Кога е подходящо да вземем слънчеви очила за деца?

Pinterest LinkedIn +

  

Слънчевите очила за децата са също толкова необходими, колкото шапката и слънцезащитната козметика. Купувайте такива, които имат ясна маркировка, указваща, че отговарят на всички нормативни изисквания и нива на безопасност.

Защо децата трябва да носят слънчеви очила?

Те прекарват много време навън в игри и забавления и когато са изложени на силна светлина от слънцето, трябва да имат сигурно средство за блокиране на опасните UV лъчи. Децата придобиват рефлекс за притваряне на очите срещу ярко осветяване постепенно и докато започнат да мигат с клепачи като ответна реакция, минават години в най-ранна възраст. Очната леща при тях се смята за напълно развита чак когато станат 12 годишни, затова детските слънчеви очила трябва да бъдат с 98 – 100% UV защита и максимално затъмняване на стъклата.

Освен като щит срещу ултравиолетовата радиация, този аксесоар служи и за предпазване на очите от прах, полени и различни замърсявания под формата на малки частици, разпространявани по въздуха. Те пазят от отражения и отблясъци, каквито има по водни повърхности, пясъчници и улична настилка. Отнемат напрежението в очите, което често води до главоболие и дискомфорт. Наред с всички здравословни ползи, те са модерно и желано допълнение към визията на всяко дете.

Видове детски слънчеви очила

Във възрастта до 6 години те се отличават със своите ярки шарки, закачливи елементи и образи на любими анимационни герои. По-големите предпочитат да имат дизайнерско копие на тези за възрастни, тъй като много обичат да им подражават. Детските слънчеви очила обикновено са изработениот органични материали, като стъклата могат да бъдат огледални, плътни или преливащи. Добре е да изберете такива, които имат поляризация. 

Хубаво е детските рамки да са хипоалергенни, без опасни примеси и риск от алергични реакции. Те са най-различни – пластмасови, метални, позлатени. Модерни са всички форми, които са популярни и сред възрастните – овални, спортни, правоъгълни, квадратни, неправилни, авиаторски, тип котешко око и т.н. Актуалното оцветяване на стъклата е в сиво, кафяво, синьо, зелено, червено и др. Купувайте качествени аксесоари, от доказани производители, предупреждават от онлайн магазина на Skyoptic.bg и съветват, ако имате въпроси да се консултирате с квалифицирани специалисти.

детски слънчеви очила

Как да изберем детски слънчеви очила?

Родителите често се чудят какви аксесоари да купят – дали да бъдат маркови, доколко цените са определящи за качеството, онлайн ли да поръчат, или на място в доверена оптика и т.н. За да изберете най-доброто за вашето дете, съобразете се с няколко основни правила:

  • Освен за очите на малчуганите, трябва да се погрижите и за кожата около тях, тъй като тя е изключително нежна и деликатна в тази област. Ето защо, не се притеснявайте от големи и обемни рамки;
  • Проверете лещите за надрасквания и увреждания, които могат да окажат влияние върху добрата видимост през тях;
  • Уверете се, че те са удобни на хлапето. Ако му убиват, то няма да се чувства щастливо стях;
  • Позволете на мъника да участва в пазаруването. Ако не му харесва това, което му предлагате, едва ли ще го сложи, нито ще е доволно от новата придобивка;
  • Купувайте само от проверени места, за да сте сигурни, че няма да има вредни последствия.

Имайте предвид, че слънчевите очила за деца, трябва да са подходящи за игри навън, на детска площадка и на други открити площи. Те трябва да са нечупливи и да не пречат на обичайните активни дейности, като бягане, скачане и т.н. Нека лещите да не са стъклени, ако не са с диоптър и няма изрично медицинско изискване за това, за да не се наранят мъниците от счупени стъкла при случайно падане или удар. Уверете се, че рамките прилепват плътно върху детското лице и че са достатъчно леки и гъвкави при огъване.

Какви аксесоари да купите за детски слънчеви очила?

Сред популярните напоследък са цветните ластични връзки. Те държат детските очила на мястото им и по никакъв начин не пречат и на най-екстремните активности. Пригответе и един твърд калъф, в който да поставяте чифта, когато не се използва. Не забравяйте меките кърпички за чистене, както и специалните разтвори за почистване под формата на спрей. Достатъчно е да напръскате стъклата и да избършете, без да прилагате сила натиск, и те ще станат като нови.

Важно е децата да свикнат да носят слънчеви очила от малки, за да се радват на добро зрение. Това е навик, който трябва да усвоят, също като миенето на ръце преди хранене и почистването на зъбките преди сън. Бебешките и детски слънчеви очила са подходящи и за момче, и за момиче. Те са необходими целогодишно и са задължителни по време на ски в планината и на плажа край морето. Оставете мъника да участва в избора на дизайн и цвят на детските рамки, но за спецификациите следете вие, за да сте спокойни за здравето на своето дете.

Сподели.