Съвети при избор на слънчеви очила

Pinterest LinkedIn +

През последното десетилетие много хора започнаха, да обръщат внимание на очите си, заради зачестеното време пред компютъра, но също така и заради слънчевите лъчи, през топлите месеци, интересът как да защитим очите си от вредните слънчеви лъчи, нарасна неимоверно. В днешно време всеки търси да си купи нещо евтино и практично, но малко хора знаят, че като си купят слънчеви очила от битака или кварталния супермаркет, могат да си навредят на очите, вместо да си помогнат.

Интересен факт, който малцина знаят, е че носенето на слънчеви очила със слаб процент защита, вреди много повече отколкото, ако въобще не носите очила.

Най- важното за едни слънчеви очила е етикетът- той е резюмето на очилата, там ще намерите необходимата информация за вида очила. Етикетът трябва да включва задължително: произход, степен на защита и маркерът „ CE“.

Нужно е да обърнете внимание на степента на защита! Тя не трябва да е по- ниска от 99%! Това е процентът, който ви трябва, той не допуска UV лъчите да достигнат до вашите очи.

Споменахме за маркера- „CE“, той обозначава, че този чифт очила отговарят 100% на европейските изисквания, за филтриране на електромагнитни лъчи, чиято дължина е до 400 нанометра.

В Европа има европейски стандарт, който разделя защитата на слънчевите очила в 5 категории. Вижте на гъба на етикета, дали е обозначено в коя категория са вашите очила.

Категория 0- обозначава очила, които не са подходящи за излагане на слънчева светлина.

Категория 1- включва очила, подходящи за облачно време. Следващите категории 2 и 3 имат защита от UV лъчи, но 2 се препоръчва при по- слаби слънчеви лъчи. Четвърта категория се препоръчва при сняг или много жарко Слънце. Последната 5 категория е много плътно затъмнени стъкла  и не се препоръчва при шофиране.

Няма никакво значение, каква категория са вашите очила, всеки човек има различни потребности, но не забравяйте, че всеки чифт трябва да осигурява 100% UV защита до 400 нанометра дължина.

Избирайте вашите слънчеви очила в специализирани магазини или оптики. Възползвайте се от продавач- консултантите и питайте това, което ви интересува, за даден чифт очила. Те са професионалисти и могат да ви насочат, какво е най- подходящо за вашите нужди. Почти всички оптики днес имат модерна апаратура и могат бързо, да проверят степента на защита на всички очила .

Не бъдете безотговорни към вашите очи, защото те са вашият прозорец към Света, взетите мерки на време са вашата гаранция, за спокойно бъдеще.

 

Слънчеви очила според формата на лицето

Всеки човек сам по себе си е различен от другите и има различни предпочитания, когато избира новия си чифт слънчеви очила. Едни искат дизайна да е по- така, други не търсят визия, а удобство, трети искат да прилягат с формата на лицето им. Като оставим на страна колко ефективен и красив аксесоар са очилата, те са нашата силна защита срещу вредните слънчеви лъчи.

Нищо ново под Слънцето, всеки знае тези неща.

А знаете ли, че актуални през лятото са огледалните очила, които не само, че са много атрактивни, но предпазват в пъти по- добре от някои други видове? Те успяват да „ отблъснат“ UV лъчите, като отразяват светлината, която се насочва към окото. Ето защо този тип очила непременно се препоръчват за хора, които имат силна чувствителност към ярка и интензивна светлина.

Как да разберем коя форма очила пасва на вашето лице ?

Има значение какъв е вида и дизайна на слънчевите очила. Най- важното нещо е защитата, но ако формата не е подходяща, за вашето лице, то вие няма да усетите и защитата.

Има една много лесна закономерност, която се отнася за хората с квадратни и кръгли лица. Ако лицето ви е квадратно, то търсете очила с кръгла форма. И обратното, ако лицето ви е кръгло, то търсете очила с квадратни и остри форми.

При хората с квадратни лица, кръглата форма, ще омекоти острите черти, особено около зоната на брадичката и скулите.

При сърцевидна форма на лицето, се препоръчват очила тип „ пеперуда“. Но трябва да бъдете внимателни! Прекалено широките и отворени форми в дизайна, могат излишно да уголемят лицето ви още повече.

