Как да възстановим изтрити снимки от смартфон или фотоапарат?

Pinterest LinkedIn +

Ако инцидентно сте изтрили една или повече снимки от вашия твърд диск, обикновено шансовете да ги възстановите са доста големи. Дори и да не разчитате на класическия Recycle Bin на Windows (най-лесната и бърза опция за спасяването им), винаги можете да използвате специален софтуер за възстановяване, който да ги издири и върне в първоначалния им вид.

Какво се случва обаче, ако сте изтрили снимки от смартфон или цифрова камера? Те нямат екстри като Recycle Bin и възстановяването им изглежда невъзможно.

В действителност не е точно така, а успешното им спасяване зависи от много фактори като например, дали и до колко паметта на телефона/фотоапарата са използвани след изтриването на снимките.

Въпреки това операцията не е невъзможна и за да я изпълните, ще ви е нужно единствено едно малко и напълно безплатно приложение като Digicam Photo Recovery.

Програмата можете да намерите на сайта http://www.aliensign.com/, като с нея се борави изключително лесно. След като я свалите на вашето РС и свържете устройството, с което са били записани снимките с него (смартфон или дигитална камера), имате общо взето две опции - една за разпознаване и една за възстановяване.

Имайте предвид, че все пак става дума за много простичка програма, чиито възможности са сравнително ограничени. Тя без проблем ще разпознае кой да е Android телефон или цифрова камера (в това число и полу-професионални модели от класа на Canon EOS 600D), но може да се затрудни с по-екзотични USB флаш устройства или карти памет.

След като натиснете бутона "Възстанови", Digicam Photo Recovery ще претърси автоматично паметта на свързаното устройство и ще се опита да възстанови всички изтрити фотографии на първоначалните им позиции.

Ще успее или не, зависи от това дали има достатъчно свободно място, както и дали камерата е използвана след изтриването. Ако върху позициите на старите файлове са записани нови снимки, шансовете не са особено големи.

Процесът на възстановяване може да бъде стопиран по всяко време, а след приключването му програмата извежда подробно описание за това какви файлове са възстановени и къде.

За да работи коректно, Digicam Photo Recovery изисква стартиране с права на администратор, а не на стандартен Windows потребител. Плюс на програмата е и, че тя не изисква инсталация, като за да я използвате, просто трябва да я свалите и да я стартирате.

Сподели.