„Kато птиците“ ни среща с хората, които говорят „птичия език“ тази неделя по bTV

Pinterest LinkedIn +

Близо 10 000 души в Турция все още поддържат жив „птичия език“, при който с помощта на езика, устните, зъбите и пръстите думите се превръщат в свирене. Документалният филм на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов ще покаже феномена „птичи език“ тази неделя, 29.01.2023 г. от 15:50 ч.  

Жителите на село в Турция са сред малкото в света, които пазят това древно общуване. Думите им прелитат планини, полета, хълмове. Но всъщност големите разстояния пазят близостта между хората. С всеки следващ възрастен свирач, който селото губи, езиковият и културен феномен става все по-застрашен от изчезване. Затова от 2017 г. той е вписан в списъка на ЮНЕСКО като нематериално културно наследство на света със статут за незабавна защита.

„Като птиците“ е разказ за последната изповед на един от жителите на село Кушкой, който умира на 83-годишна възраст. Преди душата му да отлети, Хушит Джейлян иска да разкаже на света за своята земя, за селото си Кушкой, за своите съселяни и за феномена „птичи език“. В превод от турски език името на селото означава „село на птиците“.

Авторите ще покажат ежедневния живот на хората от Черноморския регион на Турция и ще разкажат за традицията на чая – неизменна част от общуването в страната. Филм за близостта, която все повече съвременното общество губи.

Филмът е дублиран от известни български актьори, като гласът на птицата е на Васил Бинев, а част от музиката е на българина Георги Димитров-Чубри, който свири на традиционния турски инструмент канун. Филмът е реализиран с помощта на проф. д-р Мухтар Кутлу, турска национална комисия на ЮНЕСКО, който предварително е подготвил екипа по темата.

Основният герой във филма – птицата (сокол) – е заснет благодарение и със съдействието на Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“, гр. Стара Загора.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.