Как да си направим безмоторна кола за Red Bull Soapbox Bulgaria

Pinterest LinkedIn +

Записванията за участие в надпреварата Red Bull Soapbox Bulgaria набират скорост. Най-запалените състезатели вече скицират своите автомобили, за да спазят сроковете и отговорят на очакванията на организаторите.

Red Bull Soapbox дава пълна свобода на въображението, смелостта и новаторството, защото това е същността на марката – триумф на човешкия дух отвъд границите на разума и ограниченията. Red Bull винаги е пионер както в идеите, така и в действията си.

Екипът поема отговорност за осигуряването на безопасността на шофьорите, зрителите и околните площи. Всеки състезател ще получи защитна каска преди спускането си. Задължително условие е колата да има кормило и работещи спирачки.

Red Bull Soapbox е международно състезание от висока класа. Участието в него е стандартизирано за всички страни и e свързано със спазването на правила, които дават равен шанс за участие на всички кандидати.

Всяка безмоторна количка, която е одобрена за състезателна, на 28 септември 2014 г. на бул. "Черни връх" в София трябва да се задвижва само от гравитацията, креативността на състезателите и може би малко Red Bull.

Не са позволени никакви вътрешни и външни източници на енергия. Не е желателна появата и на модифицирани истински автомобили, булдозери, валяци или бракувани коли. Идеите за всяко превозно средство минават през въображението и ръката на ентусиазирани конструктори.

Техническите условия: превозното средство да не е по-широко от 2 м, по-дълго от 6 м, по-ниско от 2,5 м и да има отстояние поне 10 см от земята, както и да не тежи повече от 80 кг. (без шофьора). Всеки шофьор може да има навигатор, но той не е задължителен. Съотборниците на шофьора могат да засилят количката, но само до стартовата линия. Щом тя пресече старта, вече никой не може да я бута напред. Водачите на количката трябва лесно да могат да излязат от вътрешността й при нужда.        

Red Bull Soapbox цени въображението и оригиналността, затова състезателите са поканени да конструират своя собствена невиждана количка за надпреварата по стръмния склон. Дали безмоторната кола ще бъде дубликат на истински автомобил, кола-пиано, огромна бебешка количка, грамаден царевичен кочан или каквото и да е друго, тя трябва да се спусне по най-бързия и безопасен начин до финала.

За да донесат настроение на публика и жури, участниците ще носят и скандални костюми, могат да създадат кратък скеч и дори своя музика и/или песен за състезанието.

Отборите се оценяват по три критерия: скорост, творчество и представяне. Затова състезателите трябва да впечатлят с артистичност, да представят по специален начин колата си и да са истински шоумени по време на състезанието. Костюмите обаче не трябва да пречат на видимостта на шофьора при спускане или да го прикрепят към количката.

До 30 юни 2014 г. тече записването за състезанието. Затова всички желаещи са поканени да изпратят своите скици, заедно със всякакви други материали като снимки, видео презентации (1 мин. клип) и други, за да резервират своето участие.

Сподели.