Как да декорираме дома си лесно и бързо като професионалисти?

Pinterest LinkedIn +

Перфектната декорация ще освежи дома, ще го направи по-уютен и ще го превърне в по-приятно място за живеене. С желание и малко въображение можете да я направите и сами, дори и да не се занимавате с дизайн и декориране професионално.  

Ето няколко съвета как да декорирате дома си лесно и бързо като професионалисти. 


Няма втори шанс за първо впечатление

Тази максима важи както за хората, така и за жилищата. Хубаво е домът да „грабва” още с влизането. Така първото впечатление, което ще остане у гостите, ще е добро. За целта можете да сложите интересно килимче пред входната врата, което да грабва вниманието, да боядисате по атрактивен начин самата врата или да декорирате коридора с детайлна украса. Нужно е да вложите малко старание и резултатът ще си заслужава!

Възглавници, възглавници и пак възглавници 

Лесна, класическа и дори можем да кажем: задължителна декорация. Възглавниците, разположени на дивана, в ъглите, дори на пода, създават настроение и придават по-раздвижен и интересен вид на жилището. Някои от тях могат да служат за сядане, други – само за украса. Единствено трябва да внимавате за това да си подхождат цветово както помежду си, така и с останалото обзавеждане. Залагайте и на контрасти: още един успешен ход в интериора, който заслужава внимание. 


Истински цветя, красиви саксии

Изкуствените цветя са бързо и лесно решение, което не изисква поддръжка, но все пак ви съветваме да сложите истински в дома си. Свежи и красиви, дали ще са малки, или големи, дали ще са светлолюбиви, или сенколюбиви, зависи от вкуса ви и от пространството, с което разполагате. Едно е сигурно – те ще внесат красота и живот в жилището и грижата, която ще полагате за тях, определено ще си струва. 

Не пренебрегвайте саксиите, те също са част от декорацията. Избягвайте пластмасата, по-добре се доверете на красиви, керамични саксии. Ако пък подхождат на жилището, може да заложите и на стари обувки, куфари или други предмети, които да заживеят нов живот и да влязат в нова роля. 


Всяка стая да е със свой фокус

Фокусната точка е нещо важно, когато става дума за декорация. Тя е онзи елемент, който е водещ и се набива първо на очи. Дали ще е различен цвят на стената, холната масичка с отрупани интересни предмети върху нея, открояваща се възглавница, или нещо друго, решавате вие. Със сигурност обаче ако има фокус, ще е по-лесно за вас да декорирате останалата част от стаята. Естествено, спрямо въпросния фокус. 


Терасата – естествено продължение на стаите

Ако имате тераса, не я пренебрегвайте и не я оставяйте без декорация. Тя е неизменна част от дома, също като стаите. Масичка със столове, украса, саксии, нека и там има всичко необходимо за уютно пространство на въздух в градска среда. Разбира се, би било хубаво декорацията да е в същия стил като тази в стаите и коридорите. 


Интересно осветление

Осветлението е нещо задължително във всеки един дом, но и то може да влезе в ролята на декоративен елемент. Тук можете да импровизирате и то не само с полилеите. Лампи могат да се монтират навсякъде – висящи по стените, над масата, на пода, в ъглите и т.н. Различният цвят също ще допринесе за по-интересната визия на помещението, но разбира се, не трябва да се прекалява. Все пак идеята не е домът да изглежда като дискотека, нали?


Акцентът е в детайла

Не пренебрегвайте детайлите. Наглед дребните елементи може да променят цялостния облик на дома. Дали ще сложите декорация на ключа за осветлението, ще разместите шкафовете, ще поставите нов сувенир на видно място, ще пребоядисате стените, ще сложите нови покривки на масите, ще изберете по-интересна кувертюра на спалнята или ще смените завесите – изборът е безкраен. Всяко едно от тези неща ще внесе свежест, ще подчертае индивидуалността ви и ще направи жилището по-уютно. 


Сезонна декорация

Сезонната декорация  е нещо особено функционално, тъй като освен всичко друго, ще внесе разнообразие в дома ви. Всеки сезон жилището ви ще бъде като ново. През зимните месеци е хубаво да се заложи на коледни украси, елха, лампички, снежни елементи, декоративна камина (ако нямате истинска), въобще всичко, което ще направи дома ви топъл и уютен и което ще ви накара буквално да не искате да излезете от вкъщи, докато навън е студено и вали. Пролетта е време за свежест и ярки цветове, лятото е топло и морско, а есента е време за… тиква и канела. Импровизирайте! Всеки сезон има своята магия, а тази магия може да бъде пренесена в жилището ви. 

Съветът ни е да не се страхувате да правите промени. Размествайте, залагайте на нови идеи и не допускайте да се поддадете на рутината. 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.