"Жюл и Жим": приключение за бохеми

Pinterest LinkedIn +

Едноименната екранизация по романа на Анри-Пиер Роше "Жюл и Жим" е сред най-обичаните филми на Франсоа Трюфо. Именно в нея Жана Моро прави една от емблематичните си роли. Едва ли е нужно да ви убеждаваме, че книгата, вдъхновила тази безспорна кинокласика, е истинско литературно бижу.

Смел, забавен, вдъхновяващ, четящ се на един дъх роман, "Жюл и Жим" е от онези произведения, уловили в себе духа на цяла епоха. Преди да ви разкажем повече за самата книга обаче, е редно да ви запознаем с нейния забележителен автор. Анри-Пиер Роше е журналист, художествен критик, ценител и колекционер на предмети на изкуството. В началото на ХХ век той общува с едни от най-ярките интелектуалци на своето време като Пикасо, Гертруд Щайн и Макс Жакоб.

Особено близко приятелство го свързва с художника и теоретик на изобразителното изкуство Марсел Дюшан. През 1916 година двамата заминават заедно за Америка, където основават списанието "The Blind Man", което се превръща в своеобразен манифест на дадаизма в Щатите.

Що се отнася до литературата, Роше започва да пише късно. През 1953 г., когато дебютният му роман "Жюл и Жим" е публикуван за първи път, той е 74-годишен. Полуавтобиографични, творбите му предизвикват вълнение сред съвременниците му и вдъхновяват няколко поколения читатели и творци.

През 60-те години Франсоа Трюфо заснема своята великолепна екранизация по "Жул и Жим". Лентата се превръща в един от програмните филми на френската "Нова вълна", а днес е истинска кинокласика. Отличен е с няколко престижни награди, а критиците го нареждат сред най-добрите екранизации, създавани някога.

Независимо дали сте гледали филма на Трюфо, горещо ви препоръчване да отделите време за книгата, която освен с чисто литературните си качества впечатлява и като хроника на една епоха, изключително наситена със събития и промени.

Историята проследява приятелството на двама млади мъже – австриец и французин. Различни и като външност, и като темперамент, двамата интелектуалци бързо си допадат, а необикновеният им бохемски начин на живот ги прави особено привлекателни за дамите. Всъщност "Жюл и Жим" е роман за свободата в любовта. И за любовта в различните ù проявления.

Действието се развива в самото начало на ХХ век, още преди Първата световна война. Време на артистични бохеми, които превръщат всичко, до което се докоснат, в изкуство. Марсел Дюшан казва за Анри-Пиер Роше: „Най-хубавото му произведение е начинът, по който прекарваше времето си", а "Жюл и Жим", както вече споменахме, е автобиографичен роман и едно от най-ярките доказателства в подкрепа на това твърдение.

Приятелството между двамата герои, което според съвременниците на автора е отражение на неговите отношения с писателя и преводач Франц Хесел, е нетрадиционно, но искрено и подхранвано от общата им страст към живота. Разточителен, хедонистичен, свободен. Какво обаче ще се случи, когато двамата се влюбят в една и съща жена?

Ако сте любопитни да откриете отговора, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.