"Как да си дресираш дракон", или една нетрадиционна история за викинги

Pinterest LinkedIn +

Със сигурност сте чували за "Как да си дресираш дракон", особено след успеха на едноименната анимация на DreamWorks, базирана на книгите на Кресида Коуел (Cressida Cowell). Поредицата на британската писателка обаче далеч не се изчерпва само с едно заглавие.

Колкото и да обичаме истории за дракони, въпросът, който си задават повечето родители, не е как се дресират те, а как да накарат децата си да четат. Всъщност и двете предизвикателства са доста сериозни, а поредицата книги на Кресида Коуел би могла да даде отговор и на двата въпроса.

Кой малчуган би устоял на изкушението да се впусне в една толкова фантастична и изпълнена с приключения и дракони история? При това поднесена повече от увлекателно и на подходящ за малките читатели език, така че четенето да е удоволствие, а не изпитание.

Литературата за деца в училищна възраст често е еднакво изкушаваща както за тийнейджърите, така и за родителите им. Същото може да се каже и за книгите, предназначени за най-малките. При това не само за класики като "Пипи Дългото чорапче" и "Алиса в Страната на чудесата", а и за "Как да си дресираш дракон" (Цена: 8.00 лв.).

Именно с нея започва историята на Хълцук Кръвожадни Херингски Трети. А това, което го прави особено очарователен, е, че той съвсем не е типичен викинг и когато историята му започва, все още е много далеч от образа на герой. Освен това е различен от останалите не само във външния си вид, но и в начина си на мислене.

"Как да си дресираш дракон" е издадена за първи път през 2003 година и поставя началото на приключенията на Хълцук, които продължават в следващите 11 книги от поредицата.

Авторката на историите за Хълцук Кресида Коуел признава, че самата тя вярва в съществуването на дракони, на което вероятно се дължи и очарованието на произведенията й.

Следващата част от поредицата е озаглавена "Как да станеш пират" (Цена: 8.00 лв.) и излиза само година след първата книга. Още година по-късно, през 2005-та, се поява и третият том от приключенията на Хълцук "Как да говорим драконски" (Цена: 8.00 лв.).

Традицията продължава и всяка следваща година се появява по още една драконска история.

През 2013 година излиза последната (засега) част от приключенията на младия викинг и неговия дракон, но междувременно светът, който двамата обитават, много се е променя и става все по-интересен. Малко след като излиза четвъртата книга "Как да избегнеш драконово проклятие" (Цена: 8.00 лв.) през 2006 година, се появява и историята на дракона Беззъб, която Кресида Коуел любезно превежда от драконски и от която става ясно как се дресират викинги.

За да оцените завладяващата атмосфера на изпълнения с приключения свят, който създава Коуел, няма нужда да сте свиреп воин. Дори не трябва да искате да станете такъв. Достатъчно е да имате въображение, да обичате дракони и да ви се лети. Най-прекият път до царството на викингите и техните крилати приятели е ТУК

Сподели.