Излиза компилация с независима българска метъл и рок музика

Pinterest LinkedIn +

METAL X-MAS 2003 e компилация, събрала най-доброто от независимата метъл и рок музика в България. Една година HARBOUR ISLAND RECORDS търсеше чрез списание РИТЪМ демо записи на млади групи и изпълнители, все още необвързани с продуцентски договор. Най-добрите получени, общо 17 рок и хеви метъл парчета са издадени в METAL X-MAS 2003.

Селекцията на песните е направена от Звезди Керемидчиев – най-популярния рок глас на България, работещ с групите АХАТ и АНАЛГИН.

Звука на компилацията е перфектен. Мастеринга на албума е дело на друг член на АХАТ – Антоний Георгиев – Тонто.
METAL X-MAS 2003 e съвместна инициатива на HARBOUR ISLAND RECORDS и най-авторитетното музикално списание в България – РИТЪМ и се разпространява като безплатно приложение с коледния брой на списанието, който излиза на пазара на 19 декември, петък.

METAL X-MAS 2003 се издава само на CD и се разпространява само чрез коледния брой на списание РИТЪМ.

METAL X-MAS 2003 е великолепен коледен подарък за всички почитатели на рока и екстремната музика в България.

METAL X-MAS 2003 е голям коледен подарък и за представените в диска групи. Те са събрани от цяла България и медийният отзвук, който компилацията ще предизвика, както и големият тираж, в който се издава (надвишаващ около четири пъти тиражите на най-продаваните имена в поп и рок музиката), е невероятно силна първоначална подкрепа за музикалната кариера на участниците в нея.

В METAL X-MAS 2003 са включени песни на ЕРИДАН, ЛАВИНА, GABANA, SHEKY AND THE BLOODBATH, PANTOMMIND, VALEY OF SHADOWS, КЪЛН, ROSEBOURG, ГРАНУЛОМ, SJK, SUFFER H, O.H., ZAPLAXA, DREADLOCKZ, КАСКАДЬОРИ, ЕКВИЛИБРИУМ и ПЛАСТ-МАСА.

Ето и малко информация за групите и песните, представени в METAL X-MAS 2003.

ЕРИДАН – Основани са през 2001-ва в София. В основата на групата са Иво Икономов (бас) и Димо Тодоров (китари). Освен тях в бандата са и Станислав Захариев (вокал) и Милен Иванчев (барабани). Ако са ви познати, значи сте ги гледали на някой от множеството мото събори, на които са свирили. В компилацията участват с песента “Труден свят”, чийто стил сами определят като метъл рок. В момента записват дебютния си албум, а на въпроса какво още трябва да знаем за тях, отговарят: “Свирим адски яко на живо!”

ЛАВИНА – Те са от Ихтиман. Събират се през 2000-та година и след няколко промени в състава днес в групата са Иван Айнаджийски (китара), Владимир Попов (вокал), Виктор Тотев (китара), Борис Кацаров (бас) и Мариан Айнаджийски (барабани). В компилацията участват с песента “Болка и страх”, която е истински хеви метъл. Най-много държат на концертите, а досега най-значимите им изяви са на фестивалите Берксток и Рок Предел.

GABANA – Група от Пловдив, създадена през 2000-та година. В бандата са трима: Никола Джоков-Nixon; Виктор Стамболов и Иван Динев-Walrus. В компилацията участват с парчето “Lickety-Split”, чийто стил определят като хеви арт рок. Досега на живо са свирили предимно в Пловдив.

SHEKY AND THE BLOODBATH – Всички, които слушат рок и метъл в България, много добре познават Шеки – най-лудия и атрактивен рок фронтмен по тези географски ширини. Останалите в шайката също са доста популярни – достатъчно е да кажем, че на барабаните е един от култовите български барабанисти Михаил Яланджиев-Църо, чието име краси и проектите Crash, Alien Industry, R.O.B.T.F. и много други. За басиста е безсмислено да разказваме – внушителният Димитър Ковачев-The Funk е невероятен музикант и президент на София Мюзик Ентърпрайзис. Остава да споменем, че и в това парче отново вярно до Шеки стои и китаристът Чавдар Вълчев, който е и композитор на повечето песни, включително на “Distasteful” от METAL X-MAS 2003. От създаването си през 1998 г. групата има издадени два албума – A Tribute To Black Sabbath и Night. Особено богата е концертната биография на бандата – свирили са на големите български фестивали Metal 2000 и Арена Музика 2000. Попитахме ги какво още трябва да знаем за тях – отговорът бе: “Ние сме луди рокаджии, пием здраво и още по-здраво свирим на живо!” Това вече сме го забелязали!

