Каква е историята на слънчевите очила?

Pinterest LinkedIn +

Толкова хора носят слънчеви очила и ги приемат като част от ежедневието, но малко знаят историята им и как въобще са се появили.

Можем да разделим откриването на слънчевите очила на три етапа. Първият от тях е доста примитивен и направен с подръчни средства. В далечното минало са ги наричали "наочници", а техни откриватели са хората от населението инуити, обитаващо полярните области. Там защитата на лицето, и най-вече на очите, е жизненоважна, затова хората установили, че моржовата кост може да подсигури качествена и достатъчно силна защита. По онова време, както се досещате, хората са се ориентирали изцяло по метода проба-грешка.

Първите официални факти за създаването на слънчевите очила датират от 1200 година в Китай. Предполага се, че оттам е техният произход, като хората започват да използват по-модерни материали за изработката им и най-вече защитата в стъклата.

Третият етап, бележещ откриването на очилата, е свързан с известния оптик Джеймс Айског. По произход е англичанин, а повечето хора го свързват със силно иновативното му и разчупено мислене, стигащо почти до гениалността. Именно той за пръв път вкарва различни цветове стъкла и успява да създаде очила, които са със сгъваеми рамки. Цялата днешна мода в съвременните слънчеви очила стои на базата на това, което Айског успява да проектира и създаде.

Така постепенно очилата започват да навлизат в ежедневието на хората и се установява тяхната голяма полза за нашите очи.

Днес можем да сме единствено благодарни за това, което предците ни са създали, защото безспорно този дребен на вид аксесоар върши чудеса с нас и ни предпазва от редица очни и кожни болести.
Сподели.