Как да подберем подходяща интериорна врата за новия си дом

Pinterest LinkedIn +

Новият дом предлага множество възможности – да се запознаете с нови хора и да разгърнете творческата си визия. Не само стените, мебелите и картините са във Ваша власт, но и интериорните врати, които сами по себе си завършват дизайна на всеки дом. Основната им роля е функционална – те разделят помещенията, пропускат светлина (ако са остъклени), спират шума (ако имат пълнеж), но в същото време внасят чувство за уют.

Има редица неща, за които трябва да помислите, когато дойде дума за избор на подходяща интериорна врата, било то свързано с функционалността, материалите, покритието и размера, така че е разумно да отделите от времето и вниманието си, за да изберете най-добрата опция.

Ако сами строите дома си, може би е добре да помислите са инсталирането на по-широки рамки на вратите, намиращи се в ключови зони, за да бъдете сигурни, че лесно ще можете да пренасяте обемисти мебели или електроуреди.

 

Видове интериорни врати

Когато пазарувате интериорни врати, ще откриете три основни вида: от солидно дърво, инженерно дърво и кухи врати. Качеството между трите варира, съответно – и цената им. Общото правило при интериорните врати гласи, че колкото по-леки са, толкова са по-достъпни.

 

Врати от масивно дърво

Те са направени от едно цяло парче дърво. Правят се само по поръчка, рядко ще ги намерите на склад. Склонни са на изкривяване и напукване с времето, особено ако живеете край морето или в зона с висока влажност. От масивно дърво се правят най-тежките интериорни врати, както и най-привлекателните.

 

Кухи врати

В сърцевината си имат пчелна пита или решетка от велпапе (вид картон); пяна или летви. Листовете са от MDF, което осигурява идеално гланцово покритие, за разлика от масивното дърво. Но също така, за разлика от него, кухите врати не са така здрави и издръжливи. Положителните страни са, че са леки и по-евтини, не се разширяват или свиват с времето.

 

Врати от инженерно дърво

При тях множество слоеве дървен материал са слепени един към друг в различни посоки, създавайки допълнителна здравна и гъвкавост. Този тип интериорни врати имат най-доброто съотношение между цена и качество. Осигуряват по-добра топлоизолация и звукоизолация. Не променят формата си, независимо от влагата и климата.

 

Подменяне на стара врата или инсталиране на нова

На пазара на интериорни врати ще срещнете два типа – такива, които се продават с каса, и такива, които са самостоятелни. Първите са подходящи за основен ремонт, като могат да се купят готови или по поръчка. Изискват по-малко специалисти за инсталирането, както и по-малко време. При втория тип става дума за смяна единствено на крилото на вратата. Подходящи са при по-стари домове или когато времето Ви притиска.

 

Предварително планиране

Не подценявайте важността на предварителното планиране на интериорния дизайн. Той не е просто сбор от красиви предмети, а съчетание от цветове и форми, които се допълват и все пак живеят свой живот. Ето защо не трябва да обръщате внимание единствено на цвета и материала на вратата, но също така предназначението на помещението и ориентацията на отваряне, положението на дръжката.

За кухни и бани са подходящи интериорни врати с остъкляване, за да влиза повече светлина. Стъклото може да е матирано, релефно, цветно или с фолио. Вратата за спалнята трябва да е плътна и шумоизолирана, докато тази за детската стая може да е с два цвята.

Сгъваемите интериорни врати са чудесни за помещения, които са подчертано естетични и търсят повече простор. В същото време сгъваемите врати са подходящи за малки апартаменти, едностайни или разделени на две половини. Алтернатива на сгъващите се врати се плъзгащите се – те могат да са на релса, външни или да се прибира в куха стена. Съществуват врати и без рамки за модерни домове, както и модели с нестандартни размери – по-широки или по-високи. Ако вече разполагате с по-голямо пространство, пробвайте с двойни врати или остъклени френски модели, които са перфектни за гостна или библиотека.

За вашия правилен подбор на интериорни врати – VratiABC Стара Загора

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.