клишето, глътка свеж въздух.

Дори и само заради това, тя заслужава внимание, пък било то изчерпващо се с изиграването на демо версията й, която, между впрочем, е налична през Steam или аналогичната онлайн услуга на Electronic Arts – Origin.

Сюжетът на Kingdoms of Amalur: Reckoning е дело на Р. А. Салваторе, добре познат на фентъзи феновете и почитателите на Forgotten Realms вселената (в която се развива действието на култови RPG класики като Pool of Radiance, Baldur's Gate, Icewind Dale и Neverwinter Night).

Иначе казано – макар да изглежда сравнително традиционно, светът на
Kingdoms of Amalur: Reckoning ще ви предложи своя собствена митология и вътрешна динамика, която несъмнено ще представлява интерес за всички любители на добрите игрални истории.

От демото, разбира се, не може да се съди в достатъчно голяма степен за това доколко (или доколко добре) е разгърната историята в мащаба на цялата игра, но предвид факта, че става дума за огромен, отворен за изследване свят (в Elder Scrolls стил), феновете на "фолклора" (The Lore) определено ще останат доволни.

Иначе, споменаването на легендарната серия на Bethesda Softworks далеч не е случайно в този контекст – все пак един от основните "виновници" за Kingdoms of Amalur: Reckoning е бивш служител на студиото и екс водещ дизайнер на проекти като The Elder Scrolls III: Morrowind и The Elder Scrolls IV: Oblivion!

Друг съществен факт (свързан този път с визията на играта) е, че в ролята на арт директор на Kingdoms of Amalur: Reckoning е Тод МакФарлън – създателят на Spawn серията комикси.

Уникалният му подход личи дори от малката порция от света на Amalur, който демото показва. Някои от враговете, например, са много идейни и оригинално създадени като така наречените богърти.


Интересна е и използваната ролева система. Вместо стандартните (повече или по-малко) класове герои като маг, крадец, войн и т.н., тя предлага на играта свободен и гъвкав избор за насоката, в която да развива персонажа си.

Иначе казано, (и ако спазваме терминологията на играта) му предоставя шанса "сам да избере съдбата си". Доколко успешно е имплементирана тази иначе добре звучаща идея в Kingdoms of Amalur: Reckoning, не може, разбира се, да се съди от демото – ограниченията в него лимитират героя едва до второ ниво, но на пръв поглед Fate системата определено има потенциал.

Най-малкото тя ще даде възможност на играча да изпробва практически всяка опция за развитие, която Kingdoms of Amalur: Reckoning предлага, вместо да го ограничава до определен клас (и свързаните с него изисквания за използваните оръжия и брони, например).

Друг голям плюс (който спокойно може да се окаже най-силната страна на играта) е бойната система. Динамична, експлозивна и предлагаща много възможности за комбиниране на атаки – стелт, меле, близък и далечен бой, тя сякаш никога не омръзва – нещо, което не можем да кажем за прехвалената "бойна механика" на Skyrim, например.

В началните нива, които демото предлага, битките изглеждат така сякаш изискват от играча единствено да помпа клавишите за атака с колкото се може по-висока скорост. С появата на по-интелигентни, агресивни и силни врагове обаче, бързо става ясно, че безразборното блъскане по бутоните не е най-добрата възможна тактика.

Наличието на стелт опции също така разнообразява нещата и ви дава възможност да изберете как точно да се справите с един или друг враг – потайно, с унищожителна "атака в гръб" или лице в лице, с меч и магия.

Повече за играта, както вече казахме - след като се появи финалната версия, но дори и на този етап ни е повече от ясно – февруари ще е месецът на Kingdoms of Amalur: Reckoning и засега друга сериозна гейм конкуренция не се очертава (особено, след като стана ясно, че по всяка вероятност Blizzard отново няма да успеят навреме с Diablo 3).


Сподели.