"Карибски пирати: В непознати води" - магията отново е гарантирана!

Pinterest LinkedIn +

Oще от мига, в който бе анонсирана официалната премиерна дата на "Карибски пирати: В непознати води", сикуелът на може би най-касовата и популярна фентъзи адвенчър поредица в света (съизмерима единствено с "Властелинът на пръстените" и "Хари Потър") бе обявен за един от най-очакваните филми на 2011 година. Е, за мнозина, той не само ще надскочи това определение, но вероятно ще достигне и до по-амбициозното - най-очакваният филм на годината.

Още по-динамичен, изпълнен с типичните за сагата забавни и наситени с хумор моменти, завладяващи приключения, изпипани до последния детайл екшън сцени, но и с нещо, до което режисьорът Гор Вербински рядко прибягваше досега.

Всъщност, тук е моментът да напомним, че в четвъртата част в това амплоа застава Роб Маршал, за когото съществуваха съмнения дали ще успее да се справи с толкова амбициозно начинание - все пак досега той бе познат от коренно различни като жанр заглавия - мюзикълите Nine и Chicago и драмата "Мемоарите на една гейша".

Карибски пирати: В непознати води

Е, оставете съмненията зад гърба си. Маршал не само е успял да дублира най-успешните моменти от своя колега, но е добавил и частица от собствения си стил - романтика и стилна доза еротизъм, изразена не само от Пенелопе Круз, но и от няколко популярни топмодели в ролите на убийствено красиви русалки.

Въпросителните за партньорството между Джони Деп и испанския секссимвол Пенелопе Круз също са излишни - химията между двамата е повече от очевидна, въпреки опитите на Роб Маршал да тушира наченките на романс с хумор, още в мига, в който те започват да отвличат вниманието от сюжетната линия.

А тя и сега е достатъчно любопитна, разкривайки ни препятствията, които Джак Спароу трябва да преодолее по пътя към мечтания Извор на младостта.

Карибски пирати: В непознати води

В компанията на чаровната Анджелика, с която има общо минало, капитан Джак Спароу ще трябва да се справи с куп зомбита, кралските гвардейци на Великобритания, испанската флота, горещите русалки и разбира се, страховития пират Черната брада, който управлява кораба си само с едно насочване на меча.

Но един въпрос ще го измъчва по целия път към целта - дали най-голямата опасност всъщност не е красивата жена до него, за която никога не може да е сигурен дали действително е на негова страна.

Освен романтичната нотка, която гарантирано ще ви накара да забравите Кийра Найтли и Орландо Блум (неотменна част от предходните епизоди), не можем да не адмирираме и появата на нещо съвсем ново в "Карибски пирати 4", заслуга на Маршал - за първи път Джони Деп не е изцяло главен герой и не е изцяло под светлината на прожекторите.

Карибски пирати: В непознати води

За разлика от Вербински, американският режисьор е предпочел да заложи на всички действащи фигури на екран, като разпределя вниманието поравно между всички. Ще се насладите както на гения на Джефри Ръш като добре познатия ни капитан Барбоса, така и на Йън Макшейн като капитан Черната брада, на младия Сам Клафлин като религиозен и вярващ непоклатимо в Божията сила моряк, на чаровната испанка Астрид Берже Фрисби като морска сирена, на Пенелопе Круз като онзи магнетичен персонаж от женски пол, от който поредицата задължително има нужда (макар изборът на Маршал да е заради факта, че работи с нея и в предходния си филм - Nine).

Да, магията на "Карибски пирати" е сработила и в четвъртия пореден епизод, в който Джони Деп отново е блестящ с това неповторимо умение да се надсмива добродушно на собствения си персонаж, както никой друг, но това не пречи най-ексцентричният, превзет и неориентиран пират в света да задържи челното си място сред любимите ни герои в света на киното.

Карибски пирати: В непознати води

Новата част на поредицата идва за първи път в триизмерен рилийз, специално изработения от студиото Disney Digital 3D формат, но безспорно далеч по-важно е заключението, че сценаристите Тед Елиът и Тери Росио са постигнали целта си - да променят нагласата на масовия киноман така, че "Карибски пирати: В непознати води" да има всички шансове да се превърне в старт на изцяло нова трилогия.

В заключение ще добавим само, че всичко казано дотук важи при едно малко, но все пак задължително условие - ако искате гениален сюжет или дълбокомислено послание, това не е вашият филм. За сметка на това обаче, ви гарантираме двучасово забавление, куп усмивки и репликата - "Боже, колко бързо лети това време" на финалните надписи. Повярвайте ни - заслужава си.


Сподели.