Къци Вапцаров дебютира като режисьор с "Добри родители"

Pinterest LinkedIn +

Бившият шоумен и настоящ бизнесмен Къци Вапцаров ще дебютира като  режисьор с държавна подкрепа. Той ще застане зад камерата на предстоящия пълнометражен филм "Добри родители", на който е и сценарист.

Това е единственият дебют, минал през ситото на художествената комисия за художествено кино към Националния филмов център. Институцията ще финансира и екранизация на нашумелия разказ на писателката Здравка Евтимова „Кръв от къртица”, стана ясно след сесия на комисията. Режисьор на късометражната лента ще бъде Милена Андонова.

За пълнометражни филми на стойност над 600 хил. лв. са одобрени два проекта: „Стадото” на
Милко Лазаров и "Ало" на Стефан Командарев. С по-малки суми ще бъдат подкрепени заглавията „Притури се планината” на режисьора Илиян Метев, „Диви ягоди” на Татяна Пандурска и „Черни пари за бели нощи” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Подкрепа за развитие на сценариите ще получат няколко филмови проекта: адаптацията по романа на Рене Карабаш „Остайница”, която ще бъде заснета от Костадин Бонев, „Инвалид” със сценарист Калин Терзийски и продуцент Силвестър Силвестров, и „Дъщерята на генерала” със сценарист Милена Фучеджиева и продуцент Галина Тонева. Нов филм подготвят и Ники Илиев и Башар Рахал – сценаристи и продуценти на „Без крила”.

Художествената комисия отхвърли и някои интересни на пръв поглед проекти, сред които идея за филм по книгата „Светове” на Владимир Зарев, който е и автор на сценария, екранизация на романа за Гео Милев „Една и съща нощ” на Христо Карастоянов, както и проекти на известни имена като Мариан Вълев, Димитър Коцев-Шошо, Светослав Овчаров, Георги Дюлгеров и др. Кино версия на сериала „Под прикритие” също няма да бъде подкрепена.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.