Излезе новата биография на Кърт Кобейн

Pinterest LinkedIn +

"Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн" е биографична книга, в която Дани Голдбърг, дългогодишен мениджър на "Нирвана", разказва за тежестта на славата, за хероиновата зависимост, за музиката и семейството на легендата.

Кой е Кърт Кобейн? Сърдит рокаджия, който се превръща в гласа на хилядите невписващи се в обществото младежи аутсайдери? Или добър познавач на културните трансформации през 90-те, който планира усърдно и изгражда целенасочено имиджа си, актуален до днес? Митовете, които властват около лидера на "Нирвана" повече от двайсет години, разбулва неговият последен мениджър Дани Голдбърг, авторитет от десетилетия в музикалния бизнес отвъд океана.

Верен приятел на Кобейн и управител на голяма музикална компания, той се заравя в прашните кътчета на паметта си, за да възроди легендата на страниците на книгата си "Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн". Последната в света биография на фронтмена излиза на български с емблемата на
издателство "Кръг" само няколко месеца след премиерата си на английски език. Новият прочит към живота на една от най-завладяващите икони на нашето време се появява в годината, в която отбелязваме 25-годишнината от съкрушителното му самоубийство.

Голдбърг чертае особеностите на музикалния бизнес от 90-те, но и професионализма на тримата членове на "Нирвана" и особено на лидера – мозъка, който взима всички творчески решения. Кобейн планира внимателно всяка изява на групата пред медиите, създавайки конкретен образ.

Освен собствените си спомени, Голдбърг цитира документи, които досега не са били известни, интервюира семейството и приятелите на Кобейн, както и бившите членове на групата. Книгата не задълбава толкова в депресиите и гнева на певеца, които пресата чопли от години, а прави детайлна рядко срещана картина на творческия гений, състраданието, амбициите и незабравимото наследство на Кърт. Авторът обяснява защо Кобейн резонира до днес дори с поколение, което не е било родено по време на смъртта му. Това е портрет на икона, различна от всички преди нея.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.