Какво трябва да знаем за тена през лятото?

Pinterest LinkedIn +

Кожата на човека е изградена от три основни слоя – епидермис, дерма и хиподерма. Епидермисът е най-горният от тях. Той е много тънък и се състои от многослоен вроговяващ епител, като повечето от клетките му са мъртви. Горният слой е първата ни защитна преграда. Тя ни пази още и от микроби и други невидими врагове. 

Епидермисът няма кръвоносни съдове, също като роговия слой. В него обаче се намират много важни клетки, наречени меланоцити. Те произвеждат пигмента меланин, съдържащ се на много места в тялото ни.

 Слънчевите лъчи, които достигат до земята, включват няколко типа ултравиолетови лъчи (UV), които се различават по дължината на вълната. A-лъчите (UVA) имат дължина от 400 до 315 нанометъра, а B-лъчите (UVB) – от 315 до 280.

Тенът може да бъде колкото предпочитан, толкова и вреден. През последните 10-20 години е изключително модерно да си "изкуствено мургав". Това, за съжаление, крие големи рискове, с които злоупотребяват главно по-младите.

Човешката кожа има определен лимит за директно слънчево облъчване. В най-неблагоприятна позиция са хората с по-светла кожа, чийто капацитет за излагане на слънце е около 50 000 часа през целия им живот. Лимитът за хора с по-мургава кожа е максимум 180 000 часа. Кестенявите пък имат 100 000 часа.

Рискът от развитие на рак на кожата се появява, когато хората безразсъдно се излагат на слънчевите лъчи и надхвърлят съответния лимит. За съжаление, това често се случва и в млада възраст, обясняват специалистите. Те допълват още, че ако се предозира слънчевото лъчение, има вероятност да се развият много и различни кожни заболявания. Има и такива, при които играе роля общото, сборно количество, натрупано през годините под слънцето.

Намажете се със слънцезащитен крем, олио или лосион още преди да тръгнете към плажа – това, че вървите, не значи, че слънцето ще ви пропусне. 

Слънцезащитно средство – защита и от двата вида лъчи


Когато избирате слънцезащитен продукт, непременно трябва да проверите дали предпазва от двете разновидности на UV лъчите – A и B. Повечето от продуктите защитават предимно от B лъчите, независимо от това, че е научно доказано, че всъщност UVA са много по-опасни за кожата и могат да причинят рак. Почитателите на солариумите трябва да знаят, че те работят на принципа на облъчване с UVA лъчи, които водят и до състаряване на кожата и появяване на бръчки.

Трябва да се знае също, че разликата в степента на предпазване на различните фактори на кремовете е много малка. При фактор 15 се блокират 93% от ултравиолетовите лъчи (B лъчите), а при лосионите с фактор 50 – 98 %, т.е. разминаването е между 5-6%

Лекарства

С приемането на някои медикаменти чувствителността на кожата ни към слънчевите лъчи се повишава. Има такива лекарства, които предразполагат тялото към хиперпигментация и по-лесно изгаряне на кожата. Някои от антибиотиците и противозачатъчните са такива. Затова, ако възнамерявате да ходите на плаж, не бива да ги приемате. 

Специалистите споделят, че при употребата на някои от "несъвместимите" със слънцето средства се появяват петна, подобни на тези при бременност. Според тях децата не трябва да се появяват под лъчите след 11,00 часа, като обезателно трябва да бъдат намазани със слънцезащитен крем. Изгарянията в тази възраст повишават риска от развитие на карцином на кожата.

Тяло

При някои хора с по-чувствителна кожа може да се наблюдават и слънчеви алергии. В повечето случаи те са резултат от смесицата между силното слънце и козметиката. През месец август се повишава и рискът от алергии, причинени от цъфтежа на водораслите. Ако вече имате горчив опит и сте претърпели подобен тип неразположение, е най-добре да приемете антихистаминови препарати малко преди да тръгнете за морето и плажа. 

Ползи

Слънчевите лъчи могат да бъдат полезни и дори лечебни. Те ни набавят нужното за организма количество витамин Д само след 15 минути. И въпреки това не трябва да забравяте да си вземете защитни мазила и аксесоари като слънчеви очила и шапка с периферия. 

Проучване показва, че използването на защитни лосиони кара хората да се предоверяват. Факт е, че слагайки от крема, не използваме нужното количество, за да сме напълно защитени. Специалистите предлагат да се нанася обилно и навсякъде върху цялото тяло. Добре е също така да се повтаря намазването през определен интервал от време. 

