Как и защо Facebook решава проблема с фалшивите акаунти

Pinterest LinkedIn +

Вие Фейсбук потребител ли сте?

Ако сте, тогава можете да се преброите сред глобална общност, която включва приблизително 2,2 милиарда други активни потребители месечно. Това е почти невероятно (но вярно), особено като се има предвид, че става дума за активни акаунти.

Но още по-ненормален брой е количеството фалшиви акаунти, които гигантът на социалните мрежи е изтрил през първото тримесечие на 2018 г. – 583 милиона...!

За да си представите обема на всичко това, знайте че шестте най-популярни приложения за социални мрежи в САЩ са с над 577 милиона активни месечни потребители. Това включва американските потребители на Facebook, Instagram, Facebook Messenger, Twitter, Pinterest и Snapchat. В комбинация.

Някои доклади показват, че още през септември числото на изтрити акаунти на Facebook е надминало 1 милиард, но не е ясно какво точно означават тези доклади.

Е, какво точно се случва? Какви са фалшивите Facebook акаунти и защо има толкова много от тях?

И какво, ако можем, и ние да направим по този въпрос?


Какво е фалшив Facebook профил?

фалшив Фейсбук профил

Преди години фалшивият акаунт във Facebook обикновено означаваше, че някой иска да открадне вашата самоличност или информация. Или някой иска да причини вреда на вашата репутация или на репутацията на някого, когото познавате.

За съжаление, докато мошениците и неприятните хора съществуват, фалшивите Facebook профили са поели към далеч по-зловеща цел през последните две години.

Точно преди изборите в САЩ през 2016 г. фалшивите акаунти, рекламите и публикациите започнаха да населяват Facebook в безпрецедентен брой. По-голямата част от профилите са свързани с координирани източници в Русия, в опит да се създаде разделение между избирателите и да се насочи общественото мнение.

Много от акаунтите бяха насочени към вече горещи теми като контрол над оръжията, но мнозинството бяха създадени просто за да пропагандират дезинформация преди изборите.

Други фалшиви акаунти обаче излизат извън спорната арена на политиката. Често се появяват по време на значителни събития като стрелба в училище, поява на неверни данни и посяване на семена на недоволство, когато единството трябва да бъде преобладаващото настроение.

През втората половина на лятото Facebook отбеляза, че е премахнал редица руски и ирански акаунти за симулиране на "реално поведение".

През следващите години се видя, че и други държави използват социалната мрежа за подобни дейности.

За още по-голямо съжаление, Фейсбук не е единственият сайт, ползван с лоши намерения в голям размер. YouTube, популярната социална видеоплатформа, може да се похвали със скорост на качване от 400 часа видео всяка минута. Дори и с огромния екип от модератори, които постоянно премахват проблемно съдържание, явно не могат да се справят с подобните на Фейсбук проблеми.

Twitter наскоро спря повече от 275 акаунта, в които има директни връзки към Ирански сайтове. Въпреки това техните проблеми произтичат от факта, че много потребителски акаунти са анонимни. Те се отървават от близо 1 милион профила на ден, като около 70 милиона са преустановени само през май и юни 2018-та.

социални мрежи

Без съмнение предизвикателствата, пред които са изправени Twitter и YouTube, са стръмни, но Facebook остава основният фокус на хакерите, троловете и други хора с лоши намерения. Социалната мрежа е огромна база от легитимни потребители и нейният обширен, глобален обхват на практика постоянно буди интереса на подобни потребители.


Попаднали ли сте под ударите на фалшивите кампании във Facebook?


Ако притежавате американски Facebook акаунт, няма съмнение, че вие и останалите 170 милиона потребители в страната в един момент са станали жертва на фалшивите руски реклами, които са проникнали във Facebook. Но ако сте от България, е слабо вероятно това да ви е застигнало. 

Многобройни доклади показват, че между 2015 и 2017 г. Руската агенция за интернет проучвания е предоставила над 100 000 долара за закупуване на реклами във Facebook.

Самите реклами са били насочени към всички лица, които проявяват интерес към редица теми. Най-популярни от тях са независимостта, майчинството, патриотизмът, расовото равенство и социалната справедливост.

Отвъд рекламите, които през периода от две години достигнаха над 3500, фалшивите руски профили също се представиха с над 80 000 органични публикации във Facebook и с още 120 000 в Instagram. Когато се измерва крайното въздействие, оценката му показва, че почти 150 милиона американци виждат някакво ниво на руска дезинформация само чрез тези две платформи.


Какъв е бил замисълът на всичко това?


В крайна сметка целта е била да се натрапва и подклажда разделение и омраза.

И дава резултати.

Някои от рекламите са били безсмислени или пропити с толкова много грешки, че е било ясно, че родният език на създателите им не е английски. И все пак стръвта е проработила благодарение до голяма степен на общия тон на рекламите, които се отнасят директно към емоциите на хората.


Какви мерки са взети?


Както се вижда от изтриването на акаунтите по-рано през 2018 г., Facebook работи извънредно, за да потуши огъня на фалшивите профили.

През май миналата година Facebook въведе нови параметри за борба с проблема. Обширният списък от проверки и баланси включва доста изисквания, които имат за цел ясно идентифициране на политическите реклами като такива и само чрез рекламодатели, които са упълномощени да ги публикуват.

В допълнение Facebook ще архивира всички политически реклами (или всяка друга реклама, която Facebook счита, че е от национално значение) до седем години. Администраторите на страници и тези, които наблюдават рекламните профили, ще трябва да предоставят на Facebook копие на идентификационния си номер, за да докажат валиден пощенски адрес (с писмо и код за достъп, изпратени до администратора за използване в профила им).

В последната стъпка ще бъде необходимо и оповестяването на това кой е платил за рекламата.

Освен задължителни условия за ползване и насоки Фейсбук подготвят преглед на рекламите от физически лица. Социалната мрежа обяви плановете си за увеличаване на броя на хората, които контролират и модерират съдържанието на платформата до над 20 000 до края на 2018 г.

Наред с тези усилия социалната платформа продължава да изтрива фалшиви акаунти веднага след като те станат активни с блокирания от милиони потребители.

Дори и с подобренията в областта на сигурността няма абсолютни гаранции. Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е съгласен, отбелязвайки, че няма да могат да се справят тотално с "всички хора, които се опитват да изиграят системата".
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.