Как да изберем интериорна врата спрямо интериора и цветовете в помещението

Pinterest LinkedIn +

Когато се организира едно жилище, е нужно да се отдели специално внимание на всяка интериорна врата. Нейната основна роля е защита от студ, шум и миризми. Но в същото време, тя има и декоративна функция, която не бива да се подценява.

Съвременният пазар на интериорни врати е представен с голямо разнообразие модели. Увеличаването на асортимента на интериорните врати повишава изискванията към външния им вид и стил. Поради това купувачите не са толкова загрижени за цената, колкото за цвета, материала и стила на изработка. Много дизайнери са на мнение, че за да се преобрази интериора на стаята, е достатъчно да се смени интериорната врата.


Какво е важно при избора й?

Повечето купувачи имат затруднения как да изберат правилен цвят и стил на вратите. Специалистите по интериорен дизайн препоръчват вратата като цяло да съответства на избрания стил, на цвета на стените и на пода, както и да е в синхрон с мебелите.

Цветовата гама врати, предлагана производителите, в наши дни е толкова широка, че ще задоволи и най-взискателния клиент.

Различни модели можете да разгледате тук : интериорни врати Eurostill , моделите които се предлагат са от VratiABC Стара Загора. 

На първо място, вътрешните врати на един дом се избират във връзка с дизайна на дневната и антрето. Тези помещения са първите, които посрещат гостите и домакините.

Оптимално решение независимо от цвета на стаята е избор на врати в неутрален светъл нюанс. Става дума за универсален избор - продукти в благороден бял цвят. Те ще дадат на помещението  усещане за лекота, визуално ще разширят пространството.

Белите врати изглеждат ненатрапчиви и почти невидими. Те перфектно хармонизират на цвета на пода, стените и мебелите. В същото време могат да бъдат разчупени със стъклени компоненти и фини орнаменти, които придават дискретен лукс.

Белите интериорни врати заедно с дограмата няма да привличат вниманието и ще контрастират на фона на общия интериор и съставните му елементи.

Класическият вариант на обзавеждане в дома налага врати в естествени нюанси. Продукти, направени в приятни жълто-червеникави тонове, дават на стаята топлина и комфорт. Модели със светли или наситени тъмни цветове (венге, орех и др.) са подходящи както за класическия, така и за бароковия стил. Колкото по-тъмен е тонът на вратите, толкова по-строг и официален ще изглежда интериорът в стаята. Светло боядисаните стени в бяло или много нежни пастелни тонове ще откроят красотата на такава интериорна врата.

Ако жилището е в стил Арт деко и минимализъм интериорните врати в студени нюанси от черен до металик са за предпочитане. Те  могат да бъдат без или с крайно изчистени декорации.

Съвременните дизайнери съчетават вътрешните врати не само с цвета на стените, но и с този на  подовата настилка. Това е доста лесно да се направи, ако в стаята има ламиниран паркет или настилка от естествено дърво. Идеален вариант е, ако подовото покритие и вратата са в еднакъв цвят.

В този случай се допуска разлика от половин до един тон. Но как се избира подходящ цвят за интериорна врата, ако в стаите се използват различни като цветова гама подови настилки? В този случай е хубаво собственикът да се спре на общ нюанс, който да изглежда еднакво добре във всяка стая в дома.

Основното правило в случая гласи - цветът на вратите да е с няколко тона по-светъл от подовото покритие. За да изглежда вратата хармонично в помещения с килим, линолеум или плочки, тя може да е с интересни декоративни елементи.

За просторни стаи е подходяща комбинация от светла врата и тъмен под. За малки стаи са добри пастелните нюанси както на вратата, така и на пода. Така оптически се разширява стаята. Неутралните нюанси на конструкцията на вратата и пода са задължителни за стаи с малка квадратура. Те лесно компенсират липсата на осветление в стаята, правят я по-светла и просторна.

Съвременните дизайнери залагат на интересни експерименти с интериорната врата, базирани на играта на цвят и контраст.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.