"Като две капки вода" забърка България в дипломатически скандал с Корея?

Pinterest LinkedIn +

В последното издание на шоуто "Като две капки вода" Дара се превъплъти в образа на Jimin от световноизвестната корейска поп банда BTS. Въпреки подкрепата, която тя получи от феновете на BTS в България, водещите и журито успяха да ядосат не само тях, но и корейските медии.

Koreaboo – една от най-влиятелните медии за K-pop новини, пусна статия, в която изразява възмущението си от "обидните, расистки и ксенофобски" коментари на водещите и журито, свързани както с групата, така и с Корея като цяло.

"Водещите направиха неуважителни и нелепи коментари за K-pop музиката и за корейците" – се казва в статията. От нея става ясно, че милионите фенове на BTS, които наричат себе си BTS ARMY, са се мобилизирали да сигнализират за обидното съдържание продуцентите на групата. Също така се канят да изразят възмущението си пред "Нова телевизия" и рекламодателите в шоуто.

В сигнала, който те вече разпространяват, се казва:

"Водещите показаха огромно неуважение не само към BTS, но и към корейската култура и Корейския полуостров като цяло. Хилда Казасян се подигра с BTS, като каза, че не знае какъв е техният пол, а Фънки заяви, че иска да се застреля, когато гледа музикалния клип на BTS "Boy With Luv". Един от водещите дори нарече BTS хомосексуалисти. Използваните от тях костюми и грим бяха много стереотипни и показаха неуважение към артистичността на BTS.

Що се отнася до неуважението към корейската култура, двамата водещи се бяха облекли като войници (?), подигравайки се на спора между Северна и Южна Корея с абсурдни прически и военни маршировки.

Това шоу има и друго проблематично минало – сексизъм, ксенофобия, подигравателни акценти и т.н.. Феновете на BTS се надяват, че срещу това могат да бъдат предприети юридически действия, тъй като те нарушават политиките за клевети на продуцентите на групата "Big Hit" спрямо техните изпълнители".

Феновете на K-pop културата коментират също, че не е редно човек да се отнася с неуважение и обидни коментари към стил, който не разбира.

От Koreaboo напомнят, че това не е първият път, в който от "Като две капки вода" са проявявали неразбиране към корейската история и култура. Медията припомня предишно превъплъщение на артист в шоуто в образа на PSY, при което от предаването отново са решили да изградят смешките си върху конфликта между Северна и Южна Корея – без това да има никакво отношение към изпълнението, към артистите, към шоубизнеса въобще. И без да се вземе предвид чувствителната за всички корейци тема.

"Това трябва да спре" призовават от Koreaboo, а скандалът очевидно има потенциала да се пренесе и на дипломатическо ниво, тъй като корейската държава от десетилетия инвестира сериозно в шоубизнеса на страната, а артистите се приемат като посланици на корейската култура по света.

Сподели.