PANTOMMIND – Създадени са през 1993 година в Габрово. Записват първия си албум Farewell в периода 1998-2000 г. В момента работят над нов албум, който евентуално ще се казва Shade Of Fate. Така се нарича и парчето, включено в METAL X-MAS 2003. Стила си определят като прогресив метъл. В групата са Петър Михайлов (китари), Тончо Янков (вокали); Диян Митев (бас); Петър Вичев (китари); Светослав Стоянов (клавишни) и Драго Димитров (ударни). Правили са концерти като откриваща група на Епизод, Хоризонт и Б.Т.Р. Участвали са във фестивала Extreme Force 2003 – Хасково. Повече за тях можете да научите от www.progressiverockbr.com/pantommind.htm и www.mp3.com/pantommind.

VALEY OF SHADOWS – За себе си казват, че са създадени с единствената цел да свирят як, готин и истински хеви метъл. Събират се за първи път през 2002 в Бургас. В основния състав на групата са Костадин (основател, свири на китара), Николай (барабани), Петър (вокали) и Любомир (китари). Така обявеният от тях състав малко ни озадачи, защото на лайф излизат с две много приятно изглеждащи мацки, които освен това умеят и да свирят! В такъв вариант ги видяхме на най-значимата им досегашна изява – конкурса Вашата Nokia Сцена. Иначе тяхното парче “Dance With The Death” е издавано в компилацията Бургас ъндърграунд. За стила си казват, че е хеви арт рок, а думите, с които определят групата, са: “Гледаме сериозно на музиката и свирим яко на живо.”.

КЪЛН – Спомнят си със завидна точност, че са се събрали на 16 април 2001-ва. Оттогава са в състав Боян (бас-китара и вокали), Михаил (барабани и перкусии) и Георги (китара). Първият им успех е свързан със списание РИТЪМ. Това се случва през август 2001 г. – тогава печелят наградата за продуциране на песен от РИТЪМ и Графити Студио. Именно така се ражда парчето “Страх”, което днес включваме в компилацията METAL X-MAS 2003. След това КЪЛН започват активно да свирят на живо, а през октомври 2002-ра вече са готови с 18 композиции и видеоклипове към три от тях (“Без лице”, “Страх” и “Обречен”). Интересен момент в биографията им е участието на Балкански фестивал за екстремна музика. през месец май 2002 г. Тяхно парче е част от компилацията О!Шипка – сборен диск на Сцена за авторска музика “О!Шипка”, издаден през 2002-ра година от Toxity Records. Всичко за тях - на http://kulnzone.hit.bg/.

ROSEBOURG – Създадени са през 2000-та година. В групата са Юлиян Илиев, Светослав Шалков, Дилян Арнаудов и Владо Димитров. Половината музиканти са от Казанлък, а другата половина – от Хасково. Свирят пауър метъл – такова е и парчето “Mushroom People”, което включихме в METAL X-MAS 2003.

ГРАНУЛОМ – Създадени са през 1994 г. в София. През годините сменят стила си – започват с хеви, преминават през спийд и траш. В момента го определят като траш с елементи на... БГ фолклор! Може би това е една от причините през 2000-та година да бъдат селекционирани за участие на фестивала Златния Орфей. В групата са Йордан Йосифов (китара); Кирил Петров (китара); Елтимир Денев (барабани); Борис Станишев (вокал) и Русен Станчев (бас). За себе си казват: “Музиката и текстовете на парчетата ни са авторски! Все още търсим стила, който да се хареса на нас и на публиката.”.

SJK – “Групата е създадена, за да буха метъл!” – това попълват в графата, касаеща създаването на групата. Събитието се случва през март 1996 година. За периода имат издаден един албум – нарича се Euthanasia (1996). Най-значителната им концертна изява е участието на феста Metal 2000, на който хедлайнери са Моторхед. В групата са Дилян Арнаудов, Никола Николов и Петър Петров. В компилацията METAL X-MAS 2003 участват с парчето “The Devil Inside”, чийто стил определят като “як метъл рок”.

SUFFER H – Ето още едно име, което несъмнено ви говори много. Те са създадени през лятото на 1995 г. от Васко Катинчаров и Цветан Пейчев. През ноември 1995 излиза дебютният им албум. През март 1996 SUFFER H записват втория си проект Фактори на хаоса. Истинският възход на бандата, взела името си "назаем" от песен на любимата си група FEAR FACTORY, започва след присъединяването на другите й двама членове в момента. Това са Петър Съмналиев (бас) и Николай Вълчев (барабани), като китарите поема Цветан Пейчев, а Васко остава основен вокал. Следва нов албум, който излиза под името Machines през март 1998 и поставя музикантите сред основните "шумопроизводители" в България. Четвъртият албум на бандата излиза на 4 април 2000 г. под името Urban Filth. Повече за тях – на http://www.sufferh.com.

