Как се отразява Ковид-19 на професионалните спортисти?

Pinterest LinkedIn +

Голямата криза, вследствие на пандемията от Ковид-19 повлия на спорта в целия свят. Професионалните спортисти вече не получават подкрепа от трибуните, което неминуемо влияе на психиката им. Освен това, немалко футболисти, баскетболисти, волейболисти и други, се сблъскаха лице в лице с вируса, както и с неговото неблагоприятно въздействие върху здравето. Какво породи всичко това, ще можете да разберете, ако прочетете статията докрай.

Тренировките на спортисти и клубове спряха 

В началото на пандемията, вирусът парализира спортисти и отбори. Те дори не можеха провеждат тренировките си, заради наложените забрани. В един момент, след като мерките се отпуснаха, спортните тимове и индивидуалните състезатели нямаха никаква подготовка. При първите спортни събития това можеше да се види с просто око. Всичко това се отрази дори и на различните букмейкъри, които първоначално бяха объркани при пускане на коефициентите.

Родният букмейкър обаче не остана капо, защото по време на пандемия и липса на публика, много фенове предпочетоха да залагат за любимите си спортисти. И, макар че силите бяха изравнени, това не отказа твърдите играчи от хобито си да поставят залози за събитията.

Спад в приходите на спортните отбори 

Липсващата публика по стадиони и зали, се отрази зле на финансовото състояние на отборите. Те загубиха от продажбата на билети и абонаментни карти, като това намали възможността за създаването на нови селекции, привличането на играчи и създаването на трансфери.

Тук в България повечето футболни отбори разчитат основно на спонсорството на съществуващите онлайн букмейкъри, така че поне частично да избягат от кризата. Ако обаче пандемията продължи дълго време и привържениците не се завърнат по трибуните, някои тимове могат да се сбогуват с лицензите си, тъй като са натрупали дългове и едвам кретат в първа дивизия.

Мрачната статистика със загуба на приходи важи не само за българските спортни отбори, но и за супер известните тимове в Англия, Испания, Франция, Германия и други точки на Европа и света. Колкото по-голям е отборът, и колкото повече са феновете му, толкова по-сериозна е ситуацията, защото няма кой да купува билети и да налива свежи пари в касите.

Какво да очакваме в бъдеще?

Все още не можем да сме категорични за това, което ни очаква в бъдеще време. Вирусът не си е отишъл и макар, че има спортни състезания, феновете не могат да им се зарадват и да ги гледат на живо. Утехата идва от многото онлайн букмейкъри, предоставящи възможност за залагане от пълнолетни. Това е единственото разнообразие за привържениците към момента.

Да, ясно е, че всички се молим час по-скоро пандемията да отмине, и да се върнем към нормалния живот, за да посещаваме спортните съоръжения и да стискаме палци за любимите ни спортисти и клубове. На този етап никой не иска да се нагърби с конкретна прогноза, кога вирусът ще напусна света и всички ще бъдат щастливи от случилото се.

Завършваме статията ни с искрица надежда, и ще се радваме нещата да се променят. Тази ситуация няма да остане за цял живот и рано или късно спортът отново ще бъде онази тръпка, която всички предпочитаме и търсим.
Сподели.