Какво трябва да знаем за парфюмите

Pinterest LinkedIn +

Парфюмите винаги са били, са и ще бъдат отличителен белег за социален статус и важен акцент на визията ни по пътя към успеха. Те създават положително настроение и увереност, могат да бъдат нежни манипулатори и афродизиаци, с помощта на които да накараме човекът, който харесваме светкавично да се влюби в нас. Ароматът индиректно влияе на съзнанието и чувствата. Ако е стилен и нежен, ще ни усмихне и привлече в гравитационното поле на собственика му и обратно - ако е натрапчив, силен и интензивен - вместо да създаде търсения положителен ефект, ще отблъсне околните.

Голямо е разнообразието на ухания, днес стотици компании произвеждат парфюми, тоалетни води, одеколони и всякакви ароматни вълшебства като тези тук: https://makeup.bg/brand/25801/ . Уханията са класифицирани в следните ароматни семейства: цветни, фруктови, цитрусови, шипрови, ориенталски, мускусни, пикантни (подправки), дървесни, амброви, свежи, водни, кожени… Големият избор обаче създава проблем с вземането на решение каква разновидност на аромата да притежаваме. Чист парфюм, парфюмна вода или тоалетна вода. 

Парфюмът има най-концентрирания състав с аромати. Той е най-наситен и съдържа 15-40% чист екстракт. По-маслената консистенция придава на съдържанието по-голяма плътност на ароматни масла. Интензивността му трае минимум 6 часа. 

тоалетна вода

Парфюмната вода притежава наситен и устойчив мирис. Тя е по-лека от парфюма, затова и по-предпочитана за употреба. Съдържа 10-20% есенция парфюм. Дълготрайността на аромата е между 3 и 5 часа. 

Тоалетна вода  - със сигурност държи първенството за най-масово употребяван ежедневен продукт. Има хармонична наситеност. Съдържа 4-15% чиста есенция. В нея е добавен повече алкохол, който определя малотрайността:  2 до 4 часа. 

Уханията са симбиоза от връхни, средни и базови нотки. Първите се усещат още при напръскването. След определен времеви толеранс те отстъпват и обонянието бива превзето от сърдечните (средни) акорди. Базовите нотки се долавят 30-60 минути след нанасянето. 

Парфюмната вода и тоалетната вода обикновено са в бутилки с пулверизатор. Чистите парфюми са в шишенца с по-малко съдържание. Голяма част от парфюмите са в матирани, леко затъмнени бутилки. Така се запазва ароматът по-дълго. Парфюмите се съхраняват далеч от слънчева светлина, при умерена температура.

парфюм

Върху кожата всеки аромат се променя с течение на времето. Само върху нея уханието ще разгърне всички нюанси на уникалния си аромат. Парфюмът се нанася там, където кожата е най-топла: в сгъвката на лакътя, или върху вътрешната част от китката на ръката. Там ухае най-приятно и издържа най-много.

Ако харесваме определен аромат, можем през деня да използваме тоалетната вода, а само при важни поводи и събития да залагаме на парфюмната вода със същото име от серията. И, за да не се разделяме с мириса на хармония, щастие и успех, производителите са се погрижили, създавайки много други ароматни шедьоври, в прегръдките на които любимият аромат може да бъде винаги с нас - във вид на парфюмен душ гел, лосион, или сапун.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.