O.H. – Тук те представят Видин. Създадени са в края на 2000-та година. В групата са Адриян Щипката (вокали), Антон (бас), Кики (китари и вокали), Ники Бамби (барабани и вокали). За краткото си съществуване имат записан демо албум, част от който е и парчето “Never Again”, което включихме в METAL X-MAS 2003. Стила си определят като тежък кросоувър, а тяхно парче е издавано в компилацията на Toxity Records 36. Какво ще ни кажат за себе си? “Стремим се да бъдем максимално интересни за публиката; също така искаме да запишем и издадем авторски албум.”.

ZAPLAXA – Тяхната история започва през 1999 година в родния Ихтиман. Тогава имат друго име, а започват да подписват музиката си със Zaplaxa през 2000-та година. В групата са Георги Кърджов (китари и вокал), Асен Церовски (китари), Мариян Айнаджийски (барабани) и Кристиан Михайлов (бас). В METAL X-MAS 2003 участват с парчето си “Безкрайна война”, чийто стил определят като кросоувър или метъл кор. Тази година са участвали на фестивала Рок Предел, а за себе си казват: “Разчитаме на авторския ни материал, а не на кавъри.”.

DREADLOCKZ – Те наричат себе си софийска група, но музикантите в тази неометъл агитка представят много повече градове от страната. В групата понастоящем са Георги Фотев, Пламен Иванов, Боян Христов, Димитър Аргиров и Александър Макрев. Бандата е създадена през лятото на 2001- ва. През есента на 2002-ра DREADLOCKZ са включени в първия по рода си саундтрак към хартиен филм (комикс) - 36 с песента "Downside". През май 2003 година
DREADLOCKZ свирят в зала "Христо Ботев" пред 2000 души като съпорт на ХИПОДИЛ, а през юни – на Брум Фест в Стамболийски. В момента DREADLOCKZ се подготвят за записите на дебютния си албум. Повече - на www.dreadlockz.cjb.net.

КАСКАДЬОРИ – Тук четете внимателно! Групата е създадена през 1998 година от трима тийнейджъри на 12 години и едно момче, което е... едва на 9! Нека това не ви обърква, биографията им дотук е впечатляваща. През 2000-та година Едита издава дебютния им албум със заглавие И пак е рок. Той в стил хард рок; в този стил е и парчето “Така ще търся”, което включихме в METAL X-MAS 2003. През 2002-ра година записват втория си албум, чието издаване предстои. Но най-интересна от всичко е концертната им биография – участвали са в рок фестивала в Созопол през 2002-ра година, на всички традиционни концерти Цвете за Гошо, на няколко турнета, организирани от продуцентска къща Едита, свирили са на много мото събори, както и на международни блус фестивали в Будапеща и Букурещ. През 2003-та година са откриващи на концертите на Хобо Блус Бенд в Пловдив и София. Често на сцената с тях излиза и Васко Кръпката. И скромно казват за себе си: “Изпълняваме изключително авторска музика. С удоволствие свирим и блус.”.

ЕКВИЛИБРИУМ – Към края на компилацията идва ред на една метъл балада. Групата, която ни я представя, е от София, създадена е през 2001-ва година от Бистра (екс-Blade), Яна (екс-Vipera), Стоян, познат от Епизод и Velvet Project. През есента на 2002-ра част от групата става и Ивайло от Ексхуматор. Автор на песента “Преследване”, която включихме в METAL X-MAS 2003, е Бистра Милева. Явно дамите в тази група не са само за красота! ЕКВИЛИБРИУМ имат участие на Рок Предел през 2001-ва и на Рок Фест Троян през 2003-та. Нещо повече за тях? “Stay heavy!” е отговорът на ЕКВИЛИБРИУМ.

ПЛАСТ-МАСА – “К’во става тука бе?” се казва парчето на ПЛАСТ-МАСА. За самата група най-добре говорят имената на участниците в нея. Бандата е създадена през 2001-ва от Явор Кирин (екс-Алегро), Емо Бояджиев (Hit-House Studio) и Димитър Ковачев-The Funk – президент на София Мюзик Ентърпрайзис. Свирят метъл електро рок, а що за група са обясняват така: “Не се взимаме на сериозно, но работим сериозно върху музиката си.”.

Достоен финал!

Общото времетраене на компилацията е 69:14 минути.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!


Инфо: HARBOUR ISLAND RECORDS


Сподели.