Как да отслабнем със спорт

Pinterest LinkedIn +

Карантината и локдаунът през тази година не пощадиха фигурата на мнозина от нас. Сега всеки търси начин да навакса нормалното си тегло за сравнително кратък период от време.

Спортът винаги е бил един от най-подходящите и ефикасни начини да отслабваме. Колкото и да се лишаваме от определени вредни храни, движението е незаменимо, когато искаме да се отървем от онези 5 или 10 килограма, които все тежат на съвестта ни. Какво да правим обаче, ако работата ни е такава, че прекарваме зад бюро или прави цял ден, без особено време и възможност за раздвижване?

Създайте си режим и го следвайте

Когато искаме да отслабнем, ключово е постоянството. С помощта на специалисти или сами седнете и изгответе режима, който възнамерявате да спазвате. Стремете се към комплексна програма, която включва пълноценно, но в никакъв случай прекомерно хранене, а също и достатъчно движение и спорт. Не бъдете прекалено строги към себе си – ако си поставите прекалено високи цели от самото начало, може така и да не стигнете много далеч.

Примерна програма за начинаещи:

Планк (дъска)

Защо не започнете, като си дадете шанс да преборите прочутото планк предизвикателство? Започнете с 5 секунди в позата на ден и прибавяйте по две секунди всекидневно и вижте докъде можете да стигнете. Когато достигнете максимума, не се отказвайте, а все така правете дъска всяка сутрин с максималната продължителност, която сте успели да постигнете.

спортуване

Тази позиция ни помага да укрепнем ядрото на тялото и в допълнение към това активира метаболизма. Ако искаме да топим страничните коремни мазнинки, можем да редуваме с страничен планк вляво и вдясно.

Обърнати йога позиции

Научно е доказано, че обръщайки се надолу с главата или поставяйки таза на височина над сърдечната област, ние помагаме на блокажите в тялото ни да се раздвижат. Това спомага за активирането на енергията, както и за смазването и профилактиката на всички системи в нашия организъм.

На сайта LuckyFit.bg ще намерите много идеи за упражнения за отслабване, чрез двигателна активност, както и информация за фитнес и йога програми в планината.

Бягане и спортно ходене

Изберете активност, с която можете да се справите в зависимост от възрастта и физическата си подготвеност. Около 40 минути два пъти седмично са достатъчно, ако целта ни е да поддържаме форма. Ако искаме обаче да отслабнем, при това бързичко, фитнес инструкторите съветват да увеличим броя на тренировките, дори това да е за сметка на тяхната продължителност. С 4 дни в седмицата бягане по 25 минути можем да отслабнем със забележителните между 5 и 7 килограма само за пет седмици. Спортното ходене, разбира се, не е чак толкова супер ефективно, но все пак може да даде резултат.

Тенис

Това е един чудесен спорт, който можем да практикуваме дори по време на пандемия, тъй като не се осъществява почти контакт между двамата играчи. Освен че ни помага да горим калории и да топим мазнини, тенисът цялостно развива мускулатурата на тялото.

Плуване

Друг особено хармоничен спорт, който е достъпен дори и сега, е плуването. С него няма защо да се притеснявате, че можете да развиете прекалено много дадена част на тялото за сметка на друга. Същевременно, ако водата се пречиства и подменя достатъчно често, тренировките няма нужда да спират дори по време на епидемия от КОВИД-19.

Ски и зимни спортове

ски спортове

Малко хора го знаят, но зимното каране на ски и бордове е перфектен начин да свалим килограмите, които се трупат покрай коледните празници. Освен че се движим, докато караме, студът навън се отразява чудесно на нашия тонус.

Велосипед в планината

Планинското каране всъщност е един наистина труден и дори екстремен спорт. Практикувайте го само ако вече сте натрупали опит и сте достатъчно уверени. В гр. Банско можете да наемете велосипеди и екипировка и да карате в околността.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.