21 Март 2018, 01:43

Жеравна – перфектното бягство от градския шум

Google+ Pinterest LinkedIn +

Писвало ли ви е толкова много от ежедневната рутина, че да ви се прииска да избягате спешно и неотложно, за малко поне, на място, където спокойно да изключите телефона, лаптопа и всички видове преносимо досадни устройства?

Даваме ви веднага идея за бягство на място, което гарантирано ще направи на пух и прах и стреса, и рутината, и умората – Жеравна. И разбира се, имаме доводи, които ви представяме веднага.

Селището се намира в изключително красив район - в Стара планина, само на 12 километра от град Котел. Местността е обитавана още от древността, а през 17 век се превръща в занаятчийски и културен център. Днес е музеен и архитектурен резерват с отлично запазени и реставрирани възрожденски къщи, като от тях 172 са обявени за паметници на културата.

Няма начин разходката в Жеравна да не извади от съзнанието ви рутината и напрежението, защото още с пристигането си, ще попаднете в съвършено различен свят.

Препоръчваме ви първо да посетите къщата - музей "Йордан Йовков". В нея писателят е живял до навършването на 13 години. Родната му къща е превърната в музей през 1957 година, а е обявена за архитектурен паметник през 1978 година.

Основният акцент в експозицията е писалката, с която Йовков пише "Старопланински легенди". Вълнуващо, нали?  Този сборник е вдъхновен именно от родното място на писателя.

Друго място, което предлага тотална забрава на ежедневието, е картинната галерия. Тя се намира в сградата на училището, построено през 1867 година. Там ще имате възможност да разгледате над 450 творби на български и чужди художници.

Не пропускайте да посетите и парк Добромирица, където ежегодно се организира Национален фестивал на фолклорната носия. За да станете част от него обаче, трябва да отговаряте на определени изисквания – да сте в добро настроение и да сте облечени с носия.

Тръгвайки към Жеравна, имайте предвид и това, че в селото няма модерни хотели. Затова, ако имате желание да преспите там, пригответе се за нощ във възрожденска къща за гости…

Хмм… Ето това е бягство, нали?

Сподели.