Онези от вас, които имат издължени правоъгълни лица, могат да се доверят на квадратните очила, но със заоблени краища.

Не се притеснявайте, да пробвате различни видове , намерете вашите очила. Те ще разкрият вашите най- хубави черти само с едно леко усилие.

Как да изберем очила за шофиране

За разлика от обикновените слънчеви очила, очилата за шофиране са малко по- различни. Те имат по- специфично покритие, което позволява да се увеличи яснотата и да се премахне умората от очите. Но разбира се този вид очила се правят със защита от ултравиолетови лъчи и не позволяват тяхното навлизане.

Когато ви се наложи да избирате очила за шофиране, съветваме ви да помислите, дали ще ги използвате през деня и искате да предпазват очите ви от ярката слънчева светлина или, ще ги използвате при лошо време, или нощем.

Шофирайки през деня, дразнещите фактори, могат да бъдат най-различни отблясъци от пътната настилка, отражение от светлини и от преминаващи коли, както и директна слънчева светлина. В този случай очилата с антирефлексно покритие са вашето идеално решение. С помощта на поляризираните лещи в стъклата, те ще отблъснат всички горе споменати дразнители, за вашите очи.

Вероятно сега се питате - Каква е разлика между поляризираните стъкла и обикновени затъмнени слънчеви очила? Ако сравните двата модела и сами ще забележите как слънчевите очила просто затъмняват полето на виждане, но отблясъците все още, ще ви дразнят и не се усеща успокоение. Но когато сложите поляризираните, не само че блясъка намалява, но очите се чувстват спокойни, а видимостта е кристално ясна.

За каране нощем и при лошо време изберете очила за нощно виждане. Лесно, ще ги познаете по техния кехлибарен цвят на стъклата- срещат се и оранжеви. Този вид очила са идеални при слаба видимост, когато очите ви рязко си напрягат и съответно много по- бързо се уморяват. На никого не му е любимо да шофира в мъгла и сняг, но тези очила, очите ви ще се чувстват напълно спокойни. Благодарение на качеството на лещите да подобряват възприемането на цветовете и контраста. Може да забравите, за силните отблясъци на отсрещните автомобили, те вече няма да представляват никакъв проблем за вас.

Стъклени или пластмасови лещи ?

И двата вида лещи имат равна функционалност, но ако искате по- безопасни очила, то тогава си вземете пластмасови. Ако стане нещо с тях, паднат или се ударят, те са по- устойчиви и няма да се разпръснат на малки парчета, като стъклените. В сравнение със стъклените лещи, пластмасовите са по-леки, а това е от значение, ако ще ги носите продължително време.

Необходимостта от слънчеви очила

През летните месеци почти всеки носи този малък аксесоар, който реално ни спасява и защитава очите ни от редица болести. Стига това да са очила с доказана UV защита, закупени от специализирани магазини.

Невидимите за човешкото око ултравиолетови лъчи на Слънцето могат да нанесат сериозни заболявания на очите и кожата ни. Има три типа лъчи UVA, UVB, и UVC .

Първия тип се приема от окото, без да го дразни. През последните години възникват спорове, дали UVA не са вредни за очите и не са ли фактор за някои възникващи впоследствие заболявания. За сега няма конкретни доказателства за това. UVC също са безопасни, защото се поглъщат от горния атмосферен слой и по този начин не достигат до нас.

UVB са лъчите, които достигат до нас и без правилна защита, могат да ни нанесат сериозни проблеми. През зимата отраженията, на пръв поглед от слабата слънчева светлина върху сняг и лед, може да увредят окото, а при продължително стоене, без предпазване ( до 12 часа), ще забележите как очите ви се зачервяват, сълзят и парят. Не предпазването на очите през зимните месеци комбинирано с излагане на студен вятър, допринася за така наречената „ снежна слепота“.

През лятото, когато светлината е жарка, директна и безпощадна към кожата и очите ни, тогава е кулминацията на UVB лъчите. Според учените, ежегодното излагане на силно Слънце, без да са взети необходимите мерки, за защита, може да доведе до редица сериозни болести, които се появяват след години. Един от примерите, за такъв проблем е катаракта- бавно потъмняване на очните лещи. По- сериозните последствия включват образуването но тумори и рак на кожата.

