Изкушенията на психологията: 5 книги, които не трябва да пропускате

Pinterest LinkedIn +

От 6 до 12 юни всички заглавия на издателство Colibri в областта на теоретичната психология и психоанализата са с 30% намаление. Поводът е навършването на 160 години от рождението на Зигмунд Фройд.

Без значение дали се занимавате професионално с психология, или интересът ви към тази наука е чисто любителски, сигурни сме, че ще се зарадвате на възможността да обогатите библиотеката си, възползвайки се от изкушаващото предложение на издателство Colibri.

Пълен списък на намалените заглавия можете да намерите ТУК. За да ви помогнем да се ориентирате в многообразието, ще се спрем по-подробно на няколко от тях.

"Психология на сексуалността" на Зигмунд Фройд

Известен като "Бащата на психоанализата", Зигмунд Фройд е сред най-значимите имена в науката на ХХ век. Нещо повече, неговите трудове се превръщат в основа на нещо, което постепенно ще се развие от терапевтична техника до наука и ще вдъхнови цяло поколение психотерапевти, които постепенно развиват психоанализата.

Възгледите на Фройд оказват влияние не само върху психологията и психиатрията, но и върху редица други области, сред които са социологията, литературата и изобразителното изкуство. Името на Фройд се свързва основно с две понятия – "несъзнавано" и "сексуалност". 

Второто често е напълно погрешно разбирано от онези, които не познават трудовете на Фройд. Всъщност той разширява понятието, като насочва вниманието към факта, че човешката сексуалност е нещо много повече от елементарен нагон за размножаване.

Сборникът "Психология на сексуалността" включва основните теоретични текстове на Фройд в тази област и е чудесен начин да разширите собствените си познания, запознавайки се отблизо с идеите на един от най-големите умове на ХХ век. 

Най-прекият път към книгата е ТУК.

"Речник на психоанализата" на Жан Лапланш и Жан-Бертран Понталис

Задължително четиво за всеки, който се интересува от психология и психоанализа.- Речникът на Жан Лапланш и Жан-Бертран Понталис не е единственият подобен справочник, но пък е един от безспорно най-добрите.

Още първото му издание, появило се през 1967 година, впоследствие е издадено на 17 езика. Неговите автори се стремят да обхванат съвкупността от понятия, които психоанализата използва, за да направи специфични открития. 

До голяма степен това са понятията, с които си служи Фройд и без които не бихме могли да разбираме трудовете му. Във второто издание на "Речник на психоанализата" са направени няколко значителни промени, чиято цел е най-вече по-точен превод на термините.

Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Триумфът на психоанализата" на Пиер Дако

Пиер Дако е белгийски психиатър с дългогодишен опит. Той е и автор на няколко изключително успешни книги, насочени колкото към колегите му, толкова и към по-широк кръг от читатели. Тяхната основна цел е да популяризират науката, на която се е посветил самият той.

"Триумфът на психоанализата" е едно от най-любопитните му произведения. Книга за същността на психоанализата, посветена на човека (най-широк смисъл), тръгнал да открива сам себе си. От нея ще разберете как протича един сеанс на дълбинен анализ и през какви етапи преминава човек, който е решил да се подложи на анализа.

Самият Дако казва, че с тази книга се обръща към "...всички, които търсят, страдат, възпитават, правят опити да се опознаят, да намерят пътя към себе си и към другите. А това прави вече доста много хора."

Ако сте любопитни да научите повече за методите на Пиер Дако, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Синдромът на предците" на Ан Анслен Шютценбергер

Ан Анслен Шютценбергер е френски психотерапевт, специалист по психодрама и основател на науката психогенеалогия. Автор е на повече от двадесет научни труда, сред които "Психодрама", "Психогенеалогия", "Удоволствието да живееш".

"Синдромът на предците" обаче е книгата, която й донася изключителна популярност. Увлекателна и изпълнена с примери, тя е едно от най-значимите изследвания в областта на трансгенерационните връзки.

В нея Ан Анслен Шютценбергер запознава читателите с предаването от несъзнавано на несъзнавано, с родовите тайни и семейното чувство за вина, с удивителните повторения на едни и същи събития на едни и същи дати в рамките на едно или повече поколения.

Книгата се превръща в истинска сензация още през 1988 година, когато излиза за първи път, а впоследствие многкратно е преиздавана и превеждана на десетки езици. Ако сте любопитни да научите повече за връзките между поколенията, най-прекият път към "Синдромът на предците" е ТУК.

"Основни етапи на детството" на Франсоаз Долто

Едно от най-големите имена в световната психоанализа Франсоаз Долто посвещава живота и кариерата си на всичко, свързано с лечението, профилактиката и възпитанието на деца. В "Основни етапи на детството" ще откриете неиздавани статии на Долто, посветени на основните моменти в развитието на детето.

Онези етапи, през които децата преминават, преди да станат юноши, а след това възрастни. Според Франсоаз Долто отношението към детето трябва да е като към почетен гост в семейството. Всяко наше действие, всяка дума дава своето отражението върху развитието на детето.

Силата на думите и тяхното въздействие са едни от основните открития на психоанализата, които Долто прилага по забележителен начин върху изкуството да общуваш с деца. Според нея езикът буквално изтъкава психиката на човек от най-ранна възраст, като оставя отпечатък върху целия му живот.

Повече за различните етапи на детството можете да научите ТУК

Сподели.