Яжте плодове и зеленчуци за хубав тен

Броколите, морковите и пъпешите спомагат за придобиване на здравословен тен, твърди проучване, извършено от университетите на Лийдс и Сейнт Андрюс. Чрез жълтите и червените пигменти от ярко обагрените плодове и зеленчуци се получава златист нюанс на кожата, докато от слънцето тялото придобива кафяв цвят.

Изследването показва, че препоръчителният дневен прием от 5 порции плодове и зеленчуци придават на кожата здрав и много по-хубав вид в сравнение със слънчевите бани. Учените твърдят, че 60 доброволци трябвало да оценят привлекателността на лица с тен от органични пигменти, намиращи се в плодовете и зеленчуците, и от меланиново оцветяване, получено от слънчевите лъчи. Над 75% от тях споделили, че кожата, сияеща вследствие на приема на плодове и зеленчуци, е много по- красива от почернялото лице, изложено на слънце. Плодовете и зеленчуците съдържат и антиоксиданти, което поддържа вида млад, докато слънчевите лъчи правят точно обратното.

Доматеният сок, сладките картофи, спанакът и тиквата пък са с най-високо съдържание на каротеноиди, които са естествените пигменти за кожата.

Хидратирайте кожата си

Добре хидратираният епидермис хваща хубав тен по-бързо. Ползвайте ексфолианти, за да премахнете мъртвите клетки, и след това нанесете дълбокохидратиращ крем или лосион за тяло. Дайте му малко време да попие и да подейства и чак тогава можете да се подготвите за плаж, нанасяйки слънцезащитния предпазител върху вашето тяло.

Подходящи дрехи

Почти на всеки се е случвало да изгори неравномерно или по тялото му да се получат странни слънчеви шарки, получени от неподходящо облекло.

Ако искате вашият тен да е еднакъв навсякъде, винаги ползвайте 
защитно средство и подбирайте подходящите плажни одежди. Ако възнамерявате да стоите на слънце с часове, то не го правете без шапка. Не забравяйте да защитите вашите очи. Ако е възможно, ги дръжте затворени – за предпочитане е пред слънчевите очила.

Най-добре се загаря в движение

Най-добрият и равномерен тен се прави, докато се движите. Помислете си за пилетата на грил – те изгарят на същия принцип, въртейки се... Много по-бавно ще се сдобиете с желания матов цвят, ако се печете в неподвижна поза, дори и често да сменяте позициите. Ние бихме ви препоръчали да се разхождате бавно или по-бързо по плажната ивица до някъде, след това да се върнете. И така няколко пъти – получавате гарантирано равномерен тен и тонизирате своето тяло.

Хидратиране на организма

Подложено часове на горещото слънце, тялото ви се дехидратира. Не забравяйте да пиете добро количество вода, и то често. Това, че влизате често във водата, няма да замени пиенето на течности като начин за хидратация. Ако имате диария, заболяване на бъбреците и други проблеми, които отделно могат да причинят обезводняване, бъдете особено предпазливи със слънчевите лъчи! Рискът от бърза загуба на вода в детския организъм е много по-голям! Не употребявайте кафета, енергийни напитки и алкохол под жаркото слънце!

При изгаряне

Ако вече сте лошо изгорели и изпитвате дискомфорт и болка, първото нещо, което можете да направите, е леко да се облеете със студена вода (да не е ледена). В никакъв случай не се мажете с мазни кремове – само ще влошат положението.

Киселото мляко е всеизвестен лек за подобни оплаквания. Друг подобен е овесената кашичка – намажете зачервените и болезнени участъци с нея или влезте във вана със студено-хладка вода, в която сте поставили 1 чаша овесено брашно. Може да опитате да се намажете с оцет, най-добре ябълков.

Винаги можете да попитате в близката аптека за продукт, успокояваш изгорената кожа. През това време пийте много вода и избягвайте да се къпете със сапун или душ гелове.

Заключение

Ако не сте фенове на плажната топлина, а пък много искате да хванете тен, за съжаление няма да можем да ви препоръчаме солариум като заместител. Каквото и да чуете от надъхани промоутъри или да прочетете в различни сайтове, които имат за цел да им ползвате продуктите, хубаво е да знаете, че солариумите са даже по-вредни и от самото слънце. Тяхната ултравиолетова радиация причинява изгаряне, раздразнение, подуване и зачервяване. Има вероятност да създаде проблем на очите ви и увеличава риска от рак на кожата.

Ако не предпочитате плажовете, идете на планина. Ако пък обичате често да влизате във водата, е добре да помислите за водоустойчив продукт за защита срещу слънцето. 

Имайте предвид, че то е най-полезно и сравнително безвредно преди 11 часа сутрин и след 18 вечер.

И не забавяйте да се забавлявате през лятото...

Източник: Епис
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.