За предотвратяване и добра информативност на населението на Австралия и Нова Зеландия има създадени специални програми, които съветват хората как максимално да защитят кожата и очите си. Съветват хората да носят шапки, леки блузи и дълги ръкави- по възможност широки, за да може кожата да диша, както и слънчеви очила с доказана защита.

В Европа е създаден стандарт, който категоризира стъклата на слънчевите очила и позволява лесно ориентиране, за вида и предназначението им. Категориите са пет, като нулевата отбелязва най- ниска пропускливост на очилата. Тя не е подходяща за силно горещите летни дни. Първа категория се препоръчва при лошо и мъгливо време, втора категория когато UV лъчите не са толкова парещи все още, а трета, четвърта и пета са с най- ниска пропускливост.

При сняг се препоръчва 4 категория, но не и при шофиране – заради силно затъмнените стъкла. Пета категория е най- високата и пропуска под 4% от слънчевите лъчи. Ако имате силна и непоносима чувствителност към светлината, то тогава това са очилата за вас. Поради силно затъмнените лещи, не се препоръчва за шофьори.

Без значение коя е вашата категория пропускливост на  стъклата, не забравяйте, че защитата винаги трябва да е 100% до 400nm. Винаги може да погледнете етикета UV 400. Ако видите знака СЕ, може да сте спокойни, че очилата ви са със спазени европейски изисквания относно филтрирането на лъчите.

Никога не се доверявайте, ако видите надписа UV-400 в магазините, където продават евтини слънчеви очила. Въпреки че знакът е сложен, той не гарантира, че очилата са ефективни. С една дума трябва да се съмнявате във всеки чифт очила, ако те са на стойност 20 лева. В повечето случай защитата им липсва или е частична. Не винаги евтината стока е по- добра, така вместо да предпазите очите си, вие ще предизвикате още повече дразнене.

В специализираните магазини, ще имате възможност за по- добър и качествен продукт, също така може да измерите степента на защита. Консултанта в магазина, разполага със съвременна апаратура с която бързи и лесно, ще ви информира колко качествена и реална е защитата във всеки чифт.

Съвети за очила при шофиране:

  • За шофьорите, не се препоръчват розови, сини и всички други видове стъкла, които променят цветовете и възприятието. Най-подходящи са кафявите или червено-кафявите, които успокояват окото и увеличават контраста.

  • При шофиране и движение, не залагайте на слънчеви очила с повече от 85% затъмнение. Рискът от неприятни инциденти е в пъти по-голям, когато носите такъв тип стъкла.

  • Подходящ избор за шофьорите са очилата с поляризиращ ефект. На пръв поглед може да не изглежда, че има разлика от обикновените слънчеви очила, но вградения поляризиращ филтър (често кафяв, сив или сиво-зелен на цвят), успява да премахне различни отблясъци и отражения, които могат да доведат до разсейване и неочаквани инциденти.

Топлите слънчеви дни започват да стават все по- топли и Слънцето ни грее неуморимо през целият ден, съпътствано от високите топли температури. Една то любимите теми на всички жени е тази за слънчевите очила, този така полезен и разкрасяващ аксесоар. Днешната статия е за различните видове очила и как да изберем тези, които ни подхождат най- много на лицето.

Един от най- предпочитаните видове очила е Авиаторски, той стои добре на всяко лице. Хората с овални лица са най- подходящи да носят този вид очила, той омекотява чертите им. Освен, че отиват на почти всеки, авиаторските очила се съчетават чудесно с всеки стил от маратонки до къса пола и високи токчета.

Котешки очи- са тип очила подходящи, за хора с овални лица или лица във фирмата на диамант – по- тясно чело и брадичка и по- широка част в областта на бузите. Самите очила създават визуална представа, за равномерна форма на лицето. Много добре изглеждат с къдрици, но ако нямате такива, не се двоумете, а бързо хванете машата!

Квадратни очила- подходящи са за малки лица, понеже ги карат да изглеждат по-издължени. Този вид очила са предпочитани от много известни личности, включително Бионсе и Джъстин Тимбърлейк.

Кръгли очила- ако сте с квадратна или правоъгълна форма на лицето, то това са вашите очила и с тях, ще изглеждате чудесно. Те са запазена марка на изпълнителя Ози и създават у вас хипарски вид.

Огромни очила- Подходящи са за всякакъв вид лица- овални, кръгли, квадратни, стига лицето ви да не твърде малко.


Закупуване на слънчеви очила: какво да търсите ?

Когато топлите летни дни се върнат при нас, след студената зима, почти всеки решава да закупи слънчеви очила. Важно е да не гледате на очилата като поредния моден аксесоар. Очилата трябва да ви удовлетворяват нуждите ви, а не само са гледате тяхната външна форма. Затова обърнете внимание не само на външния им вид, но и на цвета на рамката, лещите и тяхното качество. Преди да вземете новите си очила, помислите добре дали ще си купите нещо евтино или нещо малко по- скъпо но по- полезно за вас, защото нискокачествените лещи, могат да причинят непоправима вреда на очите ви и няма да ви предпазят от слънчева светлина.

Водачите на превозни средства, трябва да са внимателни, когато закупуват слънчеви очила, заради спецификата на работата си, хората страдащи от зрителни увреждания или очни заболявания, както и тези, които предпочитат ски ваканциите- слънцето не щади очите, не само през лятото, но и през зимата. Всички тези фактори от горните редове, могат, да се изразят в една фраза: „ Няма нищо по- важно от собственото ни здраве, пари се печелят, но човек не може да си върне здравето, затова не пестете пари за слънчево очила“.

Всеки един от нас се отнася към една покупка в зависимост от неговото финансово положение предпочитание и целта, за която ще използва покупката си. Важното тук е всеки един, който чете тези редове да разбере, че когато купи евтин аксесоар, не може да очаквате този евтин аксесоар, да ви е полезен и пълноценен.

В нашата страна можете да закупите фалшификати, не само на пазара, но и в добър салон за оптика, затова когато купувате даден аксесоар вижте дали има съответните документи за този продукт.

Струва ли си, да си купувате всяка година нискокачествен евтин продукт, който в край на сметка няма да ви донесе нищо добро, а само ще ви навреди, вместо това да си купите един добър скъп аксесоар веднъж и да го носите няколко години, знаейки че това няма да ви навреди на вашето здраве?

 

Как да изберем качествени очила?

Първо погледнете степента на защита от слънцето. Максималната  защита срещу ултравиолетови лъчи, ще бъде на очилата, върху които сертификатът посочва степента на защита 400nm от три вида лъчи: “ UV-A”,”UV-B”,”UV-C”. Степента на защита с посочената цифра от 290-380nm е малко по- ниска за два вида лъчи: “UV-A”, “UV-B”. Важно е да отбележим, че степента на защита срещу ултравиолетовите лъчи изобщо не зависи от цвета на лещите, а само от наличието на специално защитно покритие. По този начин дори прозрачните очила богат да бъдат защитени от ултравиолетови лъчи.

Нивото на светлинна защита, зависи само от цвета на лещите. Колко са по-тъмни, толкова по-високи са. Има лещи, които пропускат от 80% до100% от светлината, които се използват при нормално време, от 43до 80%, предназначени за неактивно слънце, от 18до 43%, използвани при слънчево време, от 8 до 18%, предназначени за активно лятно слънце и от 3 до 8%, които са предназначени за отдих на морски или ски курорт, където водата или снегът отразяват отблясъците на слънцето.

Цветът на лещата, не влияе върху степента на UV защита, но влияе върху нивото на защита срещу ярка светлина. Освен това влияе върху възприемането на света, например лещите със син или розов цвят, когато се носят дълго време, могат да причинят увреждане на очната леща или до известна степен да допринесат за дезориентация в пространството.

В зависимост от вашите предпочитания може да изберете материала от който да се направят лещите- пластмаса или стъкло. Като естествен материал стъклото е много по- трудно да се надраска и очите го възприемат по органично. Но има един сериозен недостатък- бие, което е изпълнено с нараняване на окото. Увреждането от парченце в очите повече от всичко покрива всички големи предимства от използването на стъклени лещи. В наши дни съвременната технология на производителите предлага широка гама от слънчеви очила, изработени от висококачествена пластмаса. Тя има почти същите предимства, плюс това не се счупва.
